Life&style
1/10

Uredite svoj balkon i terasu

Dolaskom sve ljepših dana, balkoni i terase postaju sve važniji dio prostora jer će se na njima provoditi sve više vremena. Bez obzira da li je riječ o manjim i užim ili pak većim balkonima i terasama, ona su mjesta druženja i opuštanja koja bi, uz estetsku komponentu, morala biti i funkcionalno namještena.

 | Autor: IKEA IKEA Kao prvo pravilo koje predlažem za uređenje balkona i terasa jest da se pokuša pratiti osnovni stil uređenja interijera, odnosno, da ih se tretira kao prirodan i logičan 'produžetak' interijera na koji se 'naslanjaju'. Ovo vrijedi ne samo za balkonski namještaj, već i izbor pločica, ograda te funkcionalnih i dekorativnih dodataka (rasvjeta, suncobrani, lonci za cvijeće…). Pritom također savjetujem da balkoni i terase, uz već spomenuti zadani stil, nastoje pratiti i bazični kolorit prostorije čiji su nastavak. Za klasično uređenje, predlažem masivniji namještaj zagasitijih tonova, upotpunjen bogatim dvobojnim jastucima na pruge (materijal neka bude sličan tapecirungu sofa ili svilen, a dobro će izgledati i dodaci resica na rubovima). Alternativno, savjetujem i jednobojnu varijantu svijetlih tonova 'bogatijeg' materijala (boja slonovače, bijele kave, tamno crvena…). Ovako uređene balkone upotpunite ponekim klasičnim dodatkom (primjerice, klasičnim mjedenim držačem za papir koji će sprečavati da vjetar otpuše stolnjak, ili pak klasičnim mjedenim svijećnjakom, a dobro će izgledati i lonci za cvijeće s klasičnim motivima poput stiliziranog ljiljana ili motiva dijamanta). Umjesto suncobrana, odlučite se radije za pomičnu jednobojnu tendu koja će više sugerirati atmosferu sobe, a manje balkona.

Za kontinentalnu rustiku predlažem drveni lakirani ili nelakirani namještaj grube izrade (vidljivi godovi), s puno detalja s floralnim motivima i motivom srca (jastučići, stolnjaci, lonci za cvijeće). Dobro će izgledati i namještaj obojen u debele slojeve zelene ili smeđe boje, kao i veseli suncobrani u stilu šestinskih kišobrana. Za mediteranski stil predlažem garniture od kovanog željeza i ratana, a dekorativni motivi neka prate okoliš (masline, lavanda, i sl.). Kako je Mediteran veći dio godine 'okupan' suncem, najzahvalniji su svijetli suncobrani i tende (lijepo će izgledati dvobojne tende širih pruga). 

Za suvremeno uređene balkone i terase savjetujem minimalistički namještaj od drva, aluminija ili kompaktnije, jače plastike. I u ovako uređenim prostorima predlažem upotrebu jednostavnijih tendi (bez dekora, nikako volani na krajevima) umjesto suncobrana. Dekor neka bude minimalan s naglaskom na zelenilu (grmovi i manja stabalca), a ne šarenilu cvijeća. Što manje boja, to bolji ugođaj. 

Veličina je važna

Osim stila i kolorita, iznimno je važno imati na umu veličinu balkona i terasa. Za manje i uže balkone izbjegavajte težak i masivan namještaj (oprema li se terasa stolom i stolcima za blagovanje, vodite računa o tome da bi, sa svake strane, od ruba stola do zida ili ograde trebalo biti barem 90 cm prostora, što će omogućiti udobnije sjedenje i slobodno kretanje oko stola). Za iznimno uske balkone i terase (a posebno one prolazne) predlažemo da se dio za sjedenje riješi na način da se uz sam zid postavi veća škrinja na koju će se postaviti deblji jastuci (osim što će riješiti problem sjedenja, služit će i kao mjesto za odlaganje stvari zimi). Na manjim i užim balkonima i terasama najpraktičnijim će se pokazati laganiji namještaj s mogućnošću sklapanja. Dekorativno bilje ne stavljajte na sam balkon, već se radije odlučite za neku od varijanti 'visećih' lonaca za cvijeće s ograda balkona ili cvijeće smjestite na samostojeće zidne police. Ukratko, na manjim i užim balkonima naglasak pri namještanju neke bude uz jedan zid, a nikako uz njegovo središte.
Za velike balkone i terase savjetujem tende ili samo jedan suncobran većih dimenzija (više manjih pokazat će se nepraktičnim u vjetrovite dane, a mogao bi se stvoriti i neželjen dojam terase nekog ugostiteljskog objekta, što svakako želite izbjeći).

 | Autor: IKEA IKEA

Platnene tende, bez obira da li se izvlače ručno koljenastim ručicama ili elektromotorom, spadaju svakako u jedno od najboljih rješenja za zasjenjenje željenog prostora (impregnacijom platna dobiva se i dobra zaštita od kiše). Danas je na tržištu doista pristojan izbor oblika, boja i dezena (klasične, košaraste, vertikalne, krovne…), a mogu se lako 'ukoponirati' u gotovo sve stilove i podneblja. 

Kako odabrati najbolji materijal balkonskog namještaja?   

Ako je vaš balkon ili terasa izravno izložena vremenskim utjecajima (kiša, vlaga, sunce, temperaturne razlike…) od drvenog namještaja kao optimalnu predlažemo tikovinu, s obzirom da sadrži visok postotak ulja pa je stoga vrlo postojana i otporna na vlagu. Za razliku od drugih vrsta drveta (domaćih i ostalih egzota) koje je potrebno zaštićivati slojevima laka ili lanenim i tikovim uljem na kraju svakog ljeta, garniture od tikovine nije potrebno premazivati zaštitnim sredstvima (osim eventualno prirodnim uljima). Nakon nekog vremena i duže upotrebe, tikovina će poprimiti srebrno-sivi ton, koji će i dalje izgledati prirodno i lijepo.

 | Autor: IKEA IKEA

Namještaj od bambusa, ratana i trske savjetujemo koristiti za zatvorenije terase, gdje neće biti izravno izloženi kiši i vlazi. Namještaj od kovanog željeza ili lakiranog metala obrađeni su specijalnim lakovima, a za bolju postojanost barem jednom godišnje mogu se premazati i slojem specijalnog voska (dostupan u svim trgovinama boja i lakova).

 | Autor: Domus Nobilis Domus Nobilis

Platnenim tendama znatno produžuje život ugradnja taknog aluminijskog krovića. Iako estetski ne nužno i najpoželjnije, najlakše za održavanje i čišćenje su garniture izrađene od plastike.  Vrste drveta najprikladnije za izradu vrtnih garnitura su tikovina i druge egzotične vrste, a impregnirane uljima one otporne na vlagu. Namještaj od autohtonih vrsta drva potrebno je dodatno premazivati lanenim i tikovim uljem, a po potrebi (npr. bukvu) je potrebno i dio na kojem se skinuo lak pobrusiti brusnim papirom, pa potom lakirati premazom. Željezni i aluminijski namještaj se vrlo lako i brzo zagrije na suncu – uvijek vodite računa da se za sunčanih dana na njemu nađu jastučići!

Photo: IKEA

Komentari 0