Life&style
1/15

Uredite dom u mediteranskom stilu

Glavna odlika mediteranskog stila je pronalaženje idealne ravnoteže između interijera i prirodnog okoliša, što ga samog po sebi čini jedinstvenim. Mediteranski stil mora odisati suncem, morem, agrumima i sredozemnim biljem. U svojoj osnovi, on je jednostavan, lagan i funkcionalan.

 | Autor: Dulux Dulux

Svi materijali moraju biti prirodni, a dominantni su kamen i borovo drvo (oba materijala idealno grubo izrađena). To se posebno odnosi na podove, koji se mogu alternativno prekriti i pločicama od terakote. Ako se odlučite za drvene podove, nemojte stavljati klasičan parket, već grublje veće daske drveta, koji se može polakirati ili obojiti u tanje ili deblje namaze bijele boje. Ovaj stil podnosi i upotrebu neobrađenog mramora, posebno za unutarnje stepenice. Ljubitelji španjolskog duha mogu na podovima od keramičkih pločica izraditi mozaike, idealne za hodnike, stepenice i ulazni prostor – u zadnje su vrijeme vrlo popularne i pločice od terakote koje u sebi imaju glatki keramički uzorak mediteranskih floralnih motiva.   

 | Autor: AS Creation AS Creation

I zidovi mogu biti od grubo izrađenog kamena u svom izvornom obliku, kojeg se potom može i okrečiti bojama okoliša vašeg doma (terakota, nježne boje agruma ili lavande). Isto vrijedi i za ravne, klasične zidove. Bojama se možete poigrati i na način da tamnijom nijansom obojite samo jedan zid (npr. u kuhinji ili dnevnom boravku), dok će ostatak zidova biti u prirodno bijeloj boji. U zidovima se prilikom gradnje mogu napraviti udubljenja koja će poslije poslužiti kao police. 

 | Autor: Dulux Dulux Namještaj mora biti praktičan, jednostavnih linija, i gotovo u pravilu izrađen od lagane borovine u njezinoj prirodnoj boji (alternativno, on se može i obojati u tipične mediteranske boje). Stolovi i stolice nikako ne smiju biti glomazni, iako to pravilo ne vrijedi i za škrinje, koje su izrađene od masivnijeg drveta, i služe, uz lagane ormare od borovine, kao dodatak za odlaganje garderobe ili drugih predmeta. Škrinje su idealno u prirodnoj boji drveta ili obojene u primjerice bijelu ili zelenu boju. Uz drveni namještaj, vrlo će se dobro uklopiti i namještaj izrađen od kovanog željeza (npr. stolić za kavu ili bračni krevet).    

Tekstil koji se aplicira na namještaj (npr. sofu ili stolice) mora biti lagan i prirodan – idealni su svila i pamuk. Isto pravilo je i za zavjese – one moraju biti svijetle i od laganih prirodnih materijala (osim npr. u slučaju marokanskog stila gdje prevladava teža svila zagasitijih tonova). Lagane zavjese će stvoriti dojam prozračnosti, koji je neizostavan pratilac mediteranskog stila. Tepiha gotovo da i nema, a ako ipak na njima inzistirate, tada izaberite jednostavnije  pamučne, gotovo jednobojne varijante. Ako ste ipak veći pobornik sjevernoafričkog ambijenta, tada podove možete prekriti manjim ćilimima od prirodnih materijala, sa zagasitim pastelnim bojama tradicionalnog dizajna – bilo da je riječ o asimetričnim linijama ili stiliziranim motivima iz prirode.

 | Autor: Dulux Dulux

Kuhinje su u mediteranskoj kulturi središnje mjesto okupljanja. Uz obavezni lagani drveni namještaj jednostavnih linija (kuhinjske ormariće, stol i stolice), dodajte i mediteranske detalje koji će nepogrešivo dodati kreiranju tople atmosfere doma, ugodne za druženje s obitelji i prijateljima: na zidne police ili sa strane kuhinjskog ormarića objesite lance češnjaka i sušenih smokava, a na stol stavite vrč ispunjen mediteranskim začinima (bosiljak, mažuran, grančice origana i lovora).

 | Autor: Dulux Dulux

Kako je u mediteranskom stilu neizbježan element voda, nećete pogriješiti ako na jedan zid u kuhinji postavite i starinski željezni lavabo, koji će osim praktične imati i ulogu zanimljivog dekora. Rasvjeta u ovako uređenom prostoru mora biti što sličnija prirodnom svjetlu (nemojte se libiti upotrijebiti jača rasvjetna tijela na stropu, dok stajaće lampe ili lampe na komodama mogu biti ambijentalno 'prigušene').

Dodaci interijeru za stvaranje mediteranskog stila su iznimno važni i njima valja posvetiti posebnu pažnju – poželjno je istaknuti rustikalne predmete svakodnevne upotrebe. Sigurno nećete pogriješiti ako ćete na police ili na pod staviti keramičke posude, u koje možete smjestiti svježe ili osušene buketiće lavande ili maslinovih grančica. Zidovi se mogu ostaviti prazni, ili se osvježiti laganim akvarelima s morskim motivima (čamci, prizori luka i morskih pejzaža), dok će u kuhinju dobro 'sjesti' slike s motivima mrtve prirode koji prikazuju namirnice karakteristične za mediteransko kulinarstvo.

 | Autor: IKEA IKEA

U mediteranskom prostoru nemojte zaboraviti i na uređenje vašeg balkona ili terase! Glavni materijal tog izuzetno važnog dijela životnog prostora, posebice u ljetnim mjesecima, neka bude kamen, neobrađen mramor ili terakota pločice. Savjetujemo da sjedeća garnitura bude od prirodnog borovog drveta ili kovanog željeza, s presvlakama idealno bijele ili plave boje (mogu se koristiti i ostale 'mediteranske' boje, sukladno okolišu). Tako uređenom balkonu ili terasi, samo još nedostaje oleandar u kutu, posađen u bijeloj ili terakota posudi.

Izborom mediteranskog stila unutarnjeg uređenja, stvoriti ćete za sebe pravu malu oazu mira u koju ćete se uvijek rado vraćati, ma gdje bili.

Više slika pogledajte u galeriji...

Photo: IKEA

Komentari 0