Tijekom ljetnih mjeseci svaki će stručnjak za prehranu savjetovati da treba jesti što laganiju i nemasnu hranu jer ćemo u suprotnom još teže podnositi nesnosne vrućine. Znamo koje su to namirnice!
Osnova zdravog organizma je osluškivanje svojih želja i potreba. Svako godišnje doma zahtjeva drugačiji pristup i veču ili manju količinu određenih namirnica. Zimi tijelo troši puno energije za zagrijavanje i konačno održavanje tjelesne temperature pa je potrebno konzumirati nešto jaču hranu. Ljeti se pak dosta tekćine iz organizma gubi znojenjem pa je važno voditi računa o hidrataciji. Uvijek je dobro birati sezonske i svježe namirnice kako bi se izbjegao osjećaj težine nekon jela. Evo koje su namirnice posebno zdrave za organizam u cijelosti.
1.Borovnice
Plava boja borovnica potječe od antocijana – poznatog antioksidansa. One obiluju antioksidansima i smanjuju rizik nastanka raka te bolesti srca i krvožilnog sustava!
2. Avokado
Avokado je voće koje je jedno od najzdravijih u prirodi. Dodavanje avokada u obrok pomaže apsorpciju vitamina i minerala koje unosimo u tijelo.
3. Chia sjemenke
Chia sjemenke su genijalan izvor Omega 3 masnih kiselina, proteina i antioksidanata. No, ono što ih čini odličnima za ubrzanje rada metabolizma i bolje sagorijevanje kalorija jest visok udio vlakana.
4. Krastavac
Zbog jako niske kalorijske vrijednosti, krastavac je lako probavljiva namirnica sa širokom primjenom. Idealna je za primjenu u juhama, salatama i sendvičima.
5. Brokula
Po djelotvornosti u liječenju i preventivi nekih vrsta karcinoma brokula je na prvome mjestu!
6. Brazilski oraščići
Baš kao i većina drugih vrsta orašastih plodova, sadrže zdrave mononezasićene masti koje su dobre za srce zahvaljujući kontroli razine kolesterola.
7. Limun
Limun je super zdravo i ljekovito voće prepuno antioksidansa, podiže imunitet i obiluje vitaminom C!
8. Lubenica
Zbog jako visokog sadržaja vode, lubenica je jedna od najomiljenijih namirnica za ljetno osvježenje. Ukusna je, sočna i lagana te kao takva postaje idealan desert nakon ljetnog ručka.
9. Tamna čokolada
Čokolada je tamna mješavina plodova biljke kakaovca i šećera. Mliječna čokolada sadrži mlijeko, a u čokoladu se dodaju još i orašasti plodovi, vanilija, voće te razni začini.
10. Šparoge
Šparoga je dobar izvor vrijednih aminokiselina, vitamina A, B, C i E, a postoje i oni koji se kunu u njezine afrodizijačke sposobnosti!
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.