Life&style

Uštedjeti možeš i kad ti se čini da nemaš što, otkrit ćemo ti kako

  • Misliš da nemaš prostora uštedjeti ni kune?
  • Ako ima volje, ima i načina pa ti u povodu missINVEST konferencije donosimo super ideje
  • I, podsjećamo te, nauči upravljati novcem kako on ne bi upravljao tvojim životom 

Čovjek bez novca je kao stablo bez lišća, kaže talijanska poslovica. Gdje je malo novca, puno je svađe, uvjereni su praktični Nijemci. Novac je ključ koji otvara sva vrata, zapisao je Shakespeare, a korejski su mudraci u razmišljanju otišli toliko daleko da su zaključili kako je novcem i Boga moguće kupiti. O tome što se sve novcem može i ne može, dalo bi se raspravljati, no istine ima u ruskoj poslovici koja kaže da je bez novca i ministar financija siromah. S novcem se možete roditi, možete ga preko noći naslijediti ili krvavo zaraditi, a lijepa svota koja će ti olakšati život može se i uštedjeti. Jer, kako kaže natpis u zagrebačkom Oktogonu, "zrno do zrna pogača, kamen do kamena palača".

Štednja novca, reći ćeš, zahtijeva puno discipline. Međutim, uz malo odlučnosti i jasno postavljene ciljeve, štedjeti je doista lako i to može uraditi svatko. Tko štedi, vrijedi i misli na svoju budućnost. Na novcu ne treba spavati, ali ga je dobro imati kako bi znala što možeš očekivati ili biti spremna ako se dogodi nešto neočekivano. Upali ti se lampica na autu, pokvari računalo, neodgodivi popravak u stanu... hitni slučajevi uvijek su neočekivani i obično zahtijevaju veliku svotu novca. Za velike iznose morat ćeš se zaduživati na sve strane ili, što je dakako bolja solucija, podići štednju s računa ili temeljem nje doći do povoljnijeg kredita. 
Štednja ti pomaže i ako ostaneš bez posla, stoga nije ni mudro niti pametno potrošiti sve što zaradiš ili, još gore, trošiti i preko toga. Novac spremljen na stranu, na kakvom računu u banci, najbolji je jamac sigurnosti. 
 | Autor:

Štednja će ti pomoći da si priuštiš izlet, odlazak na ljetovanje ili zimovanje, da razgledaš mjesta koja toliko želiš, a misliš da si ih nikad nećeš moći priuštiti.  Štednja ti daje financijsku slobodu, na kraće i duže staze. Novac je uvijek dobro stavljati sa strane, a još ga je bolje rasporediti na više računa. Uostalom, i naše su prabake govorile da se sva jaja ne drže u istoj košari. A to bi u tvom slučaju, ovisno o tome koliko se možeš protegnuti, značilo: malo za ljetovanje, malo za školovanje ili stan, malo za mirovinu i još malo, da se nađe...

Bitno je sa štednjom početi što prije i po mogućnosti štedjeti što duže. Ako su ti džepovi prazni i misliš da nemaš što uložiti u banku, provjeri što ti se nalazi po ladicama, u ormarima, na zidu, tavanu ili u šupi. Možda posjeduješ nešto što ti ne znači puno, a netko drugi spreman je plati da se domogne toga. Nekakav funkcionalan alat, slika, dukat ili kolekcija gramofonskih ploča; ne mora biti vrijednost za dražbu kod Tiffanyja, ali barem za oglas na Njuškalu. Možeš prestati pušiti, odreci se popodnevne kave, još jednih cipela u ormaru, možeš kuhati kod kuće umjesto jesti u restoranu, možeš se odreći streaming servisa viška...
 
A da bi štedjela, ne moraš novac držati u kasici prasici ili pod jastukom, ne moraš čak ni otići do banke. Štednja se danas ugovara brzo, jednostavno i sigurno, online bankarstvom, putem mobilne aplikacije m-zaba. To znači da štednju možeš ugovoriti od kuće, bez odlaska u poslovnicu. Sve to možeš obaviti online bankarstvom putem m-zaba aplikacije. Tu mogućnost već koristi gotovo pola milijuna korisnika m-zabe pa zašto ne bi i ti?  Prednosti su brojne: imaš stalni uvid u to koliko si dosad uštedjela i možeš sama birati dinamiku uplate jednog oročenog uloga ili višekratnim uplatama. Štedjeti možeš jednokratno ili višekratno, a štednju možeš ugovoriti u kunama, eurima, američkim, australskim i kanadskim dolarima ili u britanskim funtama.

Kako bi se sasvim riješila zamorne papirologije, vođenja statistika te praćenja datuma na koji bi trebalo novac uplatiti na račun, m-zaba štednjom možeš ugovoriti i trajni nalog kojim će se željeni iznos novca, koji ti sama odrediš, izravno s tvog računa prenositi na tvoju štednju. Štednja je fleksibilna pa je jednostavno možeš prilagoditi novonastalim prilikama, prema potrebi promijeniti ciljani iznos štednje ili je zatvoriti prije isteka roka. Štednju dakako možeš i povećati dodatnim uplatama u bilo kojem trenutku i u iznosu koji tebi odgovara, neovisno o radnom vremenu poslovnice. Ima još: Zabine mobilne aplikacije možeš koristiti i biometrijskom prijavom, odnosno otiskom svog prsta ili skenom lica. Dakako, sve to uz najviše sigurnosne standarde kako bi bili sigurna koristeći m-zabu na svom Android ili iOS uređaju.

Upravljanje novcem ne mora biti komplicirano ako imaš dobro znanje i alate. Zato je tu niz proizvoda Zagrebačke banke: uz pomoć m-zabe možeš jednostavno, sigurno i brzo upravljati svojim novcem, podignuti gotovinski kredit ili čak ugovoriti štednju. Karticama Zagrebačke banke lako možeš plaćati diljem zemlje i svijeta, dok ti u Hrvatskoj pružaju i mogućnost obročne kupnje, a svoju ušteđevinu pa makar se radilo i o 100 kn, možeš uložiti u neki od fondova koje nude smart invest opcije. 

Photo: None

Komentari 0