Life&style

U ovih 9 koraka do napokon urednog ormara

Kako se riješiti svega suvišnoga u garderobi uz pomoć metode KonMari japanske majstorice reda i čistoće

Proljeće je stiglo i sad je pravi trenutak da svoju garderobu podvrgneš temeljitom čišćenju i pražnjenju, a to ćeš najlakše postići ako se pridržavaš savjeta Marie Kondo, japanske majstorice reda i čistoće čiji svjetski hit “Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život” možeš kupiti i kod nas. 
Njezin promišljeni i nevjerojatno djelotvorni pristup, koji je već dobio ime metoda KonMari, svodi se više manje na jedno jednostavno pitanje koje si moraš postaviti u vezi svakog pojedinog komada u ormaru: Pruža li mi ovo radost?
Devet savjeta koji slijede pomoći će ti da se baciš u akciju čišćenja i završiš s urednim, mirisnim i nepretrpanim ormarom.

1. Uzmi si vrijeme da sve počistiš odjednom

Čišćenje ormara izgleda kao beskrajan posao baš zato što to uvijek radiš malo po malo. Ali ključno je napraviti naglu i temeljitu promjenu koja će te potaknuti na radikalne poteze.

2. Izvuci sve što imaš na pod

Dakle, otvori svaki ormar, izbaci stvari sa svake police, nemilosrdno istresi svaku ladicu tako da je apsolutno svaki komad odjeće koji posjeduješ, do zadnje krpice, na podu.


3. Podijeli odjeću u podvrste

Kad skupiš haljine na jednu hrpu, a džempere na drugu, lakše ćeš ih usporediti, uočiti koji su slični bojom i krojem i lakše odrediti želiš li ih zadržati.

 | Autor: Instagram Instagram
4. Prvo se riješi komada koji nisu u sezoni

Kako ti zimska odjeća nije potrebna u proljeće, lakše ti je i primijeniti onaj jednostavni kriterij, a to je donosi li ti radost ili ne.


5. Pokaži samopoštovanje kad je posrijedi odjeća “za po kući”

Često po kući nosiš izlizane traperice, prastari ofucani džemper i izblijedjelu trenirku, samo zato što ih imaš, a više ih ne možeš odjenuti u javnosti? Zaboravi, kaže Marie Kondo. Nikako nije u redu doma nositi iznošenu odjeću koja te odavno ne usrećuje.


6. Zahvali onom što odbacuješ

Pozdravi se s komadima koji ti više ne trebaju, zahvali im se što su ti dobro služili i onda ih se riješi kako bi unijela red u ono što imaš.

 

 | Autor: Instagram Instagram

7. Ono što zadržavaš uredno složi

Ako odjeću uredno presaviješ i složiš, uvijek ćeš imati dovoljno mjesta za odlaganje. One komade koji su prikladniji za vješanje stavi na vješalice.

8. U ladice posloži stvari okomito

Majice, puloveri, donje rublje - ako su stvari u ladici složene okomito, a ne vodoravno, jedna na drugu, bolje ćete vidjeti što je u njoj, baš kao što vidite hrptove knjiga na polici. 

9. Odjeću objesi s lijeva na desno

Teže i dulje komade odjeće objesi na lijevu stranu ormara, a lakše i kraće na desnu, i to postupno, tako da odjeća postaje kraća, materijal prozračniji i boja svjetlija s desna na lijevo. Ormar će izgledati urednije i ljepše.

Photo: None

Komentari 0