Life&style

Ulja za sve kožne probleme: Pomažu čak i kod masne kože

Ulja pomažu u sprječavanju bora, uklanjanju akni, ublažavanju crvenila... Samo trebate pronaći idealno za svoj tip kože

Jeste li znali da mnogo kožnih problema možete riješiti na prirodan način? Ulja od ružmarina, kamilice, ruže, argana i drugih biljaka idealni su saveznici u njezi vaše kože, a evo i koja će najbolje pomoći kod određenih kožnih problema:

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

RJEŠAVANJE AKNI
Ako imate masnu kožu, onda imamo jedan dobar razlog da vas oslobodimo fobije od ulja: mnogi preparati protiv akni, uključujući i one sa salicilnom kiselinom i hidrogenom, mogu isušiti kožu, što sprječava njihovo prodiranje u dublje slojeve. Spriječite ovo tako što ćete na sloj preparata za uklanjanje akni nanijeti i tanak sloj ulja. Probajte preparate koji sadrže antibakterijsko ulje ružmarina.
UBLAŽAVANJE CRVENILA I OSJETLJIVOSTI
Osjetljiva koža dobro podnosi sve vrste ulja, osim u slučaju pojave alergije na određeno ulje. Također, određena ulja - kao što su ružino ulje i ono kamilice - djeluju antiupalno. U većini slučajeva, njihova primjena ublažava crvenilo lica već za sat vremena.
ANTI-AGE EFEKT
Antioksidansna ulja, kao što je ulje nara, suncokreta i kamelije, pomažu u zaštiti od UV-oštećenja u budućnosti, kada se nanose na sloj SPF preparata. Navedena ulja, s vitaminom E, ublažavaju bore.
HIDRATACIJA
Sjećate se kako smo rekli da ulje može dodatno isušiti suhu kožu? Ali ako želite maksimalnu hidrataciju kože u svakoj kapi ulja, onda koristite mješavinu koja sadrži bar jednu od ovih brzoupijajućih omega-3 masnoća: jojobu, argan ili rižine pahuljice.

Photo: Getty Images

Komentari 0