Life&style

Tijelo se stalno mijenja: Što donose dvadesete, a što četrdesete?

Promjene u tijelu ne prestaju nikada, a mi vam otkrivamo što možete očekivati kad zakoračite u određeno desetljeće

Svi smo prošli kroz velike promjene koje sa sobom donosi pubertet, ali ako ste mislili da tijelo nakon toga prelazi u stadij mirovanja, u zabludi ste. Tijelo se konstantno mijenja, a čak i vaša visina te određeni dijelovi tijela ne prestaju rasti do kraja života.

Ako ste zakoračili u dvadesete, tridesete ili četrdesete i primijetili promjene, znajte da je to potpuno normalno. Otkrijte kako se vaše tijelo mijenja iz desetljeća u desetljeće:

Dvadesete

1. Akne su i dalje moguće: Nažalost, kraj puberteta ne znači i prestanak izbijanja akni i prištića na licu. To se najčešće događa uoči mjesečnice ili zbog velikog stresa.

2. Lice vam postaje mršavije: Dječje masnoće napuštaju tijelo tek u dvadesetima i tada vaše crte lica postaju izražajnije. 

 | Autor: themoviedb themoviedb

Tridesete

1. Gubitak mišićne mase: U tridesetima se vaša mišićna masa počinje smanjivati, a proporcionalno s tim raste udio masnoće u tijelu. Tako će žena u tridesetima najčešće imati veći udio tjelesne masnoće od žene u dvadesetima čak i ako su iste težine.

2. Metabolizam se usporava: Ovo se počinje događati već sredinom i krajem dvadesetih, ali u tridesetima se metabolizam dodatno usporava te je sve sporiji i sporiji sa svakim novim desetljećem. 

3. Kosti postaju tanje: Kosti se s vremenom troše i postaju tanje, a kako bi ste ih što dulje očuvali, baš kao i mišićnu masu, trebate redovito vježbati i kretati se, jesti zdravo te izbjegavati cigarete.

Četrdesete

1. Višak masti: Zbog smanjenja udjela estrogena i povećanja razine testosterona, u četrdesetima se tjelesna masnoća počinje nakupljati u određenim dijelovima tijela, posebice u području trbuha i moguće je debljanje.

2. Vid slabi: Većina ljudi u četrdesetima počinje imati problema s vidom, posebice s čitanjem. Čim primijetite kako vam se slika muti, vrijeme je da nabavite dioptrijske naočale.

3. Otežana probava: Zbog trošenja želučane kiseline, žene u četrdesetima često imaju problema s probavom određene hrane. To može dovesti i do nedostatka određenih nutrijenata u tijelu, posebice vitamina B12. 

Photo: themoviedb

Komentari 0