Life&style 18. veljače 2015.

U dobru i zlu... - najiščekivanija izložba sezone

Srećko Budek.

'U dobru i zlu … / Vjenčana odjeća od 1865. do danas', jedna je od najiščekivanijih izložbi sezone. Autorica izložbe, Andrea Klobučar, viši kustos i voditeljica Zbirke tekstila Muzeja za umjetnost i obrt vodi nas na nevjerojatno putovanje kroz vjenčanu modu i trendove. Izložbu možete posjetiti od 21. veljače do 3. svibnja 2015.

Izložba vjenčanica i vjenčane oprema iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt jedinstvena je prilika da pratimo razvoj vjenčane mode kod nas od 19. stoljeća do današnjih dana.

 | Autor: Muzej za umjetnost i obrt Muzej za umjetnost i obrt

Da se vjenčanicama i vjenčanoj opremi oduvijek pridavala velika pozornost svjedoči uzbudljiva izložba u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, simboličnog naziva 'U dobru i zlu…'.  Muzej prvi puta javnosti izlaže primjerke vjenčane odjeće koje su viđene dame iz našeg ondašnjeg visokog društva nosile u na dan svog vjenčanja. Tu su i dodaci poput vjenčića, velova, cipela, te nekoliko muških odijela. Izložba obuhvaća razdoblje od sredine 19. stoljeća do današnjih dana.

 | Autor: Muzej za umjetnost i obrt Muzej za umjetnost i obrt

Izložba prati razvoj vjenčanica od haljina kao nešto raskošnijih dnevnih haljina ili haljina u boji vina, tamnozelenoj i ljubičastoj pa sve do haljina iz 1950-ih koje je obilježila haljina Grace Kelly i današnjih dana kada se vraćamo u prošlost.

 | Autor: Srećko Budek Srećko Budek

I u novom mileniju sve nijanse bijele najdraži su izbor suvremenih mladenki. Najbolji primjer su dvije vjenčanice hrvatskih kreatora: futuristička haljina Igora Galaša od bijele vune i poliestera, te vjenčanica od bijele čipke modnog studija Envy Room.

 | Autor: Muzej za umjetnost i obrt Muzej za umjetnost i obrt

Izložite svoje memorabilije

Izložba U dobru i u zlu lijepa je prilika da i publika pokaže svoje dragocjene memorabilije s vjenčanja: pozivnice, zahvalnice, darovi za goste i drugo bit će izložene u jednom dijelu izložbe MUO i postavljene na facebook stranicu Muzeja. A želite li nešto od svojih dragih uspomena s vjenčanja darovati Muzeju, dobro ste došli, jer će vaše dragocjene memorabilije uči u fundus Muzeja za umjetnost i obrt i tako biti sačuvane za brojne buduće generacije posjetitelja.

Komentari 0