Life&style

Uskoro bi se na tržištu mogla pojaviti „pilula“ za muškarce

Izgleda da više nećemo mi morati gutati hormone. „Antibebi pilula“ za muškarce uskoro bi se doista trebala i pojaviti na tržištu, a navodno neće imati ni štetnih popratnih djelovanja niti hormona. Win-win situacija!

Znanstvenici sa Sveučilišta Monash u Melbournu, Australija, tvrde da će tableta protiv začeća za muškarce (bez hormona) biti na tržištu za 5 do 10 godina. U suprotnosti od antibebi pilula za žene, kod muške verzije ne bi trebalo biti nikakvih nuspojava poput gubitka libida. Medikament će djelovati tako da će spriječiti transport spermija za vrijeme ejakulacije. Pokazalo se da se kočenjem dva proteina - koji su odgovorni za transport spermija – može izazvati privremena neplodnost kod muškaraca. Jedan od ta dva proteina već se duže vrijeme uspješno može zakočiti. Cilj nije spriječiti proizvodnju sjemena, nego njen put „prema van“. Time se neće dugotrajno oštetiti sposobnosti spermija, a ne postoji ni bilo kakva druga opasnost za zdravlje – pokazala su dosadašnja istraživanja. 

Nema gubitka libida niti drugih nuspojava 

Već je bilo dosta pokušaja da se proizvede pilula za muškarce. Međutim, dosad se uglavnom ciljalo na „muške hormone“, a time je postojao i velik rizik od trajne neplodnosti, gubitka libida ili deformacija kod eventualnih kasnijih potomaka. Kod nove pilule – „bez hormona“, svi ti problemi trebali bi se izbjeći. Izjave poput: „Zaštita protiv neželjenog začeća je ženska briga!“, mogle bi uskoro biti prošlost.  

 | Autor: Getty Images Getty Images

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0