Life&style
Udahnite dašak luksiza u svoj dom zlatnim detaljima Udahnite dašak luksiza u svoj dom zlatnim detaljima Udahnite dašak luksiza u svoj dom zlatnim detaljima Udahnite dašak luksiza u svoj dom zlatnim detaljima Udahnite dašak luksiza u svoj dom zlatnim detaljima Udahnite dašak luksiza u svoj dom zlatnim detaljima

Udahnite dašak luksuza u dom zlatnim detaljima

Zlatna je boja sunca i vatre, bogatstva, prestiža i moći, a u interijerima donosi dašak glamuragdje god se pojavi

Zlatna se vraća na velika vrata, i to ne samo kao asesoar odjevnih kombinacija nego, dapače, u interijer. Zlatni pribor za jelo, zlatni tanjuri, zlatne zdjelice, čaše s pozlatom, sve je to jako “in”, kao i zlatne zavjese, jastuci, stolnjaci, pa čak i zlatno obojeni zid. Jedan, nikako ne više njih. Zašto?

 | Autor: arhiva arhiva Zavjesa, Zara Home, 859 kn

U prvom redu zato što je zlatna jako moćna boja, jedna od najmoćnijih u spektru, i malo zlatne već je dovoljno da prostor transformira u nešto jako glamurozno, bogato, ali i kičasto.

Prema simbolizmu boja, zlatna je boja sunca i vatre, bogatstva, prestiža i moći. To je boja koja u promatraču budi osjećaj prestiža, modrosti i bogatstva.

 | Autor: arhiva arhiva Sviječnjaci, hm.com, 75 kn

U svijetu alkemičara ona je predstavljala savršenstvo duše, a zato se i uvelike koristila u drevnom Egiptu, i to u hramovima, piramidama, na hijeroglifima... S druge strane, znamo da zlato oduvijek ima svoju vrijednost i da je vječna valuta koja zapravo malo kada gubi svoju vrijednost. Zlatne poluge, zlatnici, zlatni nakit... svi znamo mudar savjet starih Židova. Trećinu u zlatu, trećinu u nekretninama, trećinu u novcu.

Zbog svega toga uopće ne čudi što zlatna u suvremenom svijetu predstavlja. Bogatstvo, mudrost, tradiciju, visoku kvalitetu.

I zato, imajući to na umu, ako pripremate fancy večeru za uzvanike, definitivno im servirajte zlatni beštek. On će odlično pristajati uz bijele, sive, tamnoplave ili crne tanjure, a za potpuni glamurozan, a opet funky izgled blagovaonskog stola neka sve ostalo posuđe na stolu bude mat i tamno. Iznenadit ćete se koliko će samo zlatne vilice i žlice podići kombinaciju i od obične večere napraviti glamurozni detalj koji će svi pamtiti.

 | Autor: arhiva arhiva Pribor za jelo, Seletti, Dizajnholik, 1300 kn

Ista stvar dogodit će se ako, recimo, svoje začinsko bilje, kaktuse ili sukulente stavite u zlatne posude za cvijeće. Ne možete ni zamisliti kako obična čuvarkuća ili aloa odjednom izgleda kao neki rijetki, glamurozni cvijet.     

 | Autor: arhiva arhiva Posuda za cvijeće, hm.com, 45 kn

Jako fancy i otmjeno će izgledati ako kavu ili čaj servirate iz zlatnih ili pozlaćenih šalica, posebice ako oni na sebi imaju neki zanimljiv natpis, duhovitu ilustraciju, neki zanimljiv animalni print. To je trenutačno veliki hit i zaista za vrlo malo novca možete si priuštiti biti malo u trendu i početi dan jutarnjom kavom s dozom glamura.

 | Autor: arhiva arhiva Šalice, hm.com, 75 kn

Instantni glamur dobit ćete refleksijom zlatne boje po prostoru. Zlatno ogledalo odlično je rješenje, a još lakše i efektnije je ako lampa, luster, lanterna ili svijećnjak ima na sebi pozlatu, tako da se njegovim paljenjem dobije dojam reflektirajuće zlatne boje.

 | Autor: arhiva arhiva Ogledalo, J.Adnet, Dizajnholik, manje 5210 kn, veće 8010 kn

Općenito žuta i zlatna svjetlost djeluju opuštajuće i ugodno, tako da se nemojte bojati zlatnih svijećnjaka, lanterni, posudica za lučice, uživat ćete u dašku glamura i ugodnoj svjetlosti koju će vam pružati. Idealno zapravo za ove sive, tmurne dane koji nam slijede.

 | Autor: arhiva arhiva Lanterna, Harvey Norman, 99 kn

I zato, ako se još dvoumite zlatno ili ne, odgovor je “da”, ali s mjerom. Nemojte nipošto kupovati zlatne garniture za sjedenje, zlatne stolce, komode... Zlatni neka budu samo asesoari ili jedan, ali stvarno jedan veliki komad u stanu. Njega ćete odlično iskombinirati ako je vaš prostor taman, čak pomalo industrijski jer će tada dati zanimljivu protutežu grubom industrijskom stilu.

 | Autor: arhiva arhiva Držać za knjige, Compile, Muuto, dizajner Cecile Manz, Modus, 296 kn

Suprotnosti se uvijek privlače, tako da zlato voli i neobrađeni beton, crno željezo, stare drvene parkete, zlato voli i jednostavnost i bjelinu, a odlično paše i s pastelnim tonovima ružičaste i plave.

 | Autor: arhiva arhiva Lampa Glaze, Corrina Warm, Dizajnholik, 2235 kn

No da ne duljimo, evo šoping inspiracija, nadamo se da ćete dobiti još pokoju ideju kako ga iskombinirati.

Photo: arhiva

Komentari 0