Life&style

Ulična umjetnost na tvojim zidovima

Nova IKEA kolekcija ulične umjetnost doprinosi demokratizaciji umjetnosti, čineći ju dostupnom velikom broju ljudi, a može se kupiti u svim njihovim robnim kućama.

„Uobičajeno je mišljenje kako umjetnost ima ograničenja, kako je namijenjena bogatoj nekolicini te da ju se može vidjeti jedino u muzejima i galerijama. Mi u tvrtki IKEA smatramo da umjetnost pripada u domove svih ljudi. Novom kolekcijom ulične umjetnosti želimo ju učiniti dostupnom većini i promijeniti uvriježeno mišljenje kako moraš biti bogat da bi kupio nešto jedinstveno“, pojasnio je Henrik Most, kreativni voditelj projekta Street art.

 | Autor:

IKEA je zato okupila 12 uličnih umjetnika iz cijeloga svijeta koji su kreirali 12 jedinstvenih postera sa ciljem stvaranja boljeg svakodnevnog života za sve one koji vole umjetnost i žele ju imati u svojem domu.

 

Dvanaest umjetnika zaslužnih za ograničenu kolekciju dolaze sa svih strana svijeta, a inspiracija im je raznolika. Među djelima koja čine ograničenu kolekciju nalazi se poster Johna Crasha Matosa koji je inspiraciju crpio iz grada u kojemu živi – New Yorka, dok je feminizam tema radova Caroline Falkholt aka Blue iz Švedske. Djelo Brazilca Hamiltona Yokote aka T-Freaka prikazuje osobu koja vjeruje u svoje snove i ne želi odustati od potrage za srećom, a umjetnica ELLE, koja dolazi iz San Francisca, bila je inspirirana psihodeličnim posterima 70-ih godina prošloga stoljeća.

 | Autor:

Nikola i Ivan Gajić iz Srbije, koji čine umjetnički dvojac Sobekcis, izradili su apstraktno i figurativno umjetničko djelo, a Chen Yingjie aka Hua Tunan iz Kine u svojem je djelu koristio orla koji predstavlja hrabrost i slobodu uličnih umjetnika.

 | Autor:

Poster kao umjetnička forma u velikoj je mjeri doprinio demokratizaciji umjetnosti, čije korijene možemo potražiti još u 19. stoljeću kada je razvoj tehnologije omogućio izradu kopija. Prije toga, umjetnost je bila isključivo ekskluzivna i unikatna. Upravo je ovo razlog zašto nova IKEA kolekcija koristi formu postera ujedinjujući ju s uličnom umjetnosti. Naime, ulična umjetnost dugo je bila „crna ovca“ na umjetničkoj sceni, a danas je ona integralni dio suvremene pop kulture.

Više slika pogledaj u galeriji...

Photo: None

Komentari 0