Life&style

Treba vas uvjeriti da su prokulice fine? Evo recepata...

Neka se zelene loptice pune zdravlja zakotrljaju na vašem tanjuru, a evo prijedloga

Za potpuni užitak u prokulicama morate znati da je optimalno vrijeme kuhanja pet minuta na pari. Potom ih prelijte umakom od maslinova ulja, češnjaka i limunova soka za najviše okusa.

Pisanica u crnom vinu s prokulicama

sastojci: 1 svinjska pisanica, 1 žlica maslaca, 4 žlice maslinova ulja, 10 ljutika, 1 žlica šećera, sol, papar, 3 grančice timijana, 1 žličica koncentrata rajčice, 70 ml crnog vina, 70 ml temeljca, 300 g krumpira, 1 dl mlijeka, 300 g prokulica, 2 češnja češnjaka

Priprema: Pisanicu posolite te pržite na ugrijanoj mješavini maslinova ulja i maslaca. Dodajte i grančice svježeg timijana. Izvana meso treba poprimiti zlatno-smeđu koricu, a iznutra ostati nježno ružičasto. Izvadite ga na tanjur, posolite i ostavite da odstoji. Iz tave izvadite timijan pa na masnoći na kojoj ste pekli meso otopite šećer. Dodajte ljutike, promiješajte ih u otopljenom šećeru, dodajte žličicu koncentrata rajčice te podlijte vinom i temeljcem. Posolite i popaprite pa pustite neka se kuha na laganoj vatri dok se umak ne zgusne. Poslužite uz pire od krumpira u koji ste dodali mlijeka i malo maslaca te uz prokulice kuhane na pari koje ste začinili solju, usitnjenim češnjakom i maslinovim uljem.

 | Autor: Stock Food Stock Food

Jastučići od lisnatog tijesta s povrćem

Sastojci: 1 paket lisnatog tijesta, 200 g prokulica, 300 g purećih prsa, 2 mrkve, 1 korijen peršina, 1 češanj češnjaka, 2 ljutike, komad celerova korijena, 1/2 vezice peršina, sol, papar, 2 žlice maslinova ulja, 1 jaje

Priprema: U tavu ulijte maslinovo ulje te na njemu popržite usitnjene ljutiku i češnjak. Čim povenu, dodajte puretinu narezanu na kockice. Nakon što se poprži minutu, dvije, dodajte mrkvu, peršinov korijen i celer također nasjeckane na kockice. Posolite i popaprite te pirjajte dok povrće ne omekša pa mu primiješajte kuhane prokulice narezane na četvrtine i nasjeckani peršin. Maknite na stranu i pustite da se malo ohladi. Lisnato tijesto razvaljajte i narežite na pravokutnike. Na tijesto stavite po dvije žlice nadjeva i preklopite tijesto te učvrstite rubove vilicom. Premažite razmućenim jajem i pecite u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 190 Celzijevih stupnjeva od 30 do 40 minuta, dok se tijesto ne zazlati i postane hrskavo.

 | Autor: Stock Food Stock Food

Photo: Stock Food

Komentari 0