Life&style

Top 3 pravila za njegu kože ljeti

Ozonski omotač štiti nas od sunca, a pošto je on sve tanji, sunčevo zračenje prodire do površine Zemlje intenzitetom koji ima štetne posljedice, pa tako imamo bolesti koje povezujemo s pretjeranim izlaganjem UV zračenju: opekline, alergija na sunce, prerano starenje kože, karcinomi kože i slabljenje imunološkog sustava.

Koža koja je izložena suncu potiče snažnu antioksidativnu aktivnost i time počinje ubrzano trošiti zalihe antioksidanata koji više ne mogu obavljati svoju zaštitnu ulogu. Stoga je vrlo važno održavati razinu antioksidanata u tijelu. Jedan praktičan i jednostavan savjet kada se o njima radi – birajte voće i povrće uvijek ono tamnije pošto sadrži veću količinu antioksidanata (crno grožđe umjesto bijelog, crveni grejp umjesto žutog, borovnice,kupine itd…).

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

U prvom planu pripreme kože za ljeto je piling kože kako bi se uklonile odumrle stanice, pročistile pore, ojačala mikrocirkulacija i potaknuo proces regeneracije. Nebitno je koristite li piling iz trgovine ili onaj iz kućne radinosti. Piling nježno umasirajte u kožu te isperite mlakom vodom. Uklanjanje mrtvih stanica omogućuje ravnomjernije tamnjenje i bolje upijanje ostalih preparativnih sredstava.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Uslijed djelovanja jakih sunčevih zraka stalno žmirimo, a to potiče stvaranje bora na području oko očiju. Za prvu pomoć tu odlični su oblozi od kamilice. Također bi bilo poželjno nanositi kremu za predio oko očiju u debljem sloju, kao masku, ali to nije isto i za gel ,jer gel u debljim slojevima postaje ljepljiv. I ne zaboravite da je osnovna zaštita, naravno, nositi naočale za sunce.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Preporučila bih isto tako primjenu lakih hidratantnih krema, koji odgovaraju vašem tipu kože. Ljeti je perspiracija kože izraženija, te se hranljiva odnosno masnija krema ne preporučuje jer ima tendenciju da zatvori pore i onemogući disanje kože. Kreme za zaštitu kože od sunca su većinom kreme emulzijskog tipa, što znači da bi trebale biti masne i vodootporne. FDA (američka agencija za hranu i lijekove) propisala je standard vodootpornosti, koji kaže da se preparat smije deklarirati kao vodootporan ako se nakon dva kupanja od 20 minuta na koži nalazi minimalno 50 posto nanesenog filtera.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Kreme za zaštitu mogu biti "sunscreen", što znači da apsorbiraju i djelomično razgrađuju UV zrake, i "sunblock", što znači da odbijaju UV zrake. "Sunscreen" kreme sadrže kemijske filtere, a "sunblock" fizičke filtere, odnosno mineralne sastojke poput titanij dioksida, cink oksida ili željezo oksida. Što se tiče količine kreme,vodite se načelom da se svaka dva do četiri sata treba ponovno nanijeti krema za sunčanje jer zaštita od sunca ode s vremenom.

Zdrava koža nije samo lijepa za oko, nego i znak pravilne brige i cjelokupnog zdravlja organizma stoga pazite na nju svakog dana i dopustite joj da vam uzvrati na najbolji mogući način, a to je svjež i veličanstven izgled.

Više slika pogledajte u galeriji...

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0