Life&style

"U trudnoći su mi dijagnosticirali HPV, a onda spomenuli i rak vrata maternice..."

  • Stigma i dalje prati zarazu HPV-om pa tako i cijepljenje protiv ove spolno prenosive bolesti
  • Kako bi je razbila, ova danas ipak sretna majka odlučila je progovoriti o svom iskustvu
  • Rutinski posjet ginekologu u 8. tjednu trudnoće otkrio je ne samo da je zaražena HPV-om već da je virus možda već uzrokovao i rak vrata maternice
  • Najgora noćna mora svake žene je počela: njezin i život njezina djeteta bili su izravno ugroženi

Prvo dijete uvijek je najveće uzbuđenje, a da je po prvi puta trudna marketinška stručnjakina i aktivna sportašica, Lindsay McClelland saznala je baš nakon što je otrčala svoj 18. maraton u lipnju prošle godine. Ova Amerikakna iz Floride zakazala je posjet kod ginekologa. Priznaje, redovite je posjete kao i Papa test nekoliko prethodnih godina, tri točnije, zanemarila - mijenjala je poslove, selila se iz grada u grad. I kako to često kod nas žena biva, sve joj je bilo preče od vlastita zdravlja.

Veselu vijest da je doista trudna i to osam tjedana zasjenila je ona mnogo ružnija. Nakon nekoliko tjedana stigli su nalazi pretraga: bila je pozitivna na HPV, a nalaz Papa testa indicirao je prekancerogene ili kancerogene lezije. Da podsjetimo, uzrok gotovo svakom raku vrata maternice je zaraza HPV virusom, no svaka zaraza HPV-om ne mora nužno uzrokovati rak. 

Još pretraga bilo je pred Lindsey, između ostalog i kolonoskopija te biopsija, uzimanje djelića tkiva s vrata maternice kako bi je utvrdilo postojanje prekancerogenih stanica - invazivni zahvat koji se uobičajeno ne radi trudnicama i koji povećava rizik od krvarenja ako se izvodi u prvom tromjesečju trudnoće.

"Mislila sam da je predamnom još jedan rutinski zahvat. Očekivala sam da je bolan, ali završilo je lošije, vazovagalnom sinkopom. Broj otkucaja srca mi je pao, kao i krvni tlak - pala sam u nesvijest, krvarila. A ni to nije bilo najgore. Nekoliko tjedana kasnije došli su rezultati biopsije - dijagnosticiran mi je adenokarcinom in situ, pregancerogene lezije koje mogu prerasti u karcinom. Liječnik mi je rekao da se mogu još konzultirati s ginekologom subspecijalistom ginekološke onkologije, no odmah mi je rekao da mi zapravo "jedina" opcija napraviti carski rez u 30. tjednu trudnoće tijekom koje bi izrezali i prekancerogeno tkivo. Ovo me presjeklo, stvarno sam se uplašila. Suprug i ja zabrinuli smo se zbog više stvari, od toga da se beba rodi tako rano, do mogućnosti da obolim od raka."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Couples that sweat together, stay together. ❤ Fun 5K this morning with my fave.

A post shared by Lindsay McClelland (@lindsaylm) on

Na kraju su potražili drugo mišljenje, onkologa-ginekologa. "Žao mi je što me moj liječnik nije njemu uputio od samog početka, prije no što su mi napravilo biopsiju. Onkolog mi je rekao da to ne bi radio dok sam trudna već bi preporučio redovito praćenje s kolposkopijom - postupak kojim se pod velikim povećanjem promatra vrat maternice s pomoću posebnog pokretnog mikroskopa, sve do poroda. Umirio me riječima da ću bez problema iznijeti trudnoću i imati vaginalni porod. "

"Ako dobijete dijagnozu CIN 3 odnosno teška displazija i karcinom in situ, naravno da se uplašite da imate rak. Međutim, biopsija ili daljnje ispitivanje ovih lezija, mogu utjecati na porod. Zato sam nastavila s odlascima na kolposkopije svakih šest tjedana, nikakvih dodatnih komplikacija nije bilo, čak sam otčala i polumaratom za vrijeme trudnoće. 20. siječnja ove godine Kyle, moj suprug, i ja postali smo roditelji zdravom dečkiću. Dali smo mu ime Parker. Moja trudnoća dobila je sretan svršetak, ali put do njega bio je težak. Stres zbog infekcije HPV-om i mogućeg raka vrata maternice učinio ga je takvim. Bilo je dosta tjeskobe i stresa. Nisam radila sve one stvari koje trudnice uobičajeno rade, baby shower na primjer, nisam se usudila veseliti."

 | Autor: Lindsay McClelland Lindsay McClelland

Sedam tjedana nakon poroda Lyndsey je naručena na operaciju, biopsiju konusa iz vrata maternice radi uklanjanja abnormalnih stanica. I da, pronađene su stanice raka, no uklonjene su. Lindsey je odlučila progovoriti o svom iskustvu jer o infekciji HPV-om žene nerado pričaju baš zbog stigme koja ga prati, ali i velikog neznanja čak i zabluda o humani papiloma virusu. Nakon što je podijelila svoju priču iznenadio ju je broj onih koje su se javile i ispričale svoja iskustva s tom, ali i drugim spolno prenosivim bolestima. 

"Otvorena sam osoba i ne sramim se svoje dijagnoze. Nadam se da će moje iskustvo potaknuti i druge žene da se otvore. Moja poruka svima bila bi da redovito odlaze na ginekologu i redovito rade Papa test. Ako se ne možeš sjetiti kad si to zadnji puta napravila - hitno liječniku. Znam, nije zabavno, ali nakon svega što sam prošla jedan pregled mi se čini kao sitnica."

Photo: Instagram@Lindsay McClelland

Komentari 0