Life&style

Uz ovaj trik tvoj će bosiljak u tegli ili vrtu trajati godinama, novi listovi će rasti i rasti...

  • Bosiljak je zeleno zlato u kuhinji – aromatičan, svestran i bitan sastojak u raznim jelima, kao što su umaci za tjesteninu, svježi pesto, ali i kao dodatak raznim jelima ili salati caprese
  • Ovaj mediteranski začin najbolji okus ima svježe ubran s prozorske daske, balkona ili iz vlastitog vrta
  • Otkrit ćemo ti jednostavan trik s kojim će tvoj bosiljak trajati vječno

Popularna začinska biljka bosiljak (Ocimum basilicum) vjerojatno potječe iz Indije ili Afganistana. Međutim, najpoznatiji je po svojoj čestoj upotrebi u talijanskoj kuhinji, gdje je poznat još od 12. stoljeća. Mnoge različite sorte bosiljka razlikuju se po individualnom sastavu eteričnih ulja. Raspon okusa kreće se od limuna preko klinčića, pa do anisa. 

Bosiljak danas možemo kupiti već posađen gotovo svakom većem supermarketu pa ga presaditi u veću posudu ili u vrt. Ali, koliko god bosiljak bio lijep, njegovom branju često vrlo brzo dođe kraj: biljka uvene, prestane rasti ili proizvodi samo male, slabe listove. Dobre vijesti: uz ovaj jednostavan trik možeš spriječiti da tvoj bosiljak prerano uvene – i umjesto toga mu osigurati da nastavi rasti godinama.

 | Autor: Unsplash/markus spiske Unsplash/markus spiske Foto: Unsplash/markus spiske

Evo kako učiniti da tvoj bosiljak traje zauvijek

Ključ za zelenu, zdravu biljku bosiljka leži u ispravnom načinu branja. Mnogi ljudi griješe trgajući pojedinačne listove biljke. Naime, to dugoročno oslabljuje biljku i koči njen rast. Tajna leži u vršcima izdanaka: umjesto da otkidaš pojedinačne listove, odreži cijele izdanke – odmah iznad para listova ili male baze izdanka. Na mjestu rezanja formirat će se dva nova bočna izdanka. Na taj se način grm bosiljka sve više grana i s vremenom postaje sve jači i grmolikiji.

 | Autor: Pexels/Kaboompics.com Pexels/Kaboompics.com Foto: Pexels/Kaboompics.com

Ponavljaj ovu metodu redovito, po mogućnosti kad god nove mladice narastu nekoliko centimetara. To će potaknuti neumoran rast tvoje biljke – gotovo kao beskonačna petlja!

Možda vas zanima Kakve 3 preslatke vaze! Donijet će proljeće u naš dom i prije nego što u njih stavimo cvijeće! Rubrika Life&style Life&style

Dodatni bonus: redovito obrezivanje također sprječava cvjetanje. A to je važno, jer bosiljak u cvatu može izgledati lijepo, ali gubi okus - listovi postaju gorki i manje aromatični. Dakle: škare umjesto prstiju, mladice umjesto pojedinih listova! To će učiniti tvoj bosiljak trajnim aromatičnim užitkom.

 | Autor: Unsplash/karolina-kolodziejczak Unsplash/karolina-kolodziejczak Foto: Unsplash/karolina-kolodziejczak

Možda vas zanima Vrijeme je da počnemo razmišljati o proljetnom uređenju balkona, ovih 7 biljaka će uspjeti i najvećim antitalentima Rubrika Life&style Life&style
Photo: Unsplash / Getty Images

Komentari 0