Life&style 02. travnja 2017.

Treba vam nešto egzotično? Donosimo tri recepta s papajom

Stock Food.

Prefina papaja anđeosko je voće koje je zarobilo sunce i arome tropa, a natjerat će vas da tražite repete

Slasnim je okusom oduševila Kolumba na prvi okus, pa dopustite da osvoji i vas jer od papaje se rade pekmezi, nadjevi za kolače, a možete je dodati i kuhanoj riži.

Kremasta juha od tikve i papaje

Sastojci: 2 češnja češnjaka, 1 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja, 1 žličica curryja, 1/2 žličice naribanog đumbira, 1/2 žličice mljevenoga crvenog papra, 1 l povrtnog temeljca, 3 šalice butternut tikve, 1 šalica papaje, 4 kriške kruha, 200 g camemberta, vezica korijandra

Priprema: U velikoj posudi pirjajte češnjak na vrućem ulju na srednje jakoj vatri 30 sekundi. Dodajte curry, đumbir i crvenu papriku te kuhajte miješajući još minutu. Umiješajte u juhu tikvu i papaju. Dovedite smjesu do vrenja, ulijte temeljac, a zatim smanjite vatru i pirjajte pokriveno oko 20 minuta. Malo neka se ohladi i stavite u blender te miješajte dok ne postane glatko. Vratite smjesu na vatru i zagrijte. Sir namrvite i pomiješajte sa sitno nasjeckanim camembertom. Premažite prepečenac sirom i zapecite kratko u pećnici, dok se sir lagano ne rastopi. Uz zdjelicu juhe poslužite krišku kruha.

 | Autor: Stock Food Stock Food

Jakobove kapice s graškom i papajom

Sastojci: 16 Jakobovih kapica, 200 g graška šećerca, 200 g običnoga graška, 1 papaja, 1 mladi luk, 60 g đumbira, 1 čili, 1 ljutika, 5 g češnjaka, 2 žlice sojina umaka, 1 žličica soli, 1/2 žličice šećera, malo sojina ulja, 2 žlice limetina soka, 2 žlice vode

Priprema: Pirjajte na malo ulja naribane đumbir, češnjak, čili i ljutiku dok ne omekšaju. Ulijte sojin umak i malo vode te dodajte šećer i sol. Neka lagano kuha deset minuta. Kad se ohladi, ulijte u blender i dobro izmiješajte. Dodajte limetin sok i odložite na stranu. Grašak šećerac i običan grašak skuhajte, papaju ogulite, prerežite, očistite od sjemenki i narežite na kriške te prelijte đumbirovim umakom. Jakobove kapice posolite i ispecite na roštilju. U školjke složite po dvije žlice salate i jednu Jakobovu kapicu pa prelijte s malo đumbirova umaka. Po vrhu pospite vrlo tanko nasjeckani mladi luk.

 | Autor: Stock Food Stock Food Hrskava tajlandska salata s papajom

Sastojci: 2 češnja češnjaka, 20 g svježeg đumbira, 2 limete, 1 crveni čili, 3 žlice palmina šećera, 2 žlice sojina umaka, 1 mrkva, 4 žlice tajlandskoga ribljeg umaka, 2 žlice vode, šaka tanjih mahuna, 10 cherry rajčica, 1 papaja, 200 g škampa, vezica svježe mente, vezica bosiljka, 50 g kikirikija

Priprema: Skuhajte škampe na pari. Stavite naribane češnjak, đumbir, sitno nasjeckani čili, sok dviju limeta, palmin šećer, sojin umak, riblji umak i vodu u blender te miješajte dok se šećer ne otopi. Dobiveni umak ulijte u veliku zdjelu. Mahune očistite i prokuhajte nekoliko minuta u vodi, isperite hladnom vodom i narežite na komade duge oko centimetra te ih dodajte u zdjelu s umakom. Operite rajčice, prerežite ih te dodajte mahunama, kao i naribanu mrkvu. Ogulite i prerežite papaju, očistite je od sjemenki, narežite na ploške pa primiješajte povrću u zdjeli s umakom. Na kraju dodajte i škampe kuhane na pari te dobro promiješajte. Natrgajte mentu i bosiljak pa listiće posložite po salati. Pospite i poprženim kikirikijem te poslužite.

 | Autor: Stock Food Stock Food

Komentari 0