- Bosiljak je zeleno zlato u kuhinji – aromatičan, svestran i bitan sastojak u raznim jelima, kao što su umaci za tjesteninu, svježi pesto, ali i kao dodatak raznim jelima ili salati caprese
- Ovaj mediteranski začin najbolji okus ima svježe ubran s prozorske daske, balkona ili iz vlastitog vrta
- Otkrit ćemo ti jednostavan trik s kojim će tvoj bosiljak trajati vječno
Popularna začinska biljka bosiljak (Ocimum basilicum) vjerojatno potječe iz Indije ili Afganistana. Međutim, najpoznatiji je po svojoj čestoj upotrebi u talijanskoj kuhinji, gdje je poznat još od 12. stoljeća. Mnoge različite sorte bosiljka razlikuju se po individualnom sastavu eteričnih ulja. Raspon okusa kreće se od limuna preko klinčića, pa do anisa.
Bosiljak danas možemo kupiti već posađen gotovo svakom većem supermarketu pa ga presaditi u veću posudu ili u vrt. Ali, koliko god bosiljak bio lijep, njegovom branju često vrlo brzo dođe kraj: biljka uvene, prestane rasti ili proizvodi samo male, slabe listove. Dobre vijesti: uz ovaj jednostavan trik možeš spriječiti da tvoj bosiljak prerano uvene – i umjesto toga mu osigurati da nastavi rasti godinama.
Foto: Unsplash/markus spiske
Evo kako učiniti da tvoj bosiljak traje zauvijek
Ključ za zelenu, zdravu biljku bosiljka leži u ispravnom načinu branja. Mnogi ljudi griješe trgajući pojedinačne listove biljke. Naime, to dugoročno oslabljuje biljku i koči njen rast. Tajna leži u vršcima izdanaka: umjesto da otkidaš pojedinačne listove, odreži cijele izdanke – odmah iznad para listova ili male baze izdanka. Na mjestu rezanja formirat će se dva nova bočna izdanka. Na taj se način grm bosiljka sve više grana i s vremenom postaje sve jači i grmolikiji.
Foto: Pexels/Kaboompics.com
Ponavljaj ovu metodu redovito, po mogućnosti kad god nove mladice narastu nekoliko centimetara. To će potaknuti neumoran rast tvoje biljke – gotovo kao beskonačna petlja!
Dodatni bonus: redovito obrezivanje također sprječava cvjetanje. A to je važno, jer bosiljak u cvatu može izgledati lijepo, ali gubi okus - listovi postaju gorki i manje aromatični. Dakle: škare umjesto prstiju, mladice umjesto pojedinih listova! To će učiniti tvoj bosiljak trajnim aromatičnim užitkom.
Foto: Unsplash/karolina-kolodziejczak
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.