Life&style

Trudnoća po mjesecima: Što možete očekivati?

Što sve možete očekivati u prvom, drugom i trećem tromjesečju... Koji su simptomi, tegobe i lijepe strane trudnoće

Trudnoća je drugo stanje pri kojem se događaju mnoge tjelesne promjene; od ranih trudničkih tegoba koje nestaju do kraja prvog tromjesečja, preko najugodnijeg razdoblja trudnoće, kad se počinju osjećati sve jači bebini pokreti, do posljednjeg tromjesečja - u kojem se vraćaju neke neugodne trudničke tegobe i pojavljuju lažni trudovi. Simptomi trudnoće su različiti i variraju od žene do žene. Izostanak menstruacije najčešći je znak zbog kojeg većina žena napravi kućni test za trudnoću koji u urinu otkriva Bhcg, “hormon trudnoće”.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija U prvih nekoliko tjedana nakon začeća mogu se pojaviti i ovi simptomi: mučnina i povraćanje, neobjašnjivi umor, iscrpljenost, glavobolja, češća potreba za mokrenjem, osjetljivost i promjene na grudima, pojačana osjetljivost na mirise i okuse, promjene na koži, intenzivne promjene raspoloženja povezane s jednako intenzivnim hormonalnim promjenama. U drugom tromjesečju nestaje većina ranih trudničkih tegoba, a rizik od spontanog pobačaja naglo se smanjuje. Većina trudnica će tijekom drugog tromjesečja osjetiti prve pokrete bebe u trbuhu, koji se osjećaju kao blagi udarci za razliku od prijašnjih nježnih promjena u trbuhu za koje nisu sigurne što su. U ovom najugodnijem razdoblju trudnoće može se otkriti i spol djeteta.

Kako trudnoća odmiče, tako se ponovno pojavljuju neki bolni simptomi kao što su grčevi u nogama, žgaravica, zatvor te hemoroidi. U trećem tromjesečju moguće je osjećati povremeno zatezanje maternice. Braxton-Hicksove kontrakcije počinju se javljati u drugoj polovici trudnoće, neredovite su i bezbolne, ali ako su prilično česte, mogu biti znak prijevremenog porođaja. Inače, terminska trudnoća traje od 37. do 42. tjedna, a samo pet posto žena rađa točno na termin.

Photo: Goran Čižmešija

Komentari 0