Life&style
Iris Apfel

U 103. godini napustila nas je Iris Apfel, neponovljiva modna ikona. Samo dan prije smrti zezala se na račun svojih godina

  • Modna ikona Iris Apfel umrla je u petak u 103. godini, potvrđeno je u priopćenju objavljenom na njezinoj Instagram stranici, a njen glasnogovornik Stu Loeser potvrdio je njezinu smrt 
  • Modna ikona, najstarija influencerica i dizajnerica interijera umrla je u svom domu u Palm Beachu na Floridi
  • Stekla je slavu u svijetu mode u svojim 80-ima i 90-ima, a njezin divlji, eklektični ormar odjeće bio je hit izložba u Metropolitan Museum of Art

Iris Apfel, matrona iz newyorškog društva i dizajnerica interijera koja je prkosila svijetu mode drskim boemskim stilom koji je miješao hipi vintage i haute couture, pronalazila blago na buvljacima i uživala u kontradikcijama, umrla je u petak u svojoj kući u Palm Beachu na Floridi. Imala je 102 godine (i pol!). 

Dan prije svoje smrti, 29. veljače, Iris Apfel objavila je fotografiju, u svom nepogrešivo jedinstvenom stilu, da slavi 102. i ½ rođendan. Pozabavila se i računicom na sebi svojstven način: izračunala je da joj je tek 26 - jer tih "pola" pada svake prijestupne godine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel)

Nazivajući se „gerijatrijskom starletom“, gospođa Apfel u svojim 80-ima i 90-ima postavila je trendove sa šarenim, otkvačenim kompletima: raznobojna jakna Billa Blassa s obojenom hopi plesnom suknjom i „dlakavim“ čizmama od kozje kože; pahuljasti večernji kaput s crvenim i zelenim pijetlovim perjem s hlačama od antilopa rasječenim do koljena; komplet od džempera od angore i suknje od kineskog svilenog brokata iz 19. stoljeća.

Njezini namjerno nespojivi dodaci bili su maska s draguljima ili ogrlica od perli od žada koja visi do koljena, limena torbica u obliku terijera, krzneni šalovi omotani oko vrata poput hrpe pitona i, njezin potpis bio je pun narukvica te goleme naočale.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel)

Bila je visoka i mršava, s kratko ošišanom „srebrnom“ kosom i kričavim ružem na usnama i lakom noktima i s prepoznatljivim okruglim naočalama crnih okvira. Sitna starica među modelima na 'Tjednu mode' i žena koja se cjenka u trgovinama u Harlemu ili na tržnici u Tunisu. Mnogi su je nazivali kičastom, otkvačenom, bizarnom, čak i vulgarnom u odijevanju, dok je nosila ogrtač od pačjeg perja sa zlatnim vrhovima i satenske Yves Saint Laurent čizme do bedra.

Ali, Iris Apfel je bila svoja. Bila je cool…

„Kad se ne odijevate kao svi drugi, ne morate razmišljati kao svi ostali“, rekla je Apfel Ruth La Ferla u intervjuu 2011. godine dok se spremala ići na nacionalnu televiziju, prodajući šalove, narukvice i perle vlastitog dizajna na Home Shopping Networku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel)

Dizajnerica interijera

Desetljećima, počevši od 1950-ih, Iris Apfel dizajnirala je interijere za privatne klijente poput Grete Garbo i Estée Lauder. Sa svojim suprugom, Carlom Apfelom, osnovala je 'Old World Weavers', tvrtku koja je prodavala i restaurirala tekstil, uključujući mnoge u Bijeloj kući. Apfelovi su pretraživali muzeje i tržnice diljem svijeta u potrazi za originalnim dizajnom. Također je redovito dopunjavala svoju golemu kolekciju garderobe u svom stanu na Park Avenue na Manhattanu.

Apfelovi su prodali svoju tvrtku i otišli u mirovinu 1992. godine, ali ona je nastavila djelovati kao konzultant tvrtke i biti „nesvjetovna“ žena iz grada, uzvišeni slobodan duh poznat u društvu te među poznavateljima mode - po ignoriranju diktata modnih pista u korist svojih vlastitih vješto sukobljenih stilova.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel)

Izložba u Metropolitan Museum of Art

Godine 2005., Metropolitan Museum of Art, suočen s otkazivanjem izložbe i tražeći zamjenu u zadnji čas, obratio joj se s hrabrim prijedlogom: htjeli su prirediti izložbu njezine odjeće. Met je i prije izlagao komade iz dizajnerskih kolekcija, ali nikad ormar pojedinca.
Izložba 'Rara Avis: Odabir iz kolekcije Iris Apfel', okupila je 82 kompleta i 300 modnih dodataka: bakelitne narukvice iz 1930-ih, tibetanske narukvice s manžetama, putnu odjeću s tigrastim uzorkom njezinog vlastitog dizajna, kaput od mongolske vune i vjeverice iz Fendija prikazan na lutki koja puzi iz iglua...

„Ovo nije zbirka“, rekla je Apfel. „Ovo je napad na moj ormar. Uvijek sam mislila da za izložbu u Metu moraš biti mrtav.“

Harold Koda, kustos koji je pomogao organizirati izložbu, rekao je: „Za odijevanje na ovaj način mora postojati obrazovan vizualni osjećaj. Treba hrabrosti. Nemojte to pokušavati kod kuće.“

Ubrzo se počelo naveliko pričati o izložbi. Pod lavinom publiciteta, studenti umjetnosti i dizajna nagurali su se u galeriju zajedno s brojnim turistima i razredima brbljave djece. Otišli su i Carla Fendi, Giorgio Armani i Karl Lagerfeld.

„Rijedak pogled u muzeju na modnog arbitra, a ne na dizajnera“, opisao je reviju časopis The Times, dodavši: „Njezin je pristup toliko inventivan i drzak da se takav rijetko viđa otkako je Diana Vreeland stavila svoj egzotični pečat na stranice Voguea.“ 

Svjetska slava

Gotovo preko noći Iris Apfel postala je svjetski slavna osoba pop mode - predstavljena u časopisima i reklamnim kampanjama, tražena za predavanja i seminare. Sveučilište u Teksasu postavilo ju je za gostujuću profesoricu. Izložba iz Meta putovala je u druge muzeje, a poput rock zvijezde privlačila je tisuće fanova.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel)

'Iris', dokumentarac Alberta Mayslesa, otvorio je filmski festival u New Yorku 2014. godine, a 2015. pogledala ga je oduševljena filmska publika u Americi i Britaniji. Filmski kritičar Manohla Dargis nazvao ga je „ustrajnim odbacivanjem monokulturalnog konformizma“ i „predivnim otvaranjem očiju o životu, ljubavi, izrazitim naočalama, narukvicama veličine guma za tricikl i umijećem stvaranja najveličanstvenijih pojava.“

Godine 2016. Apfel se pojavila u televizijskoj reklami za francuski automobil DS 3, postala je zaštitno lice australskog brenda Blue Illusion te je započela suradnju sa start-upom 'WiseWear'. Godinu dana kasnije, Mattel je napravio jedinstvenu Barbie lutku po njenom liku. Nije bila na prodaju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel)

Godine 2018. objavila je autobiografsku zbirku razmišljanja, anegdota i zapažanja o životu i stilu pod nazivom „Iris Apfel: Accidental Icon“ („Iris Apfel: Slučajna ikona“). Kada je 2019. napunila 97 godina, potpisala je „manekenski ugovor“ sa svjetskom agencijom IMG.

Biografija Iris Apfel

Iris Barrel rođena je 29. kolovoza 1921. u Astoriji, Queens, kao jedino dijete Samuela Barrela, koji je imao obrt za staklo i ogledala, te njegove supruge Sadye, rođene u Rusiji, koja je bila vlasnica modnog butika. Apfel je studirala povijest umjetnosti na Sveučilištu New York i umjetnost na Sveučilištu Wisconsin, radila je za 'Women’s Wear Daily', učila je kod dizajnerice interijera Elinor Johnson i otvorila vlastitu dizajnersku tvrtku.

Udala se za Carla Apfela, direktora oglašavanja, 1948. godine. Nisu imali djece. Suprug joj je preminuo 2015. u dobi od 100 godina.
Njihovi majstori dizajna obnavljali su zavjese, namještaj, draperije i druge tkanine u Bijeloj kući za devet predsjednika, od Harryja Trumana do Billa Clintona.

Stanovi gospođe Apfel u New Yorku i Palm Beachu bili su puni namještaja i raznih stvari koje bi mogli potjecati iz filma Luisa Buñuela: porculanske mačke, plišane igračke, kipovi, kićene vaze, pozlaćena ogledala, lažno voće, plišane papige, slike Velázqueza i Jean-Baptiste Greuze, ružičasti noj…

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel)

Modni dizajner Duro Olowu možda je najbolje opisao Iris Apfel u jednom intervjuu 2010. godine: „Rad gđe. Apfel ima univerzalnu kvalitetu. To nije trend. U svima izaziva određenu vrstu radosti.“ 

 

Photo: Instagram @iris.apfel

Komentari 0