Neki trikovi mogu ti olakšati život u kuhinji. Ali neke – koje mnogi koriste – bolje je odmah zaboraviti
U kuhinji su razni mali trikovi itekako dobrodošli. Oni olakšavaju kuhanje te u većini slučajeva i štede vrijeme. Ali, neki tobožnji savjeti nisu zapravo nimalo korisni. Poput ovih koje smo sakupili…
1. Zbog soli će voda brže zavrijeti
To je jedan od najraširenijih mitova u kuhinji. Naime, sol u vodi služi isključivo kao pojačivač okusa. Dapače, kod slane vode je vrelište više nego kod obične, pa je zapravo potrebno više vremena i energije da slana voda zavrije.
2. Bilo koji krumpir dobar je za svako jelo
Krumpir nije uvijek samo krumpir. Za kuhanje se dijeli u tri sorte: tvrde sorte koje se ne raskuhavaju i dobro se režu; srednje čvrste, još uvijek relativno tvrde te meke koje se raskuhavaju i raspadaju.
Mekani krumpir dobar je za spravljanje pirea, okruglica, složenaca ili za peći u pećnici. Od srednje čvrstog super se spravlja kuhani krumpir, pečeni, pomfrit, složenci ili krumpir kuhan u kori. Tvrde sorte izvrsne su za pite, salatu od krumpira, ali i pečeni krumpir te kuhani u komadu.
3. Listovi celera se ne koriste
Ako koristiš celer, ne moraš samo iskoristiti stapku. I listiće možeš (nasitno nasjeckane) koristiti kao ukusan dodatak juhi. Listići celera su jako zdravi. Sadrže puno vlakana, željezo, magnezij i vitamine B, C i E.
4. Puna tava štedi vrijeme
Prepuna tava – na primjer, s mesom – utječe na proces prženja. Kod pune tave se sadržaj više pari nego što se prži. Rezultat: meso neće biti fino hrskavo i smeđe. Najbolje je pržiti jedan do dva komada mesa u isto vrijeme.
5. Vodu od kuhanja tjestenine treba baciti
Voda koja ostane od kuhanja tjestenine ima super okus i trebaš je upotrebljavati pri spravljanju umaka. Osim što će dati dodatnu aromu, učinit će umak gušćim i kremastijim.
6. Rajčice treba držati u hladnjaku
Rajčice su namirnice koje definitivno ne spadaju u hladnjak. Hladnoća jako utječe na njihovu teksturu i okus. Radije drži rajčice u kuhinji pored radne površine ili u košarici za povrće. Kad su rajčice zrele, treba ih pojesti u roku od 3-5 dana.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.