Life&style

Trik godine: Kako izabrati dobru lubenicu?

Počelo je vrijeme lubenica, pa su nam se vratile stare muke; kako izabrati lubenicu koja će biti sočna, puna okusa i pritom nimalo "brašnasta"?! Evo, 2018. smo napokon naučile sve trikove!

Ima li ljepšeg osjećaja nego uhvatiti veliku krišku lubenice i zagristi je tik nakon kupanja i sunčanja!? Pun okus lubenice uz njenu hrskavost daje osvježenje koje se rijetko s čim može usporediti i zato ih se trudimo svako ljeto jesti u obilju! Međutim, s kupnjom lubenice dolazi nerijetko i razočarenje; nekad nam se čini da je izgledom savršena i premirisna, a kad je otvorimo imamo brašnastu loptu punu vode do te razine da okusa praktički nema. 

No jesi li znala da izgled, kao i težina lubenice uvelike pridonose tome je li lubenica sasvim zrela, a time i najbolja za jelo? Obrati pozornost na sljedeće točke i sigurni smo da će tvoja sljedeća lubenica biti mrak!

1. Gledaj da je pravilna

Izbjegavaj lubenice koje izgledaju kvrgavo, udubljeno ili u globalu nepravilno. Biraš lubenicu bez mekih točaka i oštećenja.

2. Provjeri težinu

Zrela lubenica je puno teža od one koja još nije sazrela. Dodatna težina je odličan indikator da je lubenica puna vode, ali i okusa. Uzmi za usporedbu nekoliko lubenica iste veličine i kupi onu najtežu.  | Autor: Instagram Instagram

3. Traži žutu točku

Lubenice imaju žutu točku na strani na kojoj su ležale na zemlji. Što je ta točka žutija, lubenica je zrelija. Definitivno izbjegavaj lubenice koje imaju blijedu ili skroz bijelu točku jer znači da su prerano ubrane.

4. Kucni o nju

Puno obožavatelja lubenica se kune u ovaj trik, a uz ostale navedene, dovest će te do savršene lubenice. Kucni na koru lubenice i prouči zvuk - dubok, ali prazan zvuk znači da je lubenica spremna za jelo!  | Autor: Instagram Instagram

Photo: Instagram

Komentari 0