Life&style
Vlak oslikan muralima

Uskačemo u ovaj cool art vlak! Murale kojima je oslikan inspirirale su pjesme Azre i Prljavog kazališta

  • Vlak oslikan motivima iz 70-ih i 80-ih godina probudit će nostalgiju kod nešto starijih putnika 
  • Međutim, da je više ovako cool vlakova, možda bi se sve generacije češće vozile tim prijevoznim sredstvom 
  • Boris Bare, street art umjetnik, doista si je dao oduška te je stvorio pravo remek-djelo na tračnicama 

Umjetnik Boris Bare je, nakon izrađenih 100-tinjak murala koji uljepšavaju vizuru grada Zagreba, u suradnji s HŽ Putničkim prometom i Turističkom zajednicom grada Zagreba odlučio iskoristiti vlak kao platno na kojemu se umjetnicima omogućava da izraze svoju kreativnost, a vlak postane pravo golemo umjetničko djelo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Boris Bare (@bare.boris)

Možda vas zanima Fuliranje nam se vraća na zagrebačke ulice - i to na dvije lokacije! Rubrika Life&style Life&style

Inače, suradnja HŽPP-a i TZ-a grada Zagreba odražava se u različitim segmentima promocije Zagreba kao destinacije, kulturnih događanja i kreativnih projekata, a ovom prilikom nastavljena je kroz oslikavanje vlaka s motivima s kraja sedamdesetih i osamdesetih godina. To razdoblje obilježila je buntovna rock glazba, bogata klupska koncertna scena i ulična umjetnost koji su služili kao mediji s kojima je tadašnja mladež slala snažne poruke. Glazba se slušala preko gramofona i kazetofona, a tih godina zabilježena je i pojava walkmana. Uz to, kao neizostavni elementi tadašnjeg vremena prikazani su fićo i zidne tapete. Pri izradi murala koristili su se elementi prepoznatljivi za to vrijeme s fokusom na putnike koji slušaju glazbu, čitaju ili gledaju kroz prozor.

 | Autor: TŽPP TŽPP  | Autor: TŽPP TŽPP

Oslikavanje vlaka trajalo je 11 dana. Boris Bare je street art umjetnik koji se kroz svoje radove profilirao kao muralist u većim gradovima. Komentirao je ovaj projekt: „Ovo je jedan od mojih najdražih projekata - nije mala stvar u 11 dana oslikati skoro 400 kvadrata vlaka, to je za mene i mog dragog kolegu Marija Kunšteka velika stvar. S obzirom da se vlak serije 6111 proizvodio od 1976. do 1979., tako sam u tom vremenu tražio inspiraciju za sami mural. Novi val  je glazba koju volim; s jedne strane tekst Azre ‘Kada Zagreb izranja iz sna’, a s druge Prljavo kazalište ‘Zagreb te zove’."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Boris Bare (@bare.boris)

"Uz pozadinu koju sam zamislio kao stare tapete s paternom iz tih godina, sa svake strane još sam uklopio po dva putnika koji u ležećem položaju putuju vlakom; jedni fotografiraju prolaznike fotoaparatom na film, dok drugi uživaju uz časopis Polet i slušanju glazbe na walkmanu. Nadam se da će ova moja putujuća izložba biti dostupna svima i razveseljavati građane gdje god da vlak prolazi.“

 | Autor: TŽPP TŽPP

Art vlak vozi u gradsko-prigradskom prijevozu Grada Zagreba te na relacijama prema Sisku, Ogulinu i Vinkovcima.

Nova torta iz slastičarnice Orijent Možda vas zanima Zamamno! U poznatu zagrebačku slastičarnicu stigla je torta od kestena i pistacija Rubrika Life&style Life&style
Photo: TŽPP

Komentari 0