Life&style
torta Maraskina

Tea Mamut kreirala je prefini kolač od višanja u kojem možete uživati bez grižnje savjesti

  • Fascinacija za likerom od višnje maraške, koji se u Zadru proizvodi više od 500 godina, traje i danas, a među posljednjima je osvojio i pastry cheficu Teu Mamut
  • Upravo su liker od zadarske višnje maraške i svježe višnje glavni sastojci njezina nova deserta Maraskine
  • Ljeto nije ljeto bez višanja, a predlažemo da ove sezone uživate u njihovoj modernoj verziji u obliku torte Maraskine, laganom i osvježavajućem desertu čiji recept i upute pastry chefice Tee Mamut

Svježe višnje i liker od zadarske višnje maraške – neraskidiva su kombinacija i inspiracija za brojne koktele, torte i kolače, pogotovo u ljetnoj sezoni. Zadarski liker od višnje maraške je bogatom dugom poviješću, sanduci ovog pića pronađeni su na Titanicu, pio se na dvorskim zabavama kraljice Viktorije od Winsdora, obožavali su ga pisci Honore de Balzac i Ernest Hemingway, a u njemu je uživao i redatelj Orson Welles. Fascinacija za likerom od višnje maraške, koji se u Zadru proizvodi više od 500 godina, traje i danas, a među posljednjima je osvojio i pastry cheficu Teu Mamut.

Upravo su liker od zadarske višnje maraške i svježe višnje glavni sastojci njezina nova deserta Maraskine, veganskih mini torta koje su i prava vizualna poslastica. Liker od autohtone hrvatske sorte, višnje maraske, još su u 16. stoljeću počeli proizvoditi dominikanski redovnici te se tada koristio uglavnom kao lijek. Jedinstven okus, duga tradicija proizvodnje u Zadru te ponešto izmijenjena receptura razlog su zašto je upravo ovaj liker postao nezamjenjiv u svakom kućanstvu, pogotovo u onima u kojima se često peku kolači.

 | Autor: Promo Promo

I pri tom, nije riječ samo o bakinim kolačima u kojima smo uživali nakon svakog nedjeljnog ručka, već i o modernim slasticama koje autohtone hrvatske sastojke posebno ističu.

Ljeto nije ljeto bez višanja, a predlažemo da ove sezone uživate u njihovoj modernoj verziji u obliku torte Maraskine, laganom i osvježavajućem desertu čiji recept i upute pastry chefice Tee Mamut možete pronaći u nastavku. I to u potpunosti bez grižnje savjesti jer se izrađuju bez dodatka šećera i brašna pa su idealan ljetni desert.

Za 4 komada Maraskine torti bit će vam potrebni ringovi promjera 8 centimetara ili nešto viši silikonski kalupi. Ako želite napraviti tortu, količinu sastojaka udvostručite.

Pire od višnje sa likerom od zadarskih višnji maraški

- 250 grama višanja

- 50 grama vode

- 40 grama zadarskog likera od višnji maraški

Višnje kuhajte s vodom dok se ne izreduciraju do 190 grama - to može potrajati oko 15 do 20 minuta. Nakon što ste dobili 190 grama, dodajte liker i izblendajte u sjajan pire.

Izrada podloge od pistacija i badema

- 40 grama badema

- 65 grama pistacija

- 1,5 grama soli

- 25 grama agavinog sirupa

U multipraktik ubacite bademe, pistacije i sol i sameljite. Dodajte agavin sirup i samo kratko sameljite dok se sastojci ne povežu. Utisnite podlogu u dno kalupa da bude što ravnija.

 | Autor: Promo Promo

Krema od pistacija

- 125 grama indijskih oraščića

- 60 grama paste od pistacija

- 40 grama kokosovog ulja

- 20 grama agavinog sirupa

- 1 gram soli

- 60 grama vode

- 40 grama zadarskog likera od višnji maraški

Indijske oraščiće namočite preko noći. Idući dan izmiksajte sve u blenderu. Raspodijelite po 20g na podlogu. Smrznite.

Krema od višanja 1

- 55 grama indijskih oraščića

- 80 grama pirea od višnje

- 13 grama limunovog soka

- 27 grama agavinog sirupa

- 1 gram soli

- 23 grama kokosovog ulja

Indijske oraščiće namočite preko noći. Idući dan izmiksajte sve u blenderu. Raspodijelite po 50 grama na kremu od pistacija. Smrznite.

Krema od višanja 2

- 50 grama indijskih oraščića

- 22 grama pirea od višnje

- 13 grama limunovog soka

- 25 grama agavinog sirupa

- 63 grama kokosovog mlijeka

- 1 grama soli

- 22 grama kokosovog ulja

Indijske oraščiće namočite preko noći. Idući dan izmiksajte sve u blenderu.

Raspodijelite po 50 grama na kremu od višnje 1. Smrznite preko noći. Idući dan izvadite iz kalupa sat vremena prije posluživanja, ukrasite ostatkom pirea od višnje, sjeckanim pistacijama, svježim višnjama i - uživajte!

Photo: Promo
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Bas lipo