Life&style

"U 28 godina poslovanja nisam doživjela ovako težak udarac, ali učinili smo sve da naše mladenke mogu imati svoju vjenčanicu iz snova"

  • Strah od virusa sada je zamijenio strah od ekonomske nesigurnosti, no uvijek postoje oni pojedinci koji neustrašivo idu naprijed 
  • miss7 donosi priče o poduzetnicama koje se ne prepuštaju sudbini već pronalaze rješenja kako bi spasile svoje poslovanje i sačuvale radna mjesta
  • Vesna Pretković već 28 godina vodi uspješnu modnu kuću VESNA SPOSA
  •  "Okrećemo se digitalnom svijetu u potpunosti. Praksa kupovanja dizajnerskih svečanih haljina, a kamoli vjenčanica bez da ste iz isprobali ne postoji, ali mi ćemo to promijeniti. Omogućit ćemo svim mušterijama online kupovinu i dostavu. Svijet je napredovao, a sada smo svi prisiljeni iskoristiti taj napredak i digitalizaciju za naše dobro. Naravno, nadamo se da će uskoro sve ovo jenjavati i da ćemo ponovno smijeti imati pun salon sretnih mušterija"

 

Malo kojoj djevojci i ženi srce ne zakuca malo brže kad se spomene VESNA SPOSA - ipak je riječ o slavnoj modnoj kući čije su modele nosile brojne mladenke - ili tek sanjaju o tome. No, svijet vjenčanja ovom je korona-krizom jako uzdrman, mnoge su mladenke morale otkazati svoja vjenčanja, pa tako i potragu za vjenčanicom. Vesna Pretković, žena koja stoji iza ovog zvučnog brenda, međutim, nije ustuknula pred ovom situacijom - ova iskusna poduzetnica smišlja nova rješenja i traži načine kako će svaka djevojka imati imati ono što zaslužuje - vjenčanicu iz svojih snova. Ipak, trenutak kada je shvatila kako će pandemija itekako utjecati na njezin posao koji s velikim uspjehom vodi već 28 godina, nije bio nimalo lak. 

 | Autor:

"Tko god me poznaje zna da sam osoba koja ne odustaje, pozitivna i predana. Noćima nisam spavala, suprug i ja smo smišljali moguća rješenja za situacije u kojima bismo se mogli pronaći zbog globalne situacije koja nas je sve zadesila. Nije vam nimalo lako čuti da ćete biti prisiljeni zatvoriti vrata i priopćiti mnogim zaposlenicima razočaravajuće vijesti, a kamoli to prihvatiti jer posao koji vodim je moj život i moje nasljeđe koje sam izgradila, uz ogromnu podršku supruga, za našu djecu i naravno sve divne mušterije koje smo već usrećili i one koje ćemo usrećiti", priča nam Vesna.

"Slušali smo vijesti i čuli onu najgoru..."

Iza nje su u dugotrajnoj karijeri, kao što obično biva s uspješnim poslovima, mnogi svladani izazovi i Vesna ne namjerava da ni ovaj ostane nesavaladan. Tako su prvo poduzeli sve da prostor trgovine postane sigurno mjesto za klijente i zaposlene, kako bi mogli nastavili raditi zbog mnogih mladenki koje su ovisile o njima jer su se datumi vjenčanja, ali i matura, pričesti, krizmi bližili.

"Radili smo i svaki dan slušali vijesti dok nismo čuli onu najgoru - da se sve mora zatvoriti. Kada je data odredba zatvaranja svih djelatnosti od strane civilne zaštite, ogromna knedla mi je zapela u grlu, ali drugog izbora u tom trenu nije bilo. Prisiljena zatvoriti, morala sam se, kao i mnogi drugi prilagoditi cjelokupnoj situaciji i nastaviti s radom od kuće, uvodeći razna rješenja kako bi sve moje zaposlenice, kao i klijenti bili osigurani. Pratili smo upute koje je država izdala za podršku zadržavanja zaposlenika, jer ne bih imala srca razočarati svoje zaposlenice i u ovoj teškoj situaciji ih ostaviti bez posla. Mi u VESNA SPOSA smo svi obitelj, i kao takvi svi smo tu za jednoga i jedan za sve. A svim našim mušterijama omogućili smo zadržavanje njihovih haljina i prebacivanje na nove datume bez ikakvih dodatnih troškova, jer smo sigurni da će novi datumi biti još ljepši nego ovi koji su nam oduzeti u ovim okolnostima", priča nam vlasnica modne kuće i dodaje da kod nje nema odustajanja te da će se uvijek boriti i uvijek će naći načina da VESNA SPOSA živi i radi.

 

38 zaposlenica na plaći


VESNA SPOSA zapošljava čak 38 djelatnica u pet salona u Hrvatskoj, Vesna Pretković i njezin suprug vode posao, a jedno od njihovo troje djece je također zasposleno u modnoj kući. Velika je to odgovornost i puno je to plaća za isplatiti. Bili su prisiljeni, kao i svi u ovoj situaciji, od države tražiti sredstva za isplaćivanje djelatnica, no Vesna strahuje da ukoliko se situacija ne vrati na staro, neće imati plaće, što nikako ne želi. 
Kaže da je svjesna da je država poduzela mjere koje je mogla u kratkom roku, ali da su potrebne i nove mjere kako se poduzetnici ne bi zadužili zbog razdoblja u kojem nisu smjeli raditi. Ovo je težak udarac za sve poduzetnike, smatra, jer i dalje moraju plaćati račune, poreze i ostalo što država od njih traži, a oni nisu bili u mogućnosti imati ikakva primanja kad su im bila zatvorena vrata:
"Zahvalna sam do neba za potporu koja je pružena mojih zaposlenicama, ali što dalje?! Situacija nije riješena u najboljem interesu gospodarske održivosti. Državni vrh trebao je staviti odgodu plaćanja svih obveza do daljnjega jer su svjesni da nas kao državu čeka i više nego težak oporavak, a ukoliko dovedu do kraha gospodarstva, zakopali su nas samo još više", objašnjava Vesna Pretković. 
 | Autor:

"Što dalje?!"

Vrata njezinih salon ponovno su, nakon svih potrebnih promjena i prilagodbi, ponovno otvorena 27. travnja. Prostori salona se redovito dezinficiraju, a udovoljeno je svim zahtjevima civilne zaštite kako bi se nastavilo s radom. Djelatnice su osigurane s maskicama i rukavicama, isto je osigurano i za klijentice ukoliko dođu bez toga.

"Prostori naših salona se dezinficiraju na međusmjeni i smjene se ne miješaju tako da smo super spremni, a naše mušterije nadasve sretne što nas napokon mogu posjetiti. Svaki dan sam pozitivna i jaka, najviše zbog svojih zaposlenica, ali naravno da mi iz glave ne izlazi pitanje „Što dalje?“. Ne želim razmišljati negativno, a i radim svaki dan na tome da nastavimo raditi i idemo prema naprijed. Ljudi su uplašeni svim mogućim špekulacijama pa je i posao malo usporen, mušterije je strah, ali ima onih hrabrih koje kada dođu uživaju u svojem VIP tretmanu s najboljim stilisticama u državi koje im uvijek pronađu haljinu iz snova", priča nam ova poduzetnica i dodaje kako je neizvjesnost i nesigurnost prisutna te da će to otežati povratak u normalu.

 | Autor:

"Bili smo zatvoreni 40 dana, sezona vjenčanja koja je trebala poslije Uskrsa krenuti više ne postoji, sva vjenčanja, pa čak i ona koja su trebala biti ujesen su otkazana ili prebačena u iduću godinu. Nismo jedini koji su osjetili ovaj udarac, svi organizatori vjenčanja, sale, cvjećari, restorani i mnogi drugi izgubili su cijelu godinu", priča vlasnica VESNA SPOSE te dodaje kako ipak okreću novu stranicu.


Idemo online 

"Okrećemo se digitalnom svijetu u potpunosti. Praksa kupovanja dizajnerskih svečanih haljina, a kamoli vjenčanica bez da ste iz isprobali ne postoji, ali mi ćemo to promijeniti. Omogućit ćemo svim mušterijama online kupovinu i dostavu. Svijet je napredovao, a sada smo svi prisiljeni iskoristiti taj napredak i digitalizaciju za naše dobro. Naravno, nadamo se da će uskoro sve ovo jenjavati i da ćemo ponovno smijeti imati pun salon sretnih mušterija.  Ne želimo izgubiti tu toplinu koja se ostvaruje pri konvencionalnom isprobavanju haljina", kaže Vesna Pretković no nismo mogli ne pitati, s obzirom na njezino bogato poduzetničko iskustvo, je li imala težih dana. 

 | Autor:

"U ovih 28 uspješnih godina nisam doživjela ovakav udarac. Naravno da je bilo uspona i padova, gospodarstvo nam određuje tempo, ali da nismo bili u mogućnosti ostvariti snove naših mladenki nikada se nije desilo i to me jako rastužuje, jer smo ipak dio jedne sretne ljubavne priče, a ova godina nam ih je oduzela. I dalje ću biti pozitivna, inače ne bih imala ove divne salone, zaposlenice i nebrojene mladenke iza sebe i one koje odbrojavaju do dolaska u VESNA SPOSA salon. Vjerujem da državni vrh treba prestati zastrašivati nas male ljude i dati nam podršku i vjetar u leđa. Svi smo zajedno u ovome i tako ćemo  svi zajedno prebroditi ovo te se jednog dana  sjećati svega ovoga sa velikim poštovanjem", odgovara. 

 

Ono što sve nas povezuje su priče. Kako vidimo svijet, što želimo, što nas nasmijava, što nas rastužuje, što nas čini odvažnima i spremnima da se nosimo sa svime što nam sprema ova nevjerojatna slučajnost zvana život. Zato ih i pričamo. Ovo može biti i vaša priča. #vjerujusebe 

Photo: None

Komentari 0