Life&style 28. svibnja 2013.

Trendi pedikura kod kuće

Thinkstock.

Pedikura je jedan od tretmana ljepote za vaša stopala kojeg si na jednostavan način možete prirediti u vlastitoj kupaonici. Svakodnevno napravimo 5 000 do 20 000 koraka, a da bi stopala mogla dobro obavljati svoju zadaću, važno ih je njegovati. Pedikura nam pomaže u pravilnom držanju tako da nam omogućava ugodnije stajanje i hodanje, a vaša stopala bit će spremna za pokazivanje u novim proljetnim sandalama. Kako napraviti pedikuru kod kuće i koje su najčešće pogreške pri njenoj izvedbi, upitali smo kozmetičarku Dijanu Kokot.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

"Stopala čine najkompleksniju cjelinu u našem tijelu s 26 kostiju, 33 mišića i više od 100 ligamenata, no u većini slučajeva ne pružamo im odgovarajuću njegu. Kućnu pedikuru bih prije nazvala redovnom njegom stopala. To su beauty rituali koje bi trebali raditi bez obzira na posjete pedikerskim salonima, a oni podrazumijevaju odmaranje umornih stopala u toploj kupki s dodatkom eteričnih ulja geranija, metvice, čajevca ili lavande koji djeluju antibakterijski i imaju protugljivični učinak. Također piling stopala je vrlo učinkovit za vraćanje umornih nogu u život", objašnjava kozmetičarka Dijana Kokot.

Pedikuru uvijek započnite odstranjivanjem starog sloja laka uljnim odstranjivačem, zatim napunite kadicu toplom vodom, dodajte šampon ili gel za tuširanje koji će omekšati tvrde natiske na vašim stopalima. U pripremljenu kupku možete dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja. Uronite noge u kupku i ostavite ih tako 15 minuta. Uvijek pri ruci imajte antiseptički sprej ili medicinski alkohol kako bi dezinficirali stopala prije obrade i očistili alat prije upotrebe.

"Grubu kožu peta najlakše ćete ukloniti velikim turpijama koje su namijenjene upravo za to područje. Nikako ne preporučujem turpije u obliku ribeža ili strugalicu sa žiletom. Osim što su vrlo nespretne za upotrebu, opasne su. Ako napravite krivu procjenu stanja vaših peta, velika je vjerojatnost da ćete se porezati na mjestu koje teško zacjeljuje. Ne pretjerujte sa struganjem. Tvrda kože je obrambeni mehanizam stopala na mjestima koja su izložena trenju. Ako previše kože ostružete, koža stopala će vaše uljepšavanje shvatiti kao napad te će se tvrda koža stvarati još brže kao bi obranila mjesto ‘napad’ turpijom", pojašnjava Dijana Kokot.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Preporučuje da nakon stopala krenete na nokte. Važno ih je rezati ravno i moraju ostati četvrtastog oblika, dok krajeve zaoblite turpijom. Nemojte ih duboko rezati sa strane kako ne bi došlo do urastanja nokta.Višak kožice koji je prešao na nokte pogurajte drvenim štapićem. Kožicu možete odrezati, no samo ako je to stvarno potrebno. Ako su nokti izbrazdani, ispolirajte ih polirnim blokom i tada su spremni za lakiranje.

Na polirane nokte stavite podlak. Ako nemate poseban mat podlak poslužit će i običan prozirni lak. On nokte štiti od listanja i pucanja, čini nanos laka u boji jednoličnijim i sprečava ulazak pigmenata u nokat (sprječava žutilo). Obojeni lak se može stavljati u dva sloja, u pet poteza, jer će drugi sloj pojačati trajnost nanosa, kao i boju i sjaj. Proljeće i ljeto vole svježe i žive boje na noktima.  Birajte intenzivne nijanse u plavim, zelenim, ružičastim i crvenim bojama. Kako bi prste fiksirali i lakše ih nalakirali postoji jedan mali trik. Ako nemate prave separatore za prste poslužit će i kuhinjski ručnici. Svaki papirnati ručnik zamotajte oko osi kako bi dobili malu papirnatu zmijicu. Zmijicu provucite cik-cak između prstiju kako bi ih fiksirali.

"Na kraju vam preostaje nanošenje kreme kako bi nahranili kožu. Preporučujem Palmer'sovu kremu iz linije Cocoa butter formula koju sam otkrila nedavno. Krema je bogata, masna i hidratantna u isto vrijeme. Brzo se upija, dugo daje osjećaj mekoće ali ne stvara ljepljivi film na koži. Nanošenje kreme za stopala na kraju tretman preporučujem da bi izbjegli mašćenje ploče nokta kako bi lakiranje bilo lakše", savjetuje poznata kozmetičarka.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Greške koje su najčešće su što se žene često precijene i misle da mogu skinuti još koji milimetar tvrdog zadebljanja kože, najčešće metalnom turpijom za pete ili žiletom te skinu previše kože koja je kasnije osjetljiva na dodir. Također često previše oblo režu nokte što dovodi do urastanja. Pedikiranje se preporučuje svakih tri do pet tjedana zavisi od općeg stanja stopala. Lak možete mijenjati i svakih par dana.

"Ako idete na profesionalnu pedikuru u kozmetički salon, posebnu pažnju posvetite čistoći mjesta rada i čistoći alata koji mora biti sterilan. Pediker bi trebao koristiti zaštitne rukavice i masku, a skalpele i žilete koji su jednokratni trebao bi promijeniti pred vama prije početka pedikure. Također dezinficijens kojim se pripreme stopala prije rada je obavezan", zaključuje kozmetičarka Dijana Kokot.

Komentari 0