Life&style

Tjelovježba u svim prilikama: Može i na poslu!

Mladolik i privlačan izgled najlakše ćete postići vježbanjem. Ali, koliko vas zaista upražnjava ovu zdravu naviku svaki dan?

Istraživanja pokazuju da 60 posto odraslih ne vježba onoliko koliko bi trebalo, a da 25 posto to uopće ne čini. Da ne biste više odlagali dan kada ćete konačno započeti s redovitom rekreacijom, predlažemo vam nekoliko vježbi koje možete raditi tijekom dana, kada se za to ukaže prilika. Od njih nećete smršavjeti do neprepoznatljivosti, ali ćete sigurno zategnuti tijelo.

Za radnim stolom

Izbjegavajte višesatno sjedenje i većinu poslova obavljajte stojeći jer ćete tako potrošiti više kalorija. Fitness lopta je odličan rekvizit - održavajući ravnotežu na njoj zategnut ćete mišiće struka i trbuha, razgibati cijelo tijelo i osjećati se puno bolje. A da ne spominjemo i sve kalorije koje ćete potrošiti!

Ako u uredu ne možete sjediti na lopti, pokušajte s vježbom koja  ima sličan učinak: ispravite noge dok sjedite na stolici, prebacite ih jednu preko druge, a zatim u zraku ispišite sva slova abecede (ako se ne možete koncentrirati na pismo, samo kružite nogama u zraku). Spustite noge, odmorite 15 sekundi, opet prebacite jednu nogu preko druge, ovaj put obrnuto. Ova vježba zateže trbušne i nožne mišiće, a uz to - nitko neće primijetiti da vježbate.

Prošetajte sami do aparata za fotokopiranje, nemojte slati kolege da obavljaju poslove umjesto vas.

Dok razgovarate telefonom

Pokušajte što češće ustati i sjesti tijekom razgovora. Dva ustajanja računaju se kao jedan čučanj, pa izračunajte koliko čučnjeva možete uraditi samo tijekom radnog vremena.

Ne telefonirajte s kolegama koje sjede u udaljenijim uredima, nego radije prošetajte do njih.

Na pauzi

Provedite pauzu aktivno. Ponesite doručak ili kavu i šetajte po obližnjem parku, ili oko zgrade u kojoj radite. Ako možete - trčite. Najgore što si možete uraditi jest da poslije višesatnog sjedenja, odmorite tako što ćete opet - sjesti.

Nabavite pedometar, spravicu koja mjeri broj koraka koji ste napravili tijekom dana. Potrebno je hodati 20.000 koraka dnevno da bi masne naslage s tijela počele nestajati. Možete i skinuti mobilnu aplikaciju s pedometrom.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Dok čekate autobus

Predlažemo da na posao dolazite biciklom kako biste potrošili što veći broj kalorija. Ako ipak koristiti gradski prijevoz, dok čekate autobus možete napraviti jednostavnu vježbu - zatežite i opuštajte mišiće stražnjice. Pasivne vježbe daju sporije rezultate, ali i to je bolje nego da ne vježbate uopće.

Izađite iz autobusa jednu stanicu ranije. Šetnja je odlična za zatezanje nogu i stražnjice, a također, ubrzava krvotok i širi pluća. Ovo su sasvim dovoljni razlozi da izađete iz autobusa bar jednu stanicu ranije, ili još bolje, da otpješačite do posla i natrag. Žena koja brzo hoda nesvjesno diže glavu, ispravlja leđa i tako djeluje gracioznije i atraktivnije. Ako ne koristite gradski prijevoz, parkirajte auto što dalje od zgrade u kojoj radite.

Stepenice

Nemojte koristiti dizalo, već se penjite stepenicama. Šetnja i penjanje uz stepenice sjajan su kardio trening. Preporučujemo da ove vježbe isprobate u trgovačkom centru. Obujte tenisice i - pravac u razgledavanje izloga.

Dok gledate film

Dok ležite i odmarate, zatežite trbušne mišiće, držite ih tako koliko god možete prije nego što ih opustite. Ovo je također pasivan trening, ali vrijede pravila kao i za aktivno vježbanje - nakon deset zatezanja, tri minute pauze. Vježba će imati isti učinak kao da radite prave trbušnjake.

Svaki put kada se sjetite, učiniti ovu vježbu - jednostavna je, a može se izvoditi na svakom mjestu, i u svakoj prilici.

Seks

Za vrijeme seksualnog odnosa troši se oko 300 kalorija za jedan sat. Što ste aktivniji, potrošiti više energije i bolje zategnuti mišiće cijelog tijela. Naravno, i užitak je veći, jer "vježbate" s partnerom!

Photo: Getty Images

Komentari 0