Life&style

Talijani znaju kako se živi: Što morate probati u Rimu

Naša kolumnistica Ivana Tomas dobro poznaje Rim, kojega obilazi bar jednom godišnje, a osim poznatih znamenitosti, otkriva 'in' mjesta

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić Ivana Tomas

Svi putevi vode u Rim, a u mom slučaju bar jednom godišnje. Imam sreću da mi sestra živi u Italiji već dugi niz godina i kad god je posjetim, nastojim posjetiti i Rim. Ove godine me Rim jako privlačio jer je dobio prvi put žensku gradonačelnicu, uz to i najmlađu u povijesti od svog osnutka, 38-godišnju odvjetnicu Virginiju Raggi. Izbore je dobila na osnovu velikih predizbornih obećanja, među kojima, da će riješiti problem odvoza smeća u Rimu, uvesti tramvaj i naplatiti porez na nekretnine Vatikanu. Riječ je o iznosu od 300 milijuna eura, koji do sad niti jedan gradonačelnik nije uspio naplatiti. Od svega toga, uspjela je u ovom kratkom periodu u tome da se Rim ne kandidira kao domaćin za Olimpijske igre 2024. i tim potezom uštedjela ogromne novce gradu koji je ionako prezadužen. Ostalo još nije vidljivo, nadamo se čistom Rimu, a uskoro i tramvaju!

Svi smo čuli za legendarnu priču o nastanku Rima, o braći Romulu i Remu koje je odgojila vučica, koja je i danas simbol Rima. Grad se proteže na sedam brežuljaka, prepun je crkava (ima ih vjerovali ili ne čak 900) te predivnih fontani, njih oko 280. S obzirom na položaj, odlikuje ga ugodna mediteranska klima, puno je zelenila, bujne vegetacije zaista ne nedostaje u Rimu. Uz Pariz, Rim mi je zaista jedan od najljepših gradova na svijetu, pravi muzej na otvorenome.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies
Koliko god dana odlučila dana biti u Rimu, uvijek je premalo s obzirom na to koliko toga želim posjetiti, pa si napravim plan kojeg se u pravilu uvijek držim.

Moja baza u Rimu je Hotel de Russie. Ima predivan kaskadni vrt, pun je zelenila i smješten je u blizini Piazze del Popolo i neposrednoj blizini Ville Borghese. Ovaj hotel je već godinama jako popularno mjesto za aperitivo do kojeg Talijani jako drže i ispijaju ga prije večere. U ovom se hotelu pretežno skuplja ekipa iz modnog svijeta i show businessa. Osim što je poznat po svojoj terasi i koktelima, ima odličan restoran s vrhunskom hranom. Činjenica da se menu nije mijenjao već godinama govori u prilog tome. U vrijeme mog posjeta bila je otvorena izložba u čast obilježavanja 100 godina od prvog posjeta Picassa Rimu, koji je tom prigodom odsjeo upravo u ovom hotelu. Poznatom su se umjetniku grad i hotel toliko svidjeli da je u neposrednoj blizini hotela imao i svoj mali atelje u kojem je stvarao djela od keramike. Danas je ta zbirka keramičkih djela u privatnim rukama, a dijelom je izložena u hotelu.

Budući da je centar grada na prilično maloj površini, obilazim ga pješice. Sve se vrti u trokutu između Colosseuma, Vatikana te Palazze del Popolo.

Shopping ne obavljam u Rimu jer najčešće kupujem online i pretežno na sniženjima, ali definitivno prvo posjetim Disney store u Via del Corso, gdje djeci kupim igračke i haljine koje nose poznati likovi u Disney crtićima. Gužva u dućanu je uvijek neopisiva. U ovoj su ulici smješteni svi high street brandovi, a najdraži među njima mi je H&M dućan koji po mom mišljenju ima najveći izbor robe upravo ovdje.

 | Autor: Getty Images Getty Images
Za zadnjeg mog posjeta Rimu bili su potresi koji su tih dana zahvatili regiju Lazio te sam relativno kratko bila u Rimu, ali dovoljno da posjetim 'in' mjesta kao sto su Antico Caffe Greco, koji je najstariji caffe bar u Rimu a da je još u funkciji. Otvoren je 1760. u Via Condotti, poznatoj po dizajnerskim dućanima. Jako mi je lijepo i popit čaj u poznatoj Francuskoj slastičarnici Laduree i kupiti pokoji slatki poklončić dragim ljudima. Ne treba ni spominjati da su njihovi makaronsi najbolji na svijetu! Šetnju obično nastavim do Piazze di Spagna, gdje obavezno posjetim Moncler i nastavim preko španjolskih stepenica do Ville Medici. Divim se pogledu na grad i vrijeme je za ručak u nekom od poznatih restorana. Među njima su momentalno Assunta Madre, Il Caminetto, Bolognese i Aroma koja ima pogled na Coloseum.

Uz dužno poštovanje kultnim gore navedenim restoranima meni je najdraži Zuma restoran, koji je otvoren ove godine, a svečano ga je otvorio ni manje ni više nego legendarni Karl Lagerfeld. Smješten je u predivnoj Palači Fendi u samom srcu Rima i prostire se na dva. U restoran se ulazi iz ulice Via di Fontanella Borghese, a u butik Fendi se ulazi iz ulice Largo Gordoni. Osim butika Fendi, koji je također na dva kata i restorana, u Palači se nalaze i luksuzni apartmani koji se mogu unajmiti.

 | Autor: Getty Images Getty Images
Kako sam zaista velika ljubiteljica japanske kuhinje i japanskih restorana Zuma i Nobu, mogu zaključiti da je Rimu nedostajao jedan vrhunski japanski restoran jer u Italiji, osim Armani Nobu restorana u Milanu, nema ovakvih restorana. Ovo je sada definitivno najpopularniji i najtrendi restoran u Rimu, pa želite li ga posjetiti, toplo preporučujem rezervirati mjesto na vrijeme.
Uređen je u klasičnom minimalističkom japanskom stilu. Prevladavaju prirodni materijali poput drva i kamena. Ima fantastičnu terasu s koje se pruža pogled na uži centar grada. Pri ulasku u restoran dočekat će vas dvije ljubazne hostese i kroz dugački hodnik obložen bambusima, odvesti do vašeg stola. Imat ćete osjećaj kako da šećete kroz šumu bambusa! Kao i u ostalim Zuma restoranima, postoje dvije odvojene otvorene kuhinje, gdje se u jednom djelu priprema sushi, kojeg naravno pripremaju pravi sushi majstori iz Japana, te grill dio. Hrana i usluga su na vrhunskom nivou u svakom pogledu. Preporučujem degustacijski meni po odabiru šefa kuhinje. S obzirom na to da je najpopularniji restoran u gradu, uvijek ćete sresti neku javnu osobu, pjevača, glumca, voditelja, sportaša... 

Vatikan mi je uvijek prva destinacija posjeta kad dođem u Rim! Iako bih zaista voljela vidjeti Papu, to mi još nije uspjelo jer nikad nisam tako dugo ondje da ostanem cijeli jedan dan u Vatikanu. 

 | Autor: Getty Images Getty Images

Ove godine se posebno hodočastilo u Rim jer je proglašena "Jubilarna godina milosrđa" i hodočasti se u Vatikan pri čemu je potrebno proći kroz vrata bazilike sv. Petra pri čemu će vam biti oprošteni svi grijesi. Puno toga je napisano o toj crkvi koja može primiti 60.000 ljudi odjednom. Poznata je kao najvažnija crkva u katolika, sagrađena je na grobu sv. Petra, jednog od 12 apostola i prema katoličkoj tradiciji jednog od prvih rimskih biskupa, odnosno Pape. U njoj se nalaze poznata djela talijanskih umjetnika, koji su živjeli u 16. stoljeću, a među njima najpoznatiji su Donato Bramante, Gianlorenzo Bernini i naravno Michelangelo. Međutim, uz sve ove činjenice, bazilika sv. Petra nije papino službeno središte već je to bazilika sv. Ivana Lateranskog.

Vatikan je definitivno i poseban po tome što je jedna od najmanjih država, ima jedan od najljepših trgova na svijetu i u posjedu je najznačajnijih muzejskih kompleksa. U Sikstinskoj kapeli do koje ćete doći stubama, s vrha se pruža spektakularni pogled na Rim i ako je lijepo vrijeme, čak možete vidjeti tridesetak kilometara udaljeno more.

Ovo ljeto se dalo primijetiti da je dosta blogerica dio svog godišnjeg odmora odlučilo provesti u Italiji, posebno oko otoka Caprija, koji je čuven po svojim ljepotama, ali je jako mali površinom. Uz to je jako bila popularna i Amalfijska obala i Napulj koji je na moje veliko iznenađenje ovo ljeto bio jako posjećen, bez obzira na činjenicu da je to jedan od najopasnijih gradova na jugu Italije. 

Osim Caprija veliku medijsku pozornost je privukla i proslava 90 godina postojanja modne kuće Fendi. Naime, oni su proslavu svog rođendana obilježili velikim modnim spektaklom, odnosno modnom revijom na Fontani di Trevi koja je bila zatvorena 16 mjeseci jer se obnavljala. Obnovu je dijelom financirala modna kuća Fendi, pa im je iz tog razloga bilo i odobreno da organiziraju modnu reviju na istoj. Sama revija je digla veliku prašinu u javnosti i među Rimljanima jer su smatrali da je neprimjereno dopustiti takav događaj na legendarnoj Fontani di Trevi. Na fontani je bila postavljena pista od prozirnog pleksiglasa pa su manekenke koje su nosile reviju izgledale kao da lebde iznad fontane. Organizacija je bila na zavidnom nivou, a pod budnom okom kreativnog direktora Fendija Karla Lagerfelda. S obzirom na to da se revija održavala u isto vrijeme kao i Paris Fashion Week, bio je organiziran poseban avion koji je goste prevezao od Pariza do Rima. Ne treba ni spominjati da je u njemu bila sva svita modnih blogerica koje su dojmove iz aviona, s revije i gala večere brzinom svjetlosti podijelile na društvenim mrežama. Gledajući marketinški, ovaj spektakl je imao neprocjenjiv učinak za modnu kuću Fendi.

 | Autor: Getty Images Getty Images
Fontana di Trevi omiljena je turistička destinacija zbog legende da se želje ispune nakon što se baci novčić. Dnevno se skupi do 3000 eura, a nova se podijeli raznim humanitarnim udrugama u Italiji.

Moja veza s Italijom je prisutna od rođenja praktički. Budući da  sam Dalmatinka i da smo dosta obiteljskih prijatelja imali iz Italije, jezik mi je poznat od malih dana, mentalitet je sličan našem u Dalmaciji, a o hrani da i ne govorimo. Obožavam njihove slastice i pizzu. A kako bi bilo doći u Rim, a ne počastiti se dobrim sladoledom? Imam dva favorita i teško se mogu odlučiti koji mi je bolji. Malu prednost dajem jednoj od najstarijih gelateria u Italiji, a to je Venchi, koja posluje od 1878. i uvijek je ondje ogroman red.
Druga je Gelateria del Teatro, smještena je između Vatikana i Piazze Navona, i to mi je najdraže mjesto i najslađe. Radi se novijoj slastičarnici, otvorena je 2006. godine nakon dugogodišnjeg istraživanja jednog bračnog para po Italiji i traženja najboljeg recepta za kremasti sladoled. Lokacija je magična, smještena je u jednoj jako staroj zgradi, a s glavne ulice se vidi izlog u kojem su namirnice od kojih se radi sladoled. Upravo je taj izlog jedan od najslikanijih na Instagramu, a sladoled je među najboljima u Rimu! Obožavam ga!

Talijanska moda je daleko poznata u cijelom svijetu a meni osobno se godinama mijenjao ukus, što je i prirodno samo po sebi, pa mi je primjerice prije desetak godina bio drag Dolce&Gabbana, a sad mi se jako sviđa Fendi i Miu Miu , imam osjećaj da su primjereniji mojim godinama. Nije ni za prestare ni premlade, sve umjereno.
Volim pogledati talijanske komedije i filmove koji su snimljeni u Italiji, kinematografija u Italiji je jako razvijena, a meni su najdraži filmovi La vita e bella redatelja Roberta Benignija, koji je ujedno proglašen najvećim neameričkim hitom 20. stoljeća. Ovaj film sam gledala stotinu puta. Jako mi je drag i film "Jedi, moli, voli" s Julijom Roberts, koji nije talijanski, ali je sniman u Italiji. Obožavam zaista puno talijanskih filmova i knjiga, poput "Ime ruže" Umberta Ecca, a volim se počastiti i talijanski koktelom bellini, koji je nastao u Harry's baru u Veneziji, u "režiji" Giuseppea Ciprianija, vlasnika istoimenog bara, a sve u čast poznatog slikara Giovannija Bellinija...
Uglavnom, da zaključimo priču - La vita è bella in Italia!

Kolumna je preuzeta iz novog broja Budi.IN Chic magazina uz koji na dar dobivate Argentum srebrni privjesak.

 | Autor: arhiva arhiva

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0