Life&style

Top 5 girlpower knjiga za plažu

Počinje produljeni vikend, sretnici su već spakirali stvari za plažu. Među potrebnom opremom, mora se pronaći i knjiga. Tko se još sunča bez da mu društvo pravi omiljeni, opuštajući naslov?

U 2017. i 2018. godini na hrvatskom se tražištu pojavilo pregršt kvalitetnih naslova koje, autoricom ili temom, slave ženu i njene mnogobrojne uloge. Između knjiga za posao, fakultet, školskog i lektirnog programa, samo su najsretniji pronašli vremena za upravo te naslove. Nužnost često izgura slatke užitke. Ipak, postoji ljeto, praznici i slobodni vikendi. Slobodno vrijeme je kao stvoreno za malo opuštajućeg, pravog ženskog pisma. Uz dužno poštovanje svim dečkima, žena je ženi ovaj put drug. Jedinstvene su to prilike pa se bacamo na našu top 5 listu. S obzirom da je ipak vrijeme odmora, u izlozima smo tražili smo već prevedene naslove. Na plaži strani jezik treba služiti samo kao kanal za komunikaciju sa zgodnim turistima. Sve više je previše.

1. Elena Ferrante, Genijalna prijateljica

 

A post shared by Znanje (@znanje.hr) on

Skrivanjem svog identiteta, Elena Ferrante istodobno je ljude zavodila romanima i zbunjivala odsutnošću autorske figure. Književni teoretičari lomili su koplja nad pitanjem je li autorica tetralogije Genijalna prijateljica žena ili muškarac. Dobar dio pogodio je ipak da je riječ o ženi upravo zbog savršenog nijansiranja ženske psihe u sva četiri romana iz ciklusa. Genijalna prijateljica naslov je prvog romana (i cijele sage), a netom prevedena Priča o onima koji bježe i onima koji ostaju treći je dio. Priča prati odrastanje dvaju napuljskih djevojčica - Elene i Lile. Odrasle u društvu gdje je školovanje žena potpuno suvišno, djevojčice biraju različite puteve. Elena nastavlja sa školom, a Lila se udaje bez ljubavi. Međutim, apsolutno ispravne i apsolutno pogrešne odluke ne postoje u konceptu Elene Ferrante. Postavivši u centar naracije dvije žene, autorica oko njih okreće cijeli niz tema - socijalno-političku situaciju, obrazovanje, karijeru, ljubav i seksualni život, majčinstvo i feminizam. Genijalna prijateljica u svijetu je već dosegnula slavu, u Italiji je pokrenula diskusije za koje se mislilo da se nikad više neće vratiti. Nadamo se da će i kod nas prodrmati tlo. Ne bi nikad rekla, ali mnogo toga još uvijek je nedorečeno. 

2. Elena Favilli i Francesca Cavallo, Priče za laku noć za male buntovnice

 

A post shared by Vulkan izdavaštvo (@vulkan_knjige) on

Mislite da su Snjeguljica i Pepeljuga još uvijek najpopularnije bajke? Varate se, došlo je vrijeme za Priče za laku noć za male buntovnice. I velike, rekla bih. Ova knjiga sastoji se od 100 priča koje tematiziraju živote i djela slavnih žena. Njihove su priče prikazane na ležeran i dinamičan način, neopterećeno povijesnim činjenicama i suvišnim detaljima, a opet dovoljno čarobne da se suživiš sa svakom od njih. Nižu se već poznata imena: Malala, Frida Khalo, Helen Keller, Kleopatra, ... Ovo je jedna od onih knjiga koje su te u stanju opet postaviti na noge, resetirati te i podsjetiti koliko je lijepo i izazavno biti žena. Osim toga, ako imaš kćer, i za nju je sjajna. Jer problemi se ne rješavaju staklenim cipelicama, već dokazima da u mekom i oblom ženskom tijelu leži inteligencija koja vrišti i zahtjeva da ju se čuje. 

3. Ingrid Divković, Živi mi se 

 

A post shared by 》t e a⚘ (@delightedbookworm) on

Govoreći o suvremenoj hrvatskoj književnoj sceni, jedno je ime nezaobilazno u srcima publike. Riječ je o mladoj Ingrid Divković koja svoje literarne staze tek utire, ali čini to jako vješto, ciljajući točno na žene, temeljni motiv njene najnovije knjige. Ingrid ovaj put govori o tri različite žene - Eleni, Ani i Naidi. Njih su tri različite dobi, različite društvene pozicije, različite povijesti. Međutim, postoji jedna dodirna točka, simbolika leptira koja će ih dovesti u neraskidivu vezu jednu s drugom. Ima ožiljaka za zaliječiti, ima kostura za izvući iz ormara, ali korice ove knjige neka su vrsta pogleda u njihovu budućnost. Svaka od nas, sigurna sam, može se prepoznati u barem jednog od nijansi tri ženska lika, a to je dovoljno da te knjiga prikuje za sebe od prve do zadnje stranice.

4. Sophie Kinsella, Moj (ne tako) savršeni život

 

A post shared by Books&Sweets (@books_sweets) on

Sophie Kinsella već se odavno etablirala kao jedna od omiljenih ženskih autorica, a novom je knjigom pokazala da je nadrasla slavnu Šopingoholičarku. Njen novi roman govori o Katie Brenner, djevojci koja živi osrednjim životom u Londonu (koji se čini značajno bolji na njenom Instagramu), a nakon otkaza mora se vratiti kući gdje njen otac pokreće posao glampinga. Jednog dana smještaj rezervira gđa. Demeter, ona koja joj je uručila otkaz i uništila snove. Kitie si tada postavlja pitanja: što učiniti, zašto Demeter ima tako savršen život i ima li ga uopće (ili i ona voli malo slagati)? Ovaj roman lako je pripisati lakom štivu, ali u njemu se kriju pitanja koja uistinu muče ženu 21. stoljeća. Jaz virtualnog i realnog, opsesije karijerom, čari urbanog i ruralnog nama su bile dovoljne da si prigrabimo primjerak i ne pustimo ga do sutra. 

5. Erin Kelly, On kaže, ona kaže 

Od naslova ovog romana, priznajem, očekivala sam nešto posve drugo. Očekivala sam još jednu priču o tome kako su žene s Venere i muškarci s Marsa. Međutim, dočekao me psihološki triler koji me obuzeo i držao napetom do samog kraja. Tko mi je kriv kad biram po naslovu.  Laura i Kit voljeli su pomrčine sunca, a na jednoj su (prije mnogo godina) slučajno svjedočili sceni silovanja i upali u proces suđenja između bogatog dečka i sirotice koja se nije znala braniti. Ili se barem tako činilo na početku. Međutim, godinama kasnije, Laura i Kit žive skrivećki, bez društvenih mreža i apsolutno inkomunikabilni. Bježe. Komad po komad, slagalice se slažu u isprepletnim pomrčinama i krimi scenama. Nikad nisam obožavala trilere ili krimiće, ali u ovome ima nešto fantastično inteligentno i privlačno. 

Uz ovih pet, mogla bih preporučiti cijeli niz drugih. Odlučila sam se ograničiti jer nitko ne nosi kofer sa 20 knjiga.

Preporuka: upotrijebiti jedan do dva komada, dok je kosa slana i miriše more, između sunca, koktela i gitare. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0