Life&style 04. veljače 2020.

U prodavaonicama dm-a više nema jednokratnih plastičnih vrećica

Najveći drogerijski lanac u Hrvatskoj kupcima nudi održivu alternativu plastičnim vrećicama za kupnju

dm je iz svoje ponude trajno uklonio jednokratne plastične vrećice za kupnju kako bi potaknuo kupce na održiviji način života i doprinio zaštiti okoliša. Kupcima dm nudi različite vrste trajnih torbi za kupnju, kao zamjenu plastičnim vrećicama.

Godišnje se u Hrvatskoj potroši oko 200 vrećica po stanovniku. Plastične vrećice se, prema istraživanjima, koriste ukupno svega 12 minuta, a nakon što ih odbacimo, potrebna su desetljeća za njihovu razgradnju. Razmislite malo o toj činjenici – potrebna su desetljeća, ponekad i stoljeća da se razgradi obična plastična vrećica u kojoj ste nosili jabuke s tržnice, a koja vam se zatim potrgala te ste je nonšalantno odbacili u smeće, ne posvetivši joj previše pozornosti. Stoljećima će se te naše plastične vrećice raznositi po okolišu, nagrđivati prirodu, zagađivati staništa životinja i narušavati ekosisteme… A mi ćemo… Što? I dalje se iz shoppinga bezbrižno vraćati ruku punih plastičnih vrećica? Kao predvodnik u području održivosti, dm želi potaknuti građane na što odgovorniji odnos prema okolišu, na promjenu navika i načina razmišljanja i zato kupcima nudi različite opcije kojima mogu zamijeniti plastične vrećice za kupnju.

 | Autor:

U dm-u možete birati između različitih veličina, dizajna i održivih materijala torbi za kupnju koje će vam pomoći da date svoj doprinos zaštiti okoliša:

  • papirnate vrećice izrađene od minimalno 85 posto smeđeg recikliranog papira koje nose certifikat „Plavi anđeo“ (Blauer Engel)
  • trajne PET torbe izrađene od recikliranih PET boca također imaju certifikat „Plavi anđeo“ (Blauer Engel)
  • višekratne poliesterske vrećice
  • trajne bio torbe (male i velike) izrađene od bojanog bio pamuka koje imaju certifikate GOTS i „fair trade“, koje u dm-u možete besplatno zamijeniti novima u slučaju dotrajalosti

Možete li zamisliti koliko bi manje plastičnih vrećica završilo odbačeno u okoliš kada bismo baš svi koristili trajne torbe za kupnju? Zaista je lako napraviti malu promjenu kojom možemo značajno utjecati na očuvanje okoliša. U tome će vam pomoći i dm - svima koji tijekom veljače u dm-u kupe odabrane proizvode iz osviještenog asortimana u vrijednosti od 150 kuna, dm poklanja pamučnu torbu za kupnju.

Više informacija potražite na dm-ovoj internetskoj, Facebook i Instagram stranici.

Komentari 0