Life&style

Tužan dan za žene u Saboru: prijedlog zakona o spolnom uznemiravanju nije prošao

  • Sa 74 glasova protiv Vlada je na današnjoj sjednici odbila prijedlog izmjene Kaznenog zakona prema kojima bi se kazneno djelo spolnog uznemiravanja procesuiralo po službenoj dužnosti, a ne samo po prijavi žrtve i to u roku od tri mjeseca
  • Da se postojeći zakon promijeni tražile udružene saborske zastupnice ljevice i desnice, no unatoč sve glasnijem javnom progovaranju brojnih žena o seksualnom nasilju koje su doživjele, očito kao društvo nismo još dovoljno zreli da se doista prihvatimo rješavanja ovog problema
  • Za žrtve je bolje da se ovo donese prije nego poslije. Sve se svodi na pitanje stajemo li u obranu zlostavljača ili dajemo podršku žrtvi, rekle su

Na današnjoj sjednici Sabora Vlada je odbila prijedlog izmjena Kaznenog zakona prema kojima bi se kazneno djelo spolnog uznemiravanja procesuiralo po službenoj dužnosti, a ne samo po prijavi žrtve u roku od tri mjeseca, kao što stoji u sadašnjem zakonu. Kao što znamo, da se postojeći zakon promijeni tražile udružene saborske zastupnice ljevice i desnice: SDP-ova Sabina Glasovac, Mostovka Marija Selak Raspudić, Marijana Puljak iz stranke Centar, Ružica Vrhovac iz DP-a i Sandra Benčić iz ZLB-a.

Na žalost, saborski je semafor pokazao rezultat 55 za, dva suzdržana i 74 glasa protiv. Saborska oporba iz protesta je nakon toga ustala i okrenula leđa dijelu sabornice u kojem sjede zastupnici parlamentarne većine. Iako je, kako je Marijana Puljak podsjetila, već rasprava o prijedlogu zakona pokazala da se 151 zastupnik slaže s potrebom da se pomogne žrtvama, glasovi zastupnika to nisu pokazali.

Nasilje prema sadašnjem zakonu odlazi u zastaru

I dalje ostaje na snazi zakon kojim nasilje odlazi u zastaru ako žena seksualno uznemiravanje ne prijavi u roku od tri mjeseca. Unatoč velikom valu ne samo otvorenih ispovijesti nego i prijava kojima smo posljednjih mjesec, dva svjedočili u javnom prostoru, očito legislativa neće ažurno pratiti ovaj trend. Unatoč svjedočenjima mnogih stručnjaka, a i samih žrtava da žene zbog straha, srama, traume, osude od koje strahuju ne smognu uvijek skupiti snage prijaviti odmah zločin. Nekima treba određeno vrijeme da se odvaže na to, neke se ne ohrabre nikada. 

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic

Tim više bi ovaj zakon po kojem bi se kazneno djelo spolnog uznemiravanja procesuiralo po službenoj dužnosti, neovisno od prijave, bio logičan i koristan. Na žalost, kao društvo očito još nismo zreli da bude donesen. HDZ-ova Marija Jelkovac branila je Vladu i HDZ tvrdeći da nisu protiv SDP-ova prijedloga, ali da je izrada izmjena Kaznenog zakona već u tijeku te da ga ne žele mijenjati u kratkom vremenu dva puta. 

Ne okrećite leđa žrtvama

„Za žrtve je bolje da se ovo donese prije nego poslije”, opetovala je Marija Selak Raspudić, a Ružica Vukovac rekla da se sve svodi na pitanje stajemo li u obranu zlostavljača ili dajemo podršku žrtvi.

"Ne okrećite leđa žrtvama, pogotovo sada kada su žene napokon smogle hrabrosti progovarati o seksualnom uznemiravanju. Žrtve nemaju vremena za čekanje. Pokažite da ste tu zbog žena, da ste u stanju donijeti zakone, a ne samo čekati Vladu" upozorile su udružene zastupnice oporbe.

Photo: Pixsell/Sanjin Strukic

Komentari 0