Life&style

Tepih - chic detalj koji mijenja izgled doma

Sagovi su stoljećima bitan element unutarnjeg uređenja prostora. Pružaju toplinu za noge, prekrivaju skliske površine, dobar su zvučni izolator... Danas postoji iznimno velik broj dezena, oblika i materijala sagova, od kojih se jedni i dalje izrađuju ručno (u pravilu tradicionalnih dezena i prilično visokih cijena), a drugi industrijski (modernih dezena, s dosta umjetnih materijala).

Toplina pod nogama

Sagovi su obavezni u klasičnim i rustikalnim interijerima, dok u minimalizmu baš i nisu poželjni. Pod tradicionalnim sagovima obično podrazumijevamo originale ili izrađene po uzoru na perzijske, turske, armenske, afganistanske, kineske, pakistanske, nepalske, sjevernoafričke... Motivi variraju od geometrijskih do stiliziranih prikaza, primjerice ptica, prateći etno elemente područja u kojima su sagovi nastali.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Osnovni su materijali vuna i svila ili njihova kombinacija, a vrijednost saga ovisi o broju ručno izrađenih čvorova i njihovoj izvedbi. Od vunenih sagova kod nas su najpoznatiji ćilimi, koje su u ovaj dio Europe donijeli turski osvajači. Raskošnije varijante perzijskih i kineskih sagova, bilo da je riječ o originalnim ili industrijskim uracima, danas se obično nazivaju i klasičnim sagovima – karakterizira ih primjena ornamenata nenametljivih boja sa zavijenim linijama i čvrstom središnjom geometrijskom osnovom.

Moderni sagovi

Moderni sagovi konceptualno odlaze korak dalje – većinom su jednobojni ili s jasnim linijama u različitim bojama, šturog ornamenta. Popularni su i sagovi izrađeni od trske te drugih biljnih vlakana. Od tzv. tematskih sagova, na kojima je prizor neke umjetničke slike ili predmet svakodnevne upotrebe, najpoznatiji su oni za dječje sobe s najrazličitijim motivima – od slova abecede do omiljenih likova iz dječjih slikovnica. Klasični i rustikalni interijeri moraju imati sagove. U klasičnim prostorima najbolje izgledaju klasični dezeni, svih oblika i veličina.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Okrugli sagovi djeluju posebno elegantno ispod okruglog stola u blagovaonici ili hodniku. U rustici obavezno moraju biti od prirodnih materijala, idealno od vune, s nestiliziranim motivima biljaka i životinja. Minimalistički uređen prostor, pak, nije pogodan za prekrivanje podova sagovima. Dopuštena je upotreba industrijski izrađenih jednobojnih sagova boje pijeska, ugljena ili čokolade, ali ne smiju dominirati. Onaj tradicionalnog izgleda prihvatljiv je samo ako je malen i postavljen, primjerice, ispred komode u dnevnom boravku ili hodniku, a na njemu ne smije biti nikakav komad pokućstva. Mediteranski stil također ne pozdravlja pretjeranu upotrebu sagova, a ako se njima želi dodatno utopliti interijer, tada su dobrodošli jednostavni pamučni ili vuneni tradicionalnog dezena.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Za male prostore birajte svjetlije sagove, dok u velike mogu sve boje. Za dojam topline i udobnosti pobrinut će se sagovi zagasitijih boja, dok će žarki unijeti vedrinu i živost pa su idealni za mladenačke stanove, no pripazite da se osnovna boja saga ne ‘tuče’ s ostatkom kolorita. Izbjegavajte svijetle sagove na frekventnim mjestima poput hodnika i dječjih soba. Maleni sagovi postavljeni u istoj prostoriji uz velike ne moraju biti istog dezena, ali moraju pratiti njihov stil i boje. Skupocjen ‘kolekcionarski’ sag stavite na vidljivo mjesto, na kojem nema drugog namještaja koji bi ga mogao prikriti ili uništiti.

Tapisoni

Danas u unutarnjem uređenju dominira postavljanje čvrstih podnih obloga od prirodnih materijala. No, ako vam se stari pod ne da obnavljati ili nemate novca za tako velik zahvat, jeftino je i praktično rješenje tapison, podna obloga koja zrači toplinom i izrađuje se od vune i različitih biljnih vlakana, a novija generacija sadržava i aktivne sastojke koji neutraliziraju neugodne mirise.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Tapisoni su i izvrsni izolatori zvuka, a može ih se opšiti i postaviti kao sagove, izrezane na dimenzije i oblik po želji. Posebno su pogodni za dječje sobe, dnevne boravke, hodnike i uredske prostore, a treba ih izbjegavati u kuhinjama, kupaonicama i WC-ima. Posebno su u trendu čupavi tapisoni, koji podsjećaju na devinu dlaku, a izrađeni su od umjetnih vlakana duljih dimenzija, sljubljenih uz osnovnu glatku površinu. Postavljaju se “od zida do zida”, a izvrsno se uklapaju u spavaće sobe i urede.

Više slika pogledajte u galeriji...

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0