Life&style

Uz ovu hranu ćeš lakše do zategnutog tijela

Vježbanje je, naravno, najvažnije za gipko tijelo i čvrste mišiće, ali ono što unosiš u sebe također igra veliku ulogu, jer ako se izgladnjela nakon znojenja u teretani ili pretrčanih pet kilometara baciš na kalorični hamburger ili slastan, ali masan burek, sav napor je otišao u vjetar, a ti si još nabacila pokoji dekagramčić

Nije dovoljno ni jesti samo zdravo i raznoliko; naglasak moraš staviti na hranu koja pojačava cirkulaciju, smanjuje taloženje masnoća i općenito ti pomaže da se osjećaš bolje i ostaješ u formi, čak i ako ponekad - ne prečesto - preskočiš trening.


Drži se hrane koja jača mišiće

Neke namirnice posebno su korisne pa tako na primjer kvinoja i proso sadrže mnogo magnezija, a to potiče cirkulaciju i daje ti energiju. Čarobne chia sjemenke kao i sjemenke konoplje idealni su spojevi omega-3 i vlakna, što jača mišiće, dok su banane, cikla, gljive i avokado prave supernamirnice jer hrane mišićno tkivo koje postaje čvrsto.

 | Autor: Instagram Instagram

Izbjegavaj sve s gomilom masti

Tijelo probavlja hranu i šalje hranjive sastojke gdje god su potrebni, od noktiju na nogama do kose na glavi. Hrana koja nema visoku hranjivu vrijednost neće se lijepo rasporediti nego se nagomilati u obliku masnih naslaga, i to na posve pogrešnim mjestima. Nemoj se čuditi mlohavim naslagama na trbuhu ako piješ puno zaslađenih gaziranih pića - tamo ona završavaju. Jednako su loša jela pržena u mnogo masti, slatkiši i brza hrana. Kad ti dođe tek na takvo što, popij čašu mineralne vode ili pojedi bananu.


Otkrij što ti iritira probavu

Ako si alergična na određene namirnice ili ne podnosiš gluten, naravno da ćeš ih zaobilaziti u širokom luku. Ali ako se povremeno osjećaš napuhnuto i teško ili te boli želudac, možda ti smetaju neki kratkolančani ugljikohidrati koji se nalaze u mliječnim proizvodima, voću, povrću i mahunarkama. To nikako ne znači da ćeš tu hranu zauvijek izbaciti s jelovnika, nego da ćeš možda na nekoliko dana uvesti doista restriktivnu dijetu, a zatim postupno uvoditi jednu po jednu 'sumnjivu' namirnicu da otkriješ koja ti pričinjava probleme.
 | Autor: Instagram Instagram

Ne trpaj se hranom uvečer…

Tko ne voli kasno navečer naručiti pizzu i smazati je uz napetu seriju? Nažalost, tvoje tijelo. Niti mu prije sna treba energija niti po noći ima snage probavljati pizzu s četiri sira. Stručnjaci lijepo kažu da treba proći najmanje dva sata od posljednjeg obroka do spavanja. No, ako baš ne možeš zaspati od gladi, priušti si zdjelicu zobenih pahuljica koje ti neće poremetiti san niti natovariti nepotrebne kalorije.

… ali ujutro ne preskači doručak!

Ako ne uneseš dovoljno bjelančevina u organizam ujutro, samo će te hvatati napadaji umora i gladi kroz dan. Najkasnije sat nakon buđenja pojedi pristojan doručak i imat ćeš dovoljno energije za teretanu poslije posla. A onda su vitka linija i mišićni tonus zajamčeni!

 

 

 

Photo: Instagram

Komentari 0