Life&style

Top savjeti koji će ti pomoći u snimanju savršenih fotki tvog outfita

Znamo da voliš modu, i da fotografije svojih fashion outfita obožavaš dijeliti s prijateljicama i pratiteljima na društvenim mrežama. Sigurno te onda zanima i kako napraviti savršene fotografije na kojima će ti svi pozavidjeti.

Kojim trikovima se možeš poslužiti da dobiješ najbolje osvjetljenje, iz kojeg kuta slikati, koji pametni telefon ima najbolju kameru, trebaš li ipak koristiti digitalni fotoaparat, kako istaknuti modne dodatke, iz kojeg kuta slikati savršene cipele, koju pozu odabrati...samu su neka od pitanja sa kojima si se već i sama susrela.

Puno je trikova koji ti mogu pomoći napraviti savršene fotografije koje oduzimaju dah i koje će inspirirati tvoje frendice, a ovih nekoliko savjeta koje ti donosimo u nastavku bit će idealan početak.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Ključ je u osvjetljenju

Tajna svake dobre fotografije krije se u dobrom osvjetljenju. Ako ne možeš naći dobro osvjetljenje, potraži novu lokaciju ili jednostavno preskoči snimanje tog dana jer ne želiš dobiti slike koje su zrnate, tamne ili pak koristiti flash koji je uvijek glavni krivac crvenih očiju ili drugih sličnih nedostataka na fotki.

Dnevno svjetlo je uvijek najbolja opcija, često i jedina, ali i tu vrijedi slijediti nekoliko pravila. Recimo, najbolje vrijeme za snimanje je rano ujutro ili kasno popodne kada je sunce još na izlasku odnosno zalasku. Načelno treba izbjegavati direktnu sunčevu svjetlost jer ćeš uvijek imati problema s ekspozicijom, nespretnim sjenama i čudnim kontrastima.

Možeš koristiti zoom, ali samo pod jednim uvjetom

Uvijek pokušaj izbjeći korištenje zooma kada snimaš pametnim telefonom. Bez obzira na kvalitetu kamere na tvom iPhoneu ili bilo kojem drugom mobitelu, zoom itekako narušava rezoluciju fotografije što znači da snimljena fotografija s korištenim zoomom neće biti kristalno jasna. Ako nešto treba zumirati, a snimate mobitelom jednostavno se približi motivu kojeg želiš snimiti.

 | Autor: Getty Images Getty Images

S druge strane, zoom možeš koristiti bez ograničenja i brige da će uništiti kvalitetu i rezoluciju fotografije jedino i kad snimate digitalnim fotoaparatom. Svaki digitalni fotoaparat ima kvalitetniju kameru nego što ih imaju i najbolji pametni telefoni pa ti je na raspolaganju više različitih načina snimanja, ali i bolja kvaliteta.

Uvijek snimite više fotografija

Za snimiti onu jednu savršenu fotografiju treba nešto znanja, malo pripreme i puno truda odnosno pokušaja. Neka te ne začudi da su redom sve influencerice priznale kako moraju napraviti i pedesetak snimki kako bi došle do one jedne savršene koju će na kraju i objaviti na svom profilu.

Većina kamera i na pametnim telefonima i na digitalnim fotoaparatima ima opciju uzastopnog snimanja fotografija koju definitivno treba iskoristiti. Jedino za što se trebaš unaprijed pobrinuti je da na mobitelu ili fotiću imaš dovoljno memorije, i da ti je uvijek pri ruci i dodatna memorijska kartica i čitač.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Eksperimentiraj s različitim kutovima snimanja

Kutovi čine najveću razliku u snimkama različitih outfita. Ako na slici želiš stajati, kut snimanja treba biti malo niži kako bi dobila skladnu i visoku figuru, ako pak sjediš kut snimanja treba viši a kamera okrenuta prema dolje. Ako želiš snimiti neki detalj svoje modne kombinacije, približi kameru što je više moguće. A ako pak želiš snimiti samo gornji dio tijela, kamera treba biti usmjerena ravno prema tebi.

U svakom slučaju, provjeri više različitih kutova kako bi dobila privlačne i zanimljive fotografije. Isprobaj nekoliko poza pred ogledalom i otkrij poze u kojima izgledaš najprivlačnije.

Pronađi savršenu lokaciju

Iako je tvoj outfit glavna zvijezda i centralna točka fotke, pozadina isto igra veliku ulogu. Iskoristi zanimljive detalje pozadine kako bi postigla živopisne fotke – mogu to biti lijepe stube ispred kuće uz pomoć kojih možeš naglasiti svoje cipele ili torbu na vrlo prirodan način, zanimljiva biljka u vrtu ispred koje želiš pozirati, more, livada ili zanimljiv grafit ulične zgrade.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

S obzirom da većina nas u snimanju svakodnevnih outfita ipak češće koristi pametni telefon a ne digitalne fotoaparate, bolje je držati se jednostavnosti i odabrati neupadljivu pozadinu poput jednobojnog zida. Na taj način može se dobiti minimalistička i jasna fotografija, a naglasak će ostati na outfitu, ne na pozadini.

Photo: PR/WhatsApp

Komentari 0