Life&style

Moraš je probati! Ova sarma s Adventa u Zagrebu apsolutni je hit!

  • Za kraj godine stigla nam je prava poslastica - Advent u Zagrebu, a mi smo jedva dočekale priliku da se prošetamo ukrašenim gradskim ulicama
  • Pođi s nama u virtualnu šetnju i otkrij koje su to najčarobnije lokacije koje naprosto moraš posjetiti ovog adventa
  • Također, otkrivamo ti napitak i slastice koje definitivno moraš isprobati ako se želiš odmaknuti od tradicionalnog izbora kuhanog vina i fritula

Napokon nam je došao za mnoge najčarobniji dio godine, a s njime i omiljeni Advent u Zagrebu. Pod geslom "Neka čarolija započne" ovogodišnje izdanje popularne manifestacije raskošnije je no ikada, a posjetitelji u čarima adventa imaju priliku uživati na čak 16 lokacija. Uz dobro nam poznati Ledeni park i magično osvijetljeni Zrinjevac tu je i prava Božićna bajka koja se održava na glavnom zagrebačkom trgu. Za sve ljubitelje dobre hrane i pića neizostavne su lokacije Fuliranje na Strossmayerovom trgu, BAŠ NAŠ Advent kod Klovićevih dvora i Caffe de Matoš na Gornjem gradu.

 | Autor: miss7 miss7

Ako si ljubiteljica svirki na otvorenom onda obavezno moraš posjetiti Stross i Europski trg gdje te u večernjim satima očekuje niz sjajnih koncerata. Uz ove mnogima već dobro poznate lokacije, ove godine po prvi puta imamo priliku vidjeti kako izgleda Advent u Oktogonu i onaj na Trgu Ante Starčevića gdje se održava "Reci Božić". Priznajem, jedva sam dočekala prošetati okićenim zagrebačkim ulicama. Otkrit ću ti odmah na početku da sam se sjajno zabavila, a u nastavku ti donosim što nikako ne smiješ propustiti napraviti i probati na ovogodišnjem Adventu u Zagrebu.

 

 

1. Što obavezno moraš napraviti: Fotografirati se s Orašarem

 | Autor: miss7 miss7

Ovogodišnji Advent prolazi u znaku Orašara koji je odabran za centralnu figuru zagrebačke božićne bajke. Ovaj lik prvenstveno nam je poznat zahvaljujući istoimenom baletu ruskog skladatelja Petra Iljiča Čajkovskog. Balet "Orašar" priča o djevojčici Klari koja ispod bora pronalazi nesvakidašnji dar - drvenog orašara namijenjenog razbijanju oraha. U tradicijama pojedinih sjevernih zemalja postoji vjerovanje da orašar štiti obitelj i donosi sreću u dom pa je to razlog zbog kojeg se često darivao djeci za Božić. Zanimljivo, sam balet "Orašar" na svojoj je premjeri 1892. godine doživio potpuni krah te je malo tko vjerovao da će sto godina kasnije sloviti za najizvođeniji i najpopularniji balet na svijetu. Na zagrebačkim ulicama postavljeno je niz figura orašara u različitim veličinama i izgledaju uistinu sjajno pa nemoj propustiti fotografirati se s jednom od njih!

2. Hrana koju trebaš isprobati!

Slatki zalogaj: Čupavac

 | Autor: miss7 miss7

Čupavac je apsolutni hit ovogodišnje adventski ponude kada su slastice u pitanju. Riječ je o knedli od batata punjenoj lješnjakom, čokoladom i kokosom. Premda vizualno podsjeća na popularnu germknedlu zapravo je riječ, baš kako mu naziv i sugerira, o interpretaciji popularnog deserta od sočnog biskvita prelivenog čokoladom i kokosom. Kako priliči pravom čupavcu, toliko je mekan i sočan da se naprosto topi u ustima. Pronaći ga možeš na kućicama restorana RougeMarina na Fuliranju i BAŠ NAŠ adventu kod Klovićevih dvora. Cijena za jednu porciju iznosi 35 kuna, a veličina kolača zadovoljit će i one s najvećim apetitom. Ipak, kolač će biti još slađi ako ga podijeliš u dvoje.

Slani zalogaj: Tacos sarma

 | Autor: miss7 miss7

U pamćenju mi je ostao urezan razgovor vođen prije pet godina za vrijeme šetnje Adventom kada sam s prijateljicom Jelenom u šali konstatirala kako bi bilo super da na štandovima možemo nabaviti - sarmu! Kako se manifestacija širila rasla je i gastronomska ponuda pa je tako i sarma došla na red. Premda su u ponudi dostupne i "klasične sarme", pažnju mi je privukla sarma u tacosu. Da, dobro si pročitala! U ovoj viziji bistroa Market čiju kućicu možeš pronaći na Fuliranju domaća kuhinja susreće meksičku kuhinju te popularni tacosi zamjenjuju kruh. Ovo je bio sjajan odabir jer osim što su ukusne, praktične su za jesti na otvorenom i predstavljaju sjajnu vrijednost za novac budući da su u cijenu od 28 kuna uključene dvije manje porcije.

Ukusni napitak: Vruća čokolada s pelinom

 | Autor: miss7 miss7

Uz klasike poput bijelog i crnog kuhanog vina, adventska ponuda ove godine nudi tople koktele te kuhane inačice gina i viskija. Ljubiteljice bezalkoholnih pića posebno će razveseliti sve veća zastupljenost biljnih i voćnih čajeva. Ipak, moju je pažnju privukla vruća čokolada s marshmallowsima pojačana pelinkovcem s narančom. Premda se odlikuje paprenom cijenom od 40 kuna, doživljaj je daleko od paprenog. Punog je okusa u kojem se tamna čokolada divno sljubljuje uz aromu naranče i pravi je izbor za sve one koje žele isprobati nešto neočekivano te prirediti svojim nepcima pravu gurmansku gozbu. A ima i još jedan plus - stvarno je fotogenična.

PS: Na Adventu u Zagrebu ponuda hrane uistinu je bogata u što sam se i sama uvjerila. Vjerojatno se pitaš kako sam uopće mogla disati nakon ovoga što sam pojela i popila, ali otkrit ću ti malu tajnu. U pauzi od preživanja u hrani i kaloričnim pićima, pila smo Jamnicu, gaziranu prirodnu mineralnu vodu. Budući da Jamnica uspješno potiče razgradnju hrane i omogućava našem organizmu da se osjeća bolje, najbolji je saveznik u ovog predblagdanskom i blagdanskom prejedanju

3. Lokacija koju moraš posjetiti: Tunel Grič

 | Autor: miss7 miss7

Premda ovo nije nova lokacija na adventskoj karti, oduševilo me njezino ovogodišnje izdanje. Kada prođeš kroz niz zastora od ulaza u Mesničkoj ulici do velikog centralnog tunela, zadnji i najveći od njih dovest će te u šumu snježnih borova i u društvo divovskih Orašara, koji čuvaju stotine šarenih igračaka raspršenih nebom. Uistinu zadivljujući prizor koji nas tako lako vraća u vrijeme djetinjstva, obiteljskih druženja i nestrpljivog iščekivanja poklona ispod bora. U ovom prizoru uživat će sve generacije!

Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7

Photo: miss7

Komentari 0