Life&style
Slikanje po tijestu za kruh

TikTok je poludio za 'oslikanim kruhom', kućanica je crtanjem po tijestu stekla online slavu

Tijekom raznih karantena od 2020. godine, pečenje kruha postao je globalni hobi, zbog kojeg su kvasac i brašno mjesecima u tren oka nestajali s polica supermarketa. Srećom to je vrijeme iza nas, ali još uvijek pamtimo, a možda i koristimo recepte za kiselo tijesto bili su među najpopularnijim na društvenim mrežama u to vrijeme.

Kreatori sadržaja su postali viralni jer su dijelili savjete za proizvodnju kiselog tijesta (živa fermentirana kultura koja se koristi za izradu kruha) te pečenje štruca kruha koje izgledaju gotovo pa savršeno. Na TikToku je hashtag #BreadTok bio preplavljen videozapisima o spravljanju kiselog tijesta, a oznaka je i danas dom velikoj zajednici entuzijasta pekarstva, s više od 2,8 milijardi pregleda na oznaci.

@emmabakesbread Starry Night on Bread ✨ #vangogh #painting #timelapse #foodart #breadtok #sourdough #sourdoughbread @wiremonkeyshop #food @vangogh.experience @museumofmodernart ♬ The Champion - Lux-Inspira

Posljednjih mjeseci je trend kiselog tijesta ojačao jer sve više njih dodaje novi sastojak u mješavinu: jestivu boju ili boju za hranu, koju koriste crtanje po kori kruha.

Allison Loveall, kućanica i Instagram kreatorica iz Phoenixa, Arizona, naišla je na koncept slikanja po kruhu i pomislila kako bi to moglo biti biti zabavno. „Tako sam mogla kombinirati svoje umjetničke vještine sa svojim hobijem, pečenjem. Zašto ne probati?“, rekla je. Nije trebalo dugo da njezina umjetnost slikanja cvjetnih motiva na tijestu zaživi na Instagramu, gdje je jedan od njezinih videa pogledan više od 20 milijuna puta. 

Recept za kruh i online slavu

Slikanje po tijestu ne traje dugo, ali nije jednostavno. Nakon što tijesto odstoji u hladnjaku, Loveall slika po njemu jestivim bojama, a sve mora biti gotovo u roku od 15 minuta kako bi tijesto ostalo hladno prije nego što ga stavi u pećnicu — i fotkanje i snimanje videa za društvene mreže. 

 | Autor: Instagram Instagram

Ljubitelji slikanja na kruhu sve su brojniji nakon što su iskušali viđeno na TikToku i Instagramu u posljednjih nekoliko mjeseci. Neki koji su bili pioniri u ovom trendu, poput food blogerice Mije Campbell, čiji je račun za slikanje kiselog tijesta @thewellth inspirirao mnoge, zabilježili su veliki porast broja pregleda u to vrijeme.

Hobi pretvoren u online nišu

Kad se Loveall tek pridružila zajednici "slikača" po tijestu, oponašala je metode onih kojima se divila. „Ovo je tako je terapeutski“, napisala je u naslovu svoje prve objave, iz studenog 2022. godine, kada je nacrtala zelene cvjetove na tijestu.

@thewellth A butterfly motif on sourdough 🦋 #sourdoughstarter #sourdough #breadtok #sourdoughbread #sourdoughtok #fyp #breadpainting #aesthetic ♬ Golden Hour: Piano Version - Andy Morris

Loveallina peta objava iz veljače 2023., postala je mega-viralna (čak je privukla pozornost slavnog modela Gigi Hadid, kojoj se video svidio). Ono što treba napomenuti, jest da Loveall koristi jestive gel boje umjesto prehrambenih boja, zbog čega joj slike zadržavaju intenzivniju boju i nakon pečenja.

„Svi su zapanjeni koliko se sve lijepo vidi na kruhu“, rekla je, opisujući vizualni učinak boje. Od tada svaki od Loveallinih videozapisa nastavlja prikupljati milijune pregleda, a ona je postala jedna od najslavnijih kreatora sadržaja o slikanju po kiselom tijestu, sa 141.000 sljedbenika na Instagramu i 211.000 sljedbenika na TikToku.

Možda vas zanima Na Opatovini se otvorio jedinstveni bistro i pekarna s prefinim domaćim zalogajima i slasticama Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram

Komentari 0