Life&style

Uskrsni stol ne može bez nje, no je li sušena šunka nezdrava? Evo što kažu nutricionisti!

  • Šunka je glavna zvijezda uskrsnog stola
  • Može se jesti za doručak, ručak ili večeru u kombinaciji s drugim namirnicama kao što su luk, jaja i povrće
  • Nutricionisti su nam otkrili je li ova suhomesnata delicija zdrava i u kojim ju je količinama preporučljivo konzumirati

Uskrs samo što nije stigao, a s njim i pripreme za blagdanski stol! Glavna "zvijezda" uskrsne blagdanske trpeze nedvojbeno je sušena šunka, mnogima omiljena suhomesnata delicija. No, oko ove namirnice neprestano se vode polemike - je li zdrava ili nije? Odgovor na to pitanje pronašli smo kod stručnjaka. Nutricionisti Vedrana Dučkić iz nutricionističkog savjetovališta Nu3vex i Branimir Dolibašić iz nutricionističko-dijagnostičkog centra Nutrilife Centar objasnili su nam prednosti, odnosno nedostatke sušene šunke i napravili su primjer preporučljivog cjelovitog obroka u kojemu je šunka u glavnoj ulozi. 

 | Autor: Instagram @haileybieber Instagram @haileybieber Konzumiranje šunke može izazvati pojačanu žeđ

Vedrana Dučkić, mag. nutr. (Nu3vex)

"Mnogi proizvodi od svinjskog mesa bogati su zasićenim masnim kiselinama i visokom razinom kolesterola što nas svakako treba upozoriti da budemo umjereni u konzumaciji. Dimljenje i sušenje svinjskog mesa način je konzerviranja, a često podrazumijeva i prethodno dodavanje soli natrijevog nitrata i natrijevog nitrita, natrijevog askorbata radi ubrzavanja procesa sušenja, dodatak natrijevog polifosfata radi zadržavanja vlažnosti i bolje teksture šunke.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nu3vex Planovi Prehrane (@nu3vex.planovi.prehrane) on

Domaća je najbolja

Sušena šunka zadržava ružičastu boju radi sadržaja nitrita koji mijenja u mesu pigment mioglobin u nitrozomioglobin tamnije crvene boje, a bez dodatka ovih soli šunka bi bila sive i neprivlačne boje. Nitriti sprečavaju razvoj patogenih bakterija i drugih mikroorganizama u mesu, ali imaju potencijalno štetne učinke na zdravlje. Sušena šunka je bogata solju, odnosno sadrži visok udio natrija pa ako netko ima visok krvni tlak, problema s bubrezima i jetrom svakako treba birati tzv. deluxe šunke od pilećeg ili purećeg mesa sa smanjenim udjelom masnoća i soli.

Sušenu šunku možemo preporučiti kada je domaća uz što manje aditiva i u količini od 30 do 60 grama u danu.

30 grama sušene šunke: energetska vrijednost: u prosjeku 61 kcal, bjelančevine: 7 g (i više), masti: 4 g (i više)

Dakle, sušena šunka u umjerenim količinama može povremeno biti sastavni dio uravnotežene prehrane bazirane na 30 do 35 posto ukupne energije koja potječe iz različitih vrsta masnoća s ne više od 10 posto ukupne energije iz zasićenih masnih kiselina."

 | Autor: Instagram @haileybieber Instagram @haileybieber Sušenu šunku možemo jesti za doručak, ručak i za večeru

Primjer obroka sa sušenom šunkom:

  • Svinjetina, rolana sušena šunka, 3 mala komada, 60 g
  • Jaje, cijelo kuhano, 1 komad, 50 g
  • Rajčica, 1 srednji plod, 150 g
  • Luk, mladi, 0,2 šalice, 15 g
  • Kruh, integralni, 1 kriška, 70 g
  • Hren, 1 žlica, 20 g
  • Salata, zelena, 0,5 šalice, 20 g
  • Limunov sok, biljni začini

Energetska vrijednost obroka: 433 kcal (100%), ugljikohidrati: 37 g (32%), bjelančevine: 29 g (27%), masti: 15 g (32%)

Branimir Dolibašić, mag. nutr. (Nutrilife Centar)

"Kako danas većina ljudi kupuje gotovu industrijsku šunku, nije naodmet napomenuti kako se zbog sadržaja zasićenih masti te soli kao i nitrata i nitrita preporučuje ograničiti konzumaciju ove namirnice po količini i učestalosti. Drugim riječima, ne treba pretjerivati s unosom za vrijeme blagdana.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NUTRILIFE CENTAR (@nutrilifecentar) on

Svakako bi savjet bio da se za neutralizaciju ovih loših strana omiljene namirnice za cijele uskršnje blagdane planira povećati unos povrća – luka, salate, rotkvica I drugog povrća, osobito zelenog lisnatog. Sama šunka kao namirnica nema poseban nezdrav učinak, ali je bitna količina kao i sa svim namirnicama u prehrani. Umjesto kolača ako jedete francusku i šunku, preporučljivo je sladiti se voćem ili kompotima."

 | Autor: Instagram @haileybieber Instagram @haileybieber Nakon konzumacije sušene šunke, kolače je poželjno zamijeniti voćem

Primjer uravnoteženih obroka za uskršnju trpezu (oko 2 200 kcal):

Photo: Profimedia/Instagram

Komentari 0