Life&style
1/10

Uskršnje dekoracije vole pastelne boje

Proslava uskršnjih blagdana pada u razdoblje kada se ponovno uživa u duljim danima, sunčanim jutrima i živopisnom pupanju ponovno probuđene prirode. Ovaj blagdan doista je vrijeme kada se s radošću slavi život i životni optimizam protkan toplim osjećajima obiteljskog zajedništva.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies Stoga i ne čudi da je osnovni motiv Uskrsa upravo jaje – simbol novog života, koje čeka svoje rađanje i kojima se, u čast te simbolike, dekorira životni prostor i blagdanski stol. Osim samih pisanica koje čine središnji dio uskršnjeg dekora, motiv raznobojnih jaja naći će se i na stolnjacima, ubrusima, svijećnjacima…

Iz praktičnih razloga, danas su sve popularnija umjetna jaja-pisanice, koja se mogu objesiti na nekoliko grana u vazi, umetnuti u već gotove buketiće svježeg proljetnog cvijeća ili pak smjestiti u tradicionalne pletene košarice gdje će evocirati uspomene na malena ptičja gnijezda kakva smo kao djeca znali pronalaziti po grmovima parkova ili dvorišta... mogućnosti su doista velike. Ipak, za najbolji efekt i stvaranje osjećaja dekorativne cjeline, predlažemo da umjetna jaja uskladite bojom i motivima na vlastoručno obojenim pisanicama, koja se također mogu smjestiti u pletene košarice prethodno ispunjene umjetnom travom. Takav dekor uvijek 'pršti' životom, posebno ako se odlučite za kakvu žarku boju kao osnovni kolorit uskršnje dekoracije doma. Za one koji preferiraju eleganciju, savjetujemo bijela jaja u smeđim košaricama, bez ikakvih dodataka. Bijela jaja će dobro izgledati i obješena na grane nježnih cica maca u visokoj prozirnoj vazi – ovakav dekor mogao bi se naći već u predsoblju svakog doma, bez obzira na osnovni stil uređenja.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Za one koji žele pojačati uskršnji dojam nekom od 'boja proljeća' - savjetujemo zelena, žuta ili narančasta jaja položena u košaricu na podlogu od bijelog perja. Kako jaja simboliziraju i plodnost, uvijek je bolje ako ih se u košaricama ili na pladnjevima nađe veći broj. Kako su uz tradicionalne motive jaja i pilića već jedno duže vrijeme sve popularniji i motivi uskršnjeg zečića, predlažemo da taj dekor postavite u središnji dio blagdanskog stola, oko kojeg se mogu razbacati šareni bomboni u obliku pisanica. Ovakav dekor podrazumijevat će i neformalnije, veselije i šarenije postavljene stolove, posebno u interijerima mlađih osoba. Osim u kombinaciji sa šarenim bombonima, figurice zečića mogu se smjestiti i u uskršnji vjenčić koji se stavlja na ulazna vrata doma. Takav dekor neće samo izgledati dobro na blagdanskom stolu, već i na radnim stolovima ili noćnim ormarićima u dječjim sobama.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies Ako razmišljate o neizostavnom dekoriranju blagdanskog stola, nikako nećete pogriješiti ako se odlučite za jednobojnu osnovu – primjerice, bijele stolnjake i tanjure, koji se mogu lako nadopuniti dodacima (ubrusi, vaze, podmetači…) u nježnim pastelnim (ružičasta, žuta, plava ili zelena) ili žarkim bojama (crvena, narančasta, žarko ljubičasta i sl.) koje će unijeti toplinu i dati život svakom blagdanskom doručku ili ručku u društvu obitelji ili prijatelja. Vrlo će elegantno djelovati i smeđe-bijela kombinacija posuđa, nadopunjena dekorativnim elementima u nekoj drugoj 'proljetnoj' boji ili pak samo potpourijem u smeđe-bijeloj kombinaciji. Posuđe s motivima cvijeća, voća ili maslina također će se dobro uklopiti u proljetnu, uskršnju priču blagdanskog stola.

U svakom slučaju predlažemo voditi računa da se na stolu uvijek nađe mjesta za svijećnjak s blagoslovljenom svijećom, koji se može ukrasiti prirodnim grančicama u koje se može utaknuti svježe cvjetiće voćaka, jaglaca ili drugih proljetnica. Iste grančice mogu se svezati i svilenim mašnicama i postaviti na svaki tanjur kao svečana dobrodošlica svakom gostu, dok se cvjetići mogu i razbacati po čitavom stolu. Dobar dekor bit će i mali umjetni pilići koji se mogu smjestiti na svaki tanjur, kao i tekstilno, vrlo realistično izrađeno umjetno cvijeće.

Po čašama se može 'rasplesti' i tanke vlati umjetne trava smeđe, zelene ili bijele boje, ili pak kuglice od šiblja obojene u neku 'proljetnu boju'... Stolovi se mogu dekorirati i već gotovim cvjetnim aranžmanima od tekstila – ovakav dekor će naročito lijepo izgledati uz posuđe ravnih, suvremenih linija. Kako u proljeće po prvi puta vidimo leptire, platneni šareni leptirići različitih dimenzija unijet će živost i ukrasiti cvjetne buketiće ili lončanice svakog uskršnjeg doma, kao i sam blagdanski stol…

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Na svečanim blagdanskim stolovima savjetujem izbjegavanje svakodnevnih papirnatih ubrusa i korištenje svečanih, tekstilnih. Također se preporučuje i izbjegavanje prevelike upotrebe različitih porculanskih  zdjela i tanjura – što uniformiranije i jednoobraznije, to elegantnije! Također, kao pozdrav ponovno probuđenoj prirodi, na blagdanskom uskršnjem stolu dobrodošli su svi elementi od prirodnih materijala (posuđe, tekstil, dekoracije), a vrlo efektnim će se pokazati posude izrađene u kombinaciji porculana i drva.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0