Life&style
Maggie Smith

Umrla je Maggie Smith, legendarna glumica i zvijezda 'Harryja Pottera' i 'Dowton Abbeya'

  • Glumica Maggie Smith umrla je u 90. godini, priopćila je njezina obitelj
  • Legenda britanske estrade i filma osvojila je dva Oscara tijekom svoje karijere, imala je još četiri nominacije, a između ostalih priznanja dobila je 8 nagrada Bafta
  • Posljednjih je godina najviše pamtimo po ulogama u filmovima o Harryju Potteru i seriji 'Downton Abbey', ali njena biografija preuna je velikih uloga, kako na kazališnim daskama, tako i na malim i velikim ekranima

Glumica Maggie Smith umrla je u 90. godini, priopćila je njezina tugujuća obitelj. U izjavi njenih sinova Tobyja Stephensa i Chrisa Larkina stoji: "S velikom tugom moramo objaviti smrt dame Maggie Smith. Preminula je mirno u bolnici rano jutros, u petak 27. rujna. Bila je s prijateljima i obitelji na kraju. Ostavlja dva sina i petero unučadi pune ljubavi koji su shrvani gubitkom svoje izvanredne majke i bake. Željeli bismo iskoristiti ovu priliku da zahvalimo divnom osoblju bolnice Chelsea and Westminster na njihovoj brizi i beskrajnoj ljubaznosti tijekom njezinih posljednjih dana. Zahvaljujemo vam na svim vašim ljubaznim porukama i podršci i molimo vas da poštujete našu privatnost u ovom trenutku."

Biografija i karijera Maggie Smith

Maggie Smith rođena je kao Margaret Natalie Smith 28. prosinca 1934. godine u Ilfordu u Engleskoj i jedna je od najpoznatijih britanskih glumica sa zavidnom glumačkom karijerom koja je trajala više od šest desetljeća. Započela je kazališnu karijeru u Oxford Playhouseu početkom 1950-ih, a njezina prva značajnija uloga došla je s produkcijom 'New Faces of '56' u Londonu. Ubrzo je postala poznata na britanskoj kazališnoj sceni, kao i u Royal National Theatreu, gdje je surađivala s legendarnim Laurenceom Olivierom. 

 | Autor: JSN/WENN JSN/WENN

Filmski debi imala je 1958. u filmu 'Nowhere to Go', kada je dobila prvu nominaciju za nagradu Bafta. Do 1963. Laurence Olivier joj je ponudio ulogu Desdemone da glumi uz njegovog Othella u Nacionalnom kazalištu, a dvije godine kasnije to je pretočeno u film s originalnom glumačkom postavom, a Maggie Smith je nominirana za Oscara.

Jedna od njenih najslavnijih uloga bila je u filmu 'The Prime of Miss Jean Brodie' (1969.), za koju je osvojila svog prvog Oscara za najbolju glumicu. Godine 1978. osvaja drugog Oscara, za najbolju sporednu glumicu u filmu 'California Suite'. 

Godine 1990. dobila je titulu Dame od britanske kraljice, čime je priznat njezin izvanredni doprinos britanskoj kulturi.

Osim filmske i kazališne karijere, Maggie Smith bila je uspješna i na televiziji, a osobito u seriji Downton Abbey (2010. – 2015.), gdje je igrala lik Violet Crawley, grofice od Granthama. Ova uloga donijela joj je brojne nagrade, uključujući tri Emmyja za najbolju sporednu glumicu u dramskoj seriji. Pamtimo je i po ulozi profesorice Minerve McGonagall u filmovima o Harryju Potteru.  

 | Autor: Warner Bros Warner Bros

Maggie Smith udavala se dva puta. Njezin prvi brak bio je s glumcem Robertom Stephensom s kojim je dobila dvoje djece, Chrisa Larkina i Tobyja Stephensa  također su postali uspješni glumci). Nakon razvoda 1975. godine, udala se za scenarista Beverleyja Crossa, koji je preminuo 1998. godine. 

 

Photo: IMAGO/CAP/RFS/IMAGOSTOCK&PEOPLE

Komentari 0

Top ponuda

Tečaj €/kn: 7,53450