Life&style
1/8

Top ideje za uređenje balkona

Balkon nije više skladište nego zelena oaza - stoga otkrijte jeste li jutarnji, mediteranski, začinski, prilagodljiv ili cvjetni tip, reducirajte višak stvari, budite sam svoj majstor i uživajte u urbanome malom raju zahvaljujući savjetima krajobrazne arhitektice Željke Kolak.

Prije nego što se primite uređenja balkona, krajobrazna arhitektica Željka Kolak savjetuje da odlučite za što će vam služiti - kao prostor za odmor, uzgoj ili hobi. Potom razmislite koje su vaše životne navike. Tako ćete otkriti kojem tipu balkona pripadate.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

"‘Kava&novine’ idealan je stil za one koji vole ujutro uz kavu prolistati novine. Uz zelenilo nabavite stolić, stolac i stalak za novine. Ljubitelji cvijeća naći će se u balkonu ‘flower power’ u kojem dominira, naravno, cvijeće. Želite li prostor za meditaciju, za vas je ‘šavasana’. A volite li prilagodljiv prostor svakoj prilici, tu je ‘trilogija’. Ako ste skloniji uzgoju začina, odaberite balkon ‘goli kuhar’. Oni koji vole roštiljati, no nemaju vremena za izlete, neka urede prostor u ‘gourmet’ stilu, a oni koji ne mogu bez mora, neka stvore mediteransku oazu upravo na balkonu uz lavandu i tople boje ljeta", govori Željka.

Riješite se svih nepotrebnih stvari jer balkon, kaže, nije skladište te nabavite udoban stolac ili stolce, ležaljku ili klupu. 

 | Autor:

"Slično kao s cipelama, ma koliko lijepe bile, ako nisu udobne, pokvarit će vam izlazak",govori.

Izaberite boju kojom ćete osvježiti zidove i/ili ogradu i dodajte nekoliko vama dragih detalja. No, ističe, ne zaboravite na biljke jer bez biljaka nema ni urbane oaze.

"Nabavite tepih koji možete lako skloniti u slučaju kiše. Zvuči bezazleno, ali on stvara ugodnu atmosferu te će osvježiti pločice ili goli beton", savjetuje.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Želite li mali rasadnik, najprije razmislite što želite sijati ili saditi te što od toga uopće možete uzgojiti na balkonu.

"Bitno je odlučiti se za način uzgoja, hoćete li krenuti od sjemenki ili ćete nabaviti gotove presadnice? Moja preporuka su presadnice, osobito ako ste neiskusni. Prednost gotovih presadnica je što korijen već dolazi formiran u supstratu što uvelike smanjuje šok biljci tijekom presadnje te uvjetuje brži razvoj biljke. Što se prije biljka formira, to ćete prije ubirati njezine plodove. Naravno, rikolu, matovilac i slične salate uzgojit ćete iz sjemena, a zahtjevnije salate i drugo povrće potražite na tržnici u obliku presadnica", objašnjava.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Kako uredi balkon?

'Šavasana' je idealan stil za osobe koje su u stalnoj žurbi i nemaju mnogo vremena za opuštanje. Udobna ležaljka, smirujući mirisi i boje su ono što trebate imati na svom balkonu. Šareni detalji neka dominiraju 'triologija balkonom' kako bi on mogao biti mjesto za održavanje zabava, ispijanje kave i čitanje knjiga. Minimalistički balkon neka krase tegle  i namještaj ravnih linija. Odlučite se za dominantnu boju na balkonu koju ćete razigrati jastucima u raznim veličinama. Od bilja odaberite jednu ili dvije vrste i poigrajte se s ukrasnim travama, one su prirodni produkt čistog dizajna.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Rustikalni štih postići ćete komadom starog namještaja, bakinom fotografijom ili prastarim fenjerom koji će biti 'točka na i' provansalske priče. U starim košarama posadite lavandu, suncokrete ili hortenzije. Ako ste romantik u duši, za vas je idealan shabby chic stil. Pobajcajte drveni namještaj, stare glinene ili keramičke tegle i drvene kutije te ih napunite ivančicama i svime što podsjeća na poljsko cvijeće u nježnim, pastelnim bojama.

Željkini top savjeti

  • Od staklenki napravite fenjere. Oko grla zavežite žicu ili špagu na koju nanižite perlice, školjkice, kamenčiće... Uspite pijesak ili sitni šljunak, umetnite svijeću dušicu i objesite po balkonu na različite visine. U veće staklenke umetnite svijeće pa složite po balkonu.
  • Uz malo stilskih preinaka možete osvježiti balkon bez puno novca. Prostirke, šareni jastuci ili draperije unijet će živost kao i novi komadi namještaja koje napravite od stare škrinje, drvene kutije ili palete. Preko starih pločica stavite drveni pod ili umjetni travnati tepih.

 | Autor:

  • Začini ovisnici o suncu su mažuran, korijandar, kadulja, kopar, koromač i majčina dušica pa bi balkoni trebali biti na južnoj, jugozapadnoj ili zapadnoj strani. Na istočnoj, zapadnoj i sjeverozapadnoj strani uspijevaju vlasac, matičnjak, metvica, ruta i angelika. Začine treba redovito zalijevati i kratiti, čime se potiče njihov bujniji rast.
  • Na sjeveru sadite fuksiju, običnu i gomoljastu, viseću begoniju koja ima raskošne cvjetove te trajnice funkije ili hoste, paprat i ukrasne trave.
  • Viseće i poluviseće pelargonije, sanvitalija, bidens i vinka koja formira grmić i cvate cijelog ljeta dobre su za južne balkone.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

  • Na istoku rastu vodenike, petunije, surfinije, potunije i million bells.
  • Zapad vole sukulenti i kaktusi, mediteranske vrste poput ružmarina, lavande, kadulje i smilja, a od ljetnica to su viseća bakopa i pelargonija zonale te argyranthemum.

Više slika pogledajte u galeriji...

Photo: None

Komentari 0