Life&style

Toše Proeski otišao je među anđele prije 15 godina, a mi se prisjećamo njegovih naljepših pjesama

  • Prije točno 15 godina omiljeni makedonski pjevač smrtno je stradao u teškoj prometnoj nesreći
  • Bilo mu je tek 26 godina ali je zbog svojih glazbenih i ljudskim kvaliteta već dotad stekao brojne obožavatelje
  • Mi se prisjećamo njegovih najljepših pjesama uz koje možemo samo uživati i pustiti suzu...

Zvali su ga makedonski Pavarotti pa i makedonski Oliver, a osim po anđeoskom glasu bio je poznat i po širokom toplom osmijehu, skromnosti i humanitarnom djelovanju. Prije točno 15 godina Toše Proeski smrtno je stradao u teškog prometnoj nesreći pokraj Nove Gradiške, a u naslijeđe je ostavio neizbrisiv trag, bez obzira pričamo li o njegovim ljudskim ili glazbenim vrijednostima.

 | Autor: Pixsell Pixsell

Makedonski slavuj mnoge je, osim anđeoskim glasom, tako zauvijek osvojio i svojom skromnim, nesebičnim i autentičnim pristupom, a posebnom fokusu su mu bila djeca kojoj je pomagao kao ambasador UNICEFA-a. 

‘’Meni je nezamislivo da neko tko može da nešto pruži onima koji imaju malo ili nimalo, zatvara oči i ne pruža ruku’’, rekao je svojedobno Toše. 

I 15 godina poslije, Toše i dalje živi kroz svoje pjesme i djela, a mnogi prijatelji i fanovi prisjećaju ga se kao velikog čovjeka.  

˝Ne želim da mi skidate kapu, samo želim da se ponosite mnome˝, bile su Tošine riječi koje su svjedočile o njegovoj veličini. 

 | Autor: Pixsell Pixsell

Glazbeno se obrazovao cijeli život

Toše je rođen 1981. godine u Prilepu u Makedoniji. Ljubav prema glazbi naslijedio je od roditelja, oca Nikole i majke Domenike, a već svojim prvim nastupom, kao desetogodišnjak, ostavio je publiku bez daha, pjevajući 'Ave Mariju'. Na studiju solo pjevanja postaje jedan od najboljih studenata, a glazbenom obrazovanju posvetio je svoj cijeli život. Neko vrijeme bio je čak učenik uglednog Williama Rileyja u New Yorku, a do diplome na skopskoj Muzičkoj akademiji dijelila su ga dva ispita, no prekinula ga je prerana smrt.

Karijeru je započeo sa 15 godina na festivalu 'Makfest', a 1999. godine  objavio je svoj prvi album 'Negdje u noći'. Već kao tinejdžera fanovi su ga obasipali plišanim igračkama pa je jednu posebnu sobu u svojoj kući u Kruševu imao samo za njih.

Na hrvatsko tržište probio se 2004. godine, zahvaljujući duetu s Tonijem Cetinskim i pjesmi 'Lagala nas mala', a iste godine je I pjevao na Eurosongu. 

Ostavio je trag iskrene sreće i ljubavi

Jedan od najvećih Tošinih hitova 'Srce nije kamen', ujedno je najizvođenija skladba na hrvatskim radijskim postajama 2006. Hit je napisala Antonija Šola koja je s pjevačem snimila i duet 'Volim osmijeh tvoj'.

‘’Toše je ostavio predivan glazbeni trag koji smo zajedno ispisali i ispjevali našim pjesmama i duetom koji i dandanas pršti tom vedrinom i elanom kojim je stvaran. Mislim da nas najbolje opisuje pjesma i videospot sniman u mjestu Pakoštane, jedan otisak vremena zaključan u toj pjesmi. Sve je privremeno i sve je prolazno osim onoga što prenesemo i ostavimo ljudima, a to je trag iskrene sreće, ljubavi koju smo evo mi ostavili pjesmom. Uvijek me svako sjećanje na njega ispuni srećom i izvuče osmijeh na lice. Uz zahvalnost za sve što smo stvorili, što traje i trajat će duže od nas. Volim osmijeh tvoj i nosi ga uvijek, smij se samo, dušu mi grij zauvijek, poruka je životu da i kad je teško, samo jedan osmijeh mijenja svijet’’ rekla je Antonija Šola.

 | Autor: Pixsell Pixsell

Bio je omiljen gdje god se pojavio

Toše je i dojam ostavio na Dalibora Petka koji je s njim imao nebrojeno intervjua, a voditelj je priznao kako će zauvijek sjećati njegovog osmijeha. 

''Na promociji albuma 'Igra bez granica' odradio je koncert, mnoštvo intervjua i onda još puna dva sata potpisivao albume i družio se s obožavateljima. Padao je s nogu od umora, ali osmijeh nije skidao. Svakome tko je došao posvetio je jednako vremena. To je bio Toše. Omiljen gdje god se pojavi, jedan predrag čovjek i zato ga i danas jednako oplakujemo kao i prije četrnaest godina, rekao je Petko.

Kobna nesreća na autocesti A3 Zagreb - Lipovac 16. listopada 2007. godine Toši je oduzela sve. Pjevač je preminuo na mjestu, zbog ozljeda vratne kralježnice. U Makedoniji je 17. listopada proglašen danom žalosti.

Jedni od onih koji godinama njeguju posebnu tradiciju su i maratonci, koji su i ovog puta trčali od Nove Gradiške do Tošinog rodnog Kruševa, a kao i svake godine održava se i svečana misa u makedonskoj pravoslavnoj crkvi u Zagrebu.

U čast njegovom nevjerojatnom glazbenom talentu i anđeoskom glasu, prisjetili smo se pet najljepših Tošinih izvedbi. Možemo samo uživati i pustiti suzu...

Bože, brani je od zla

Igra bez granica

Nesanica

Jedina

Pratim te

 

Photo: Pixsell

Komentari 0