Life&style

Tri namirnice koje bi trebala jesti češće ako pušiš

Najbolji savjet za zdrava pluća svakako je prestanak pušenja, no ako se ne možeš riješiti te loše navike (iako, molimo te, pokušaj) trebala bi češće jesti namirnice koje poboljšavaju njihovo zdravlje

Svi dobro znamo da je pušenje štetno za naše zdravlje i da značajno povećava rizik za pojavu smrtonosnih bolesti poput karcinoma, a to se posebno odnosi na pluća. Rizik plućnih bolesti, kao i nastanak karcinoma drastično smanjuje prestanak pušenja, no ako zanemaruješ tu činjenicu i svakodnevno udišeš nikotinski dim, trebala bi pozorno birati što će se naći na tvom tanjuru.

Naime, najnovija istraživanja pokazala su da pojedine namirnice mogu poboljšati zdravlje pluća pa ih je poželjno češće uvrstiti u jelovnik ako si pušač. U istraživanju je sudjelovalo 680 ljudi od kojih su neki bili pušači, neki bivši pušači i nepušači, a odgovarali su na pitanja vezana uz njihovu trenutnu prehranu. Svi su bili podvrgnuti mjerenju na spirometru, metodi koja mjeri plućnu funkciju, odnosno plućni volumen i brzinu protoka zraka kroz dišne putove prilikom udisanja ili izdisanja. Test je ponovljen i 10 godina kasnije. 

 | Autor: Miss7/Thinkstock Miss7/Thinkstock

Rezultati istraživanja pokazali su da su pušači koji su konzumirali puno jabuka, banana i rajčice imali najmanje oštećenja na plućima tijekom tog razdoblja. Znanstvenici objašnjavaju da je razlog taj što su te namirnice bogate antioksidansima koji pomažu u smanjenju upala dišnih organa, potencijalno poboljšavaju zdravlje pluća i pomažu pri obnavljanju oštećenog tkiva pluća koje je nastalo dugogodišnjim pušenjem. 

Photo: Instagram @haileybieber

Komentari 0