Life&style

Tropski raj na zemlji: Čarobni Sejšeli oduševit će vas na prvi pogled

Veliko sejšelsko plavetnilo poput mora je usisalo ronioca na dah Gorana Čolaka te mu dopustilo da skupi snage za nove izazove

Skupi snagu, koncentriraj se, duboko udahni, zaroni! I svuda oko tebe veliko je nepregledno plavetnilo. Tako nekako osjećam se svaki put kad se iz prostora zraka, koji svi udišemo, otisnem u morsku dubinu, a vrlo sličan osjećaj imao sam i s dolaskom na najveći od čak 115 otoka i otočića razasutih poput bisera usred Indijskog oceana, sjeveroistočno od Madagaskara, oko 1600 kilometara istočno od afričke obale, slikovito opisuje najtrofejniji ronilac na dah svih vremena Goran Čolak. Odluka o posjetu Sejšelima bila je praktična. Kako se krajem prošle godine u Dubaiju pripremao za sezonu ronjenja na dah, Sejšeli su mu bili najbliža tropska destinacija.

“Veliko nepregledno plavetnilo i na nebu i u moru, s mrljama duboko zelene tropske prašume koja u najvećoj mjeri prekriva otoke ove otočne države. Tek sredinom 20. stoljeća postala je samostalna republika, stekavši neovisnost 1976. od njezina dotadašnjeg ‘vlasnika’, Ujedinjenoga Kraljevstva”, ističe Goran i kao iz topa dodaje: “Mjesto na kojem bih mogao živjeti, barem mi je tako govorio prvi dojam što sam ga osjetio nakon što se naš avion nakon pet-šest sati vožnje spustio na pjeskovitu sejšelsku zemlju. Destinacija plaža, palmi i sunca s dozom luksuza koju tako dobro poznajemo s naslovnica turističkih kataloga koja će, međutim, uskoro pokazati i drugu (manje idiličnu) stranu”.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Za početak trebate biti spremni, govori Goran, na višesatna izležavanja po savršenim pješčanim plažama, s romantičnim pogledima u prozirno plavi bezdan oceana... Iako to može postati prilično nepoticajno ako ste osoba s potrebom za nešto većom količinom adrenalina dnevno kao što je to kod njega slučaj, smijući se dodaje. Zato se nakon “uvodnih” dvodnevnih izležavanja u živopisnim uvalama i na egzotičnim plažama (obalama otoka doslovce vladaju plaže, njih čak 75) ubrzo odlučio sjesti u auto i “krenuti na cestu”. 


 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

- Sam Mahe, glavni sejšelski otok na kojemu sam boravio tih šest dana, jednostavan je za navigaciju, iako su ceste na tome minijaturnom prostoru veličine 32 puta 8 kilometara jako uske i vozi se lijevom stranom, tako da nije baš promet za svakog (smijeh). Stoga ako unajmljujete auto, svakako odaberite što manje vozilo jer je tako u svakom pogledu puno jednostavnije. Isto tako tražite automatik jer vam uz sve prije navedeno ne treba još i mijenjanje brzina pogrešnom rukom - smijući se priča. Dok turistički resorti obiluju luksuzom (u njima većinom borave Francuzi, Rusi, Nijemci, Skandinavci...), sejšelske ulice pokazuju drugo lice zbilje - ono neimaštine, sirotinje i nezadovoljstva.     

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić
Glavnim gradom Victorijom, inače najmanjim glavnim gradom na svijetu, u kojemu se, međutim, sabila većina sejšelskog stanovništva, vlada neviđena gužva na ulicama, oko glavne tržnice, u trgovinama, i s njom povezana nesnošljiva vrućina, nastavlja 33-godišnji sportaš kojem je priličnu znatiželjnost probudila neobjašnjiva pojavnost “letećeg Amerikanca” Michaela Jordana, čiji dres ili majicu nosi doslovno svaki peti lokalac. Zašto je tomu tako, nije otkrio.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies


- Otok je granitne strukture, s velikim, oblim i fino oblikovanim stijenama što izranjaju iz pješčane obale. Prije naseljavanja Sejšeli su bili destinacija i skrovište pirata, a prema legendi, gusar Olivier Levasseur tamo je negdje skrio veliko blago koje nikad nije pronađeno. Za sobom je ostavio i kriptogram u kojem je naveo gdje je blago zakopano, ali ga do danas nitko nije dešifrirao. S obzirom na moju ljubav prema šahu i izazovima slične ‘brain games’ vrste, bliska mi je bila ideja da i sam okušam sreću i krenem u potragu, ali sam tu ideju ubrzo zamijenio istraživanjem bogatoga prirodnog blaga kojim ovaj najveći među sejšelskim otocima itekako obiluje (smijeh) - priča, a osim nepreglednih plaža, ističe, otokom dominiraju visoka brda s kojih pucaju spektakularni pogledi.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić
- Visinom tek nešto niža od našeg Sljemena (900-tinjak metara nadmorske visine). Strmi usponi do vrhova vode planinarskim puteljcima kroz bujne tropske prašume, uspon je zahtjevan zbog vrućine i vlage, ali pogledi s vidikovaca nagrada su zbog koje se vrijedi malo oznojiti - dodaje Goran. Posjetitelje na otok privlači i neobičan životinjski svijet poput orijaških kornjača ili morskih pasa, no doživjeti bliski susret takve vrste bez vodiča, smijući se priča, najsličnije je mogućnosti da dobijete na lotu.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

- Sejšelsko more za naše pojmove izrazito je toplo, nekih 30-ak celzijevaca. Tirkizno prozirno je, ali što se ronjenja tiče, što je mene dakako posebno zanimalo, ronjenje jest moguće, iako nije jednostavno jer prije svega moraš naći način da izađeš izvan grebena. Nešto kao u ‘Brodolomu života’ s Tomom Hanksom, samo još barem triput teže (smijeh). No morske struje su jake i nije nešto što bih preporučio prosječnom ljubitelju podmorskih sportova. U svakom slučaju, ako sve to preživiš, velike valove, oštre hridi, jake struje, onda ronjenje u prozirnome moru može biti zabavno... (smijeh). No morske struje su doista jake i nije nešto što bih preporučio prosječnom ljubitelju podmorskih sportova - priča. Doći zimi ili ljeti, svejedno je jer se zima razlikuje od ljeta više-manje samo po tome što tad jedanput na tjedan padne kiša, objašnjava.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić


- Boravak na otoku stvoren je prije svega za one koji brzi ritam svakodnevice žele na nekoliko dana zamijeniti luksuzom cjelodnevne dokolice. I, da, cijene su triput skuplje nego u Hrvatskoj. Ne zovu Sejšele uzalud luksuznom destinacijom. Kad su se potkraj boravka u ovoj dalekoj destinaciji javili i prvi, iako diskretni nagovještaji lokal-patriotizma (znate onu klasičnu hrvatsku, ma nema meni do našeg Jadrana), sjedeći na jednoj palmi pogleda uprtog u nepregledno plavetnilo Indijskog oceana zapitao sam se što ću kao dojam ponijeti iz ove egzotične zemlje. I onda, u jednom trenutku, sinulo mi je: ‘Veliko plavetnilo’, pomislio sam prisjećajući se filma Luca Bessona koji je, kao i mnogim mojim kolegama, bio ‘glavni okidač’ za početak bavljenja ronjenjem na dah. Veliko sejšelsko plavetnilo, moglo bi se reći, koje me je poput mora usisalo u sebe, dopustivši mi da u njegovoj dokolici, suncu i pijesku skupim snagu za nove sportske izazove, a prije svega za prvi među njima - prestižni Fazza Freediving Competition, koji se održava sredinom ožujka u Dubaiju. Zbog čega, u trenutku dok vi čitate ovaj putopis, već spremam kovčege i ponovno putujem daleko od Hrvatske - zaključuje ovu priču.

Photo: Privatni album/Olja Runjić

Komentari 0