Life&style
Tea Mamut

Tea Mamut ispekla nam je kolač

Uhvatili smo nekoliko trenutaka za razgovor s mladom slastičarkom Teom Mamut, koja nam je dala recept za kolači, otkrila svojih 5 slatkih, te odgovorila na neka pitanja od slastičarske važnosti.

Simpatična Tea Mamut nedavno je u Splitu otvorila slastičarnicu O`š Kolač, a to je idalan povod da za miss7 otkrije jedan ljetni čokoladni desert i odgovori na slatka pitanja.

Schwarzwald u čaši (za 7 čašica)

Čokoladna krema: 500 g vrhnja za šlag, 50 g šećera, 125 g čokolade (70% kakaa), prstohvat soli, 5 žumanjaka

Nadjev: 200 g višanja, 20 g šećera, 200 g vrhnja za šlag, 2 žlice šećera u prahu

 | Autor: HRT HRT

Čokoladna krema:
Zakuhajte vrhnje sa šećerom. Prelijte trećinu preko razlomljene čokolade u koju ste dodali malo soli, ostavite minutu dvije i zatim kružnim pokretima miješajte dok se ne otopi. Smjesa će postati gusta i sjajna. Dodajte ostatak vrhnja i dobro promiješajte. Na kraju u mješavinu dodajte žumanjke (nakon svakog žumanjka smjesu promiješajte da se sve spoji) i ulijte u čašice (pazite: napunite samo trećinu ili do pola čašice).

Pecite na 95° C, na vrućem zraku (ventilaciji), od 20 do 30 minuta. Znat ćete da je gotovo kad zatresete, a smjesa budu poput panna cotte. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi i zatim je stavite u hladnjak.

Nadjev:
U zdjeli zagrijte višnje s 2 žlice šećera (šećer dodajte ili oduzmite po želji), dok višnje puste sok i malo omekšaju, a šećer se otopi.
Izmiješajte vrhnje za šlag. Kad počne dobivati formu, dodajte šećer u prahu.

Ohlađenu čašicu s čokoladnom kremom ukrasite netom pripremljenim vrhnjem i višnjama.

m: Završila si CIA – kulinarski Harvard. Koja je najljepša uspomena koju nosiš iz tog vremena, a što je možda bilo najteže?

T:Najvažnija što sam usvojila studirajući u Americi i surađujući sa svjetski poznatim chefovima je prihvaćanje različitosti. Susrećući se s različitim kulturama, ljudima i načinom njihova razmišljanja, proširila sam svoje vidike i pogled na svijet, ali i naučila puno o sebi, drugima i, u konačnici, o kulinarstvu. Vjerujem da nas svako iskustvo obogaćuje.

Tea Mamut | Autor: promo promo

m: Nedavno su se otvorila vrata tvoje slastičarne O'š kolač u Splitu. Možeš li nam opisati što očekivati?

T: U ponudi slastičarnice su home made torte i kolači koji su kombinacija poznatih okusa iz djetinjstva i novih sastojaka iz kojih je proizišla moderna, o'š kolač slastica. Slastice smo podijelili na torte, kolače i kekse pa su u našoj stalnoj postavi: Štorija o' palačinki s vanilijom ili lješnjakom, Zdravka, Torta o'sira, Šinjorina Malina, Šjor Limun, Buža, Pari krempita, Barba Čičak, Čikolata, Tonka, Čoko kuki, Kukiriki, Deboto zdravi kuki i Slatko o'mendula.

Tea Mamut | Autor: PR/ Šinjorina Malina PR/ Šinjorina Malina

m: Tko je zaslužan za vizualno brendiranje i uređenje interijera?

T:Uređenje i vizualni identitet slastičarnice O'š kolač je timski projekt arhitektonskog studija Zarez, Remake Home&Living i mene.

Tea Mamut | Autor: promo promo

m: Primjetili smo kako u zadnje vrijeme Zagreb preplavljuju nove i konceptualno modernije slastičarne. Što misliš o slastičarstvu u Hrvatskoj?

T: Gastro scena je danas puno življa nego prije, ali iako nam se čini da je danas veliki broj onih kojih se bave slastičarstvom, još uvijek ima prostora za razvoj profesionalnog slastičarstva.

m: Koja je tvoja najdraža slastica?

T: Omiljena mi je slastica talijanska čokolada Gianduja, napravljena od mliječne čokolade s piedmontskim lješnjacima. Ali najdraža mi je orahnjača koju priprema moja mama.

Tea Mamut | Autor: promo promo O`š kolač

m: Spomenula si više puta kako je Jamie Oliver bio tvoj uzor dok si ulazila u svijet kuhanja. Je li se išta promijenilo, tko su tvoji uzori danas?

T: Redovito pratim novosti iz svijeta slastičarstva, a rado pratim i rad dvojice chefova: Christophe Michalak i moj bivši chef Dominique Ansel.

Tea Mamut | Autor: PR/ Šjor Limun PR/ Šjor Limun

m: Koji su planovi za budućnost? Možemo li očekivati jedan O'š kolač u Zagrebu ili nekom drugom gradu?

T: Otvaranje slastičarnice O'š kolač u ovom trenutku je ostvarenje onog što sam zacrtala na profesionalm polju, a što će se nadograditi iz ovog projekta, ostavimo da pokaže vrijeme.

Tea Mamut | Autor: promo promo

Teinih 5 SLATKIH

Čokolada ili vanilija? - Vanilija
Kremasti kolači ili suhi kolači? - Suhi svakako
Crna čokolada ili bijela? - Crna apsolutno
Orahnjača ili makovnjača? - Orahnjača
Kroasan ili krafna? - Kroasan

Photo: promo

Komentari 0