Life&style
1/7

Ulje je najbolji izbor za njegu vaše kože i kose

Uljima je popularnost narasla osobito u anti-age industriji, a ona pružaju istinski wellness tretman

Do prije par godina ulja su, kao rješenje za njegu lica i tijela, bila na lošem glasu - potpuno neopravdano. No, kako smo se polako počeli okretati nekim prirodnijim kozmetičkim rješenjima, naročito u anti-age industriji, popularnost im je narasla.

Kad govorimo o uljima u formulama za njegu lica, tijela i kose radi se o biljnim masnoćama dobivenima iz ploda, stoga je jasno da su vrlo hranjiva, a pritom i hidratiziraju. Pružaju ujedno istinski wellness tretman jer osim njegujućih svojstava, tu su i ona mirisna – ako ste ikad pomirisali ulje lješnjaka, kokosa ili badema, znate o čemu je riječ. Možda, kad je riječ o mirisu, na prvo mjesto ipak moramo staviti ulje divlje ruže, apsolutno poželjno u njezi lica i tijela i redovan sastojak anti-age formula za njegu zrele kože. Hit je i ulje jojobe koje koži vraća vlagu, naći ćete ga u niz formula za njegu kože – to je zapravo vosak, a u proizvodima se obično miješa s biljnim uljima. Imate li masnu, ili vrlo osjetljivu kožu, preporuka je ulje lješnjaka koje regulira lučenje masnoće te djeluje kao antioksidans, a pasat će vam i super-popularno ulje argana. Ovo zadnje koristi se i za njegu kose, brojni frizeri ga dižu u nebesa jer vele da lasima podari predivan sjaj i mekoću, a odmah uz njega je ulje makadamije (koje se koristi i u njezi tijela). Kosu voli još jedno višenamjensko ulje, ono finog voća avokada. Imate li proširene pore, možete probati ulje suncokreta, ono će ih propisno suziti i umanjiti njihovu vidljivost. Ipak, najsvestraniji je badem čija je uloga moćna, njegovo je ulje sposobno smiriti suhu i iziritiranu kožu, zagladiti je, održati njezinu mladolikost…

 | Autor: arhiva arhiva

Jeste li se ikad probali mazati maslinovim uljem koje koristimo u kuhinji? Kad u njega stavimo gospinu travu, dobijemo kantarionovo, super-njegujuće ulje. Osim domaćih uradaka, industrija ljepote nudi niz ulja za kosu, lice i tijelo, kao njegu ili ritual čišćenja. Često su to formulacije suhih ulja, a to znači da su klasičnom biljnom ulju, osim brojnih drugih njegujućih sastojaka, dodane molekule za brže upijanje, pa ono brzo nestaje s površine kože ostavljajući je glatkom i mekom, bez masnog traga. Tu je tek onaj divan, prepoznatljiv sjaj. Ove varijante odlične su kad nam se žuri ili tijekom hladnijih dana kad se odmah nakon kupanja želimo odjenuti (ponekad je dobro namazati se uljem dok smo još mokri, masažnim pokretima). No i ljeto voli uljne teksture – idealne su za vruće dane koji nas čekaju. Čak i za lice, jer ove su formule namijenjene ritualu jutarnje ali i večernje njege.

Photo: Getty Images

Komentari 0