Life&style

Tko još nije binge-watcher?

Dolaskom Netflixa i sličnih internetskih servisa promijenile su se dosadašnje navike gledanja serija. Sadržaj koji nas zanima danas možemo gledati kad hoćemo, gdje hoćemo i bez dosadnog prekidanja reklama.

Binge-watchanje označava gledanje više epizoda ili čak cijele serije u kratkom vremenu, a često uključuje i odricanje od sna. Intenzitet binge-watchanja, kao i korištenje same riječi, pojačalo se nakon što je Netflix započeo sa svojim modelom izbacivanja cijelih sezona serija odjednom. Prednosti i mane tog modela često su tema rasprave.

via GIPHY

Pristalice binge-watchanja tvrde da ovaj fenomen ipak donosi više pozitivnih rezultata. Televizijska produkcija nikad nije bila bolja i kvalitetnija, pa se mnogi sve češće odlučuju za ostanak kod kuće pred ekranom nego za izlazak. Serije nam donose odmak od ostatka svijeta kada nam je potreban, ali nisu uvijek samo čisti eskapizam. Kompleksni narativi modernih serija stvaraju kognitivno sofisticirane gledatelje koji pronalaze svoje interese kroz medije. S druge strane, neka istraživanja tvrde kako je binge-watchanje povezano s depresijom, usamljenosti, pa čak i s prekomjernom težinom. Gledanje sadržaja odjednom onemogućuje iščekivanje novog, kao i postupno komentiranje s prijateljima.

via GIPHY

 

Ono što nas još muči kod binge-watchanja jest aktualnost. Ako zakasnimo na jureći vlak zvan nova serija, vjerojatno će nas pregaziti spoileri. U takav scenarij mogli smo se uvjeriti prilikom izbacivanja Netflixovih serija poput Stranger things i nedavnog hita 13 reasons why. Društvene mreže bile su prepune komentara, recenzija i rasprava zbog čega je teško ostati izvan aktualnog hypea.

via GIPHY

Izbor o primanju određenog sadržaja sada je kompletno na nama. Ljubitelji suspensa i iščekivanja mogu produljiti period između gledanja epizoda, a binge-watcheri mogu odgledati cijele sezone u jednoj večeri. Tanka je granica između oduševljenosti i pretjerivanja, ali sve dok smo svjesni svoje odluke i motiva, binge-watchanje ne trebamo smatrati gubitkom vremena.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0