Life&style

Tabu tema: Kako se vaše tijelo mijenja nakon 39.godine?

Na pragu petog desetljeća vašeg života nagle promjene kilaže više vam neće biti najveći problem s kojim se suočavate...

Možda vam se četrdesete godine čine kao nešto poprilično strašno, tamno doba vašeg života. No, dame u ovim godinama potvrdit će vam kako se upravo nakon proslave 39. (ili 40.) rođendana osjećaju najbolje u svojoj koži. 

Jedino što može stati na put vašoj sreći je nespremnost na promjene koje vas očekuju. 

Iz nekog razloga promjene koje prolazi žensko tijelo još uvijek su pravi tabu, iako nisu toliko strašne koliko se na prvi pogled čine.

Gubitak kose

via GIPHY

Da, ova pojava je puno raširenija nego što vam se to možda čini, ali to ne znači da ćete ostati potpuno ćelavi. Naime, kosa s godinama postaje tanja i nešto slabija što ćete vjerojatno primijetiti u ranim četrdesetima. No, ništa se ne događa preko noći pa čak ni to. Pojačano ispadanje vlasi uglavnom se pojavljuje netom prije menopauze i postepeno se pojačava, ali uz preparate za jačanje korijena kose cijeli proces se može značajno usporiti. Dobra je vijest da bi se trebale prorijediti i dlake na drugim dijelovima tijela!

Pamćenje

Možda će vas iznenaditi kada shvatite da više ne pamtite s nevjerojatnom lakoćom stvari sa svoje "to do" liste ili se više ne možete ekspresno prisjetiti što se nalazilo na popisu za trgovinu koji ste (naravno) zaboravili kod kuće. No, ako se takve stvari ne ponavljaju svakodnevno stvarno nema razloga za brigu. Riječ je o normalnom procesu starenja.

Mjehur

via GIPHY

Upravo je vaš mjehur jedan od najvećih tabua. Naime, odlasci u toalet su sve češći, a kontroliranje mjehura ponekad nije toliko jednostavno kao što se čini. Mišići zaduženi za kontrolu s godinama slabe, ali u prevenciji ovog problema mogu vam pomoći popularne Kegelove vježbe. 

Infekcije

U području nižem od struka događaju se brojne promjene. Osim suhoće rodnice češće nego dosad mogli bi se suočiti i s infekcijama mokraćnog sustava. Razlog tome skriva se u nižoj razini estrogena, a kada govorimo o brojkama, 60 do 70 % žena u menopauzi bori se s ovim problemom. Ne zvuči zabavno, zar ne?

Photo: Getty Images

Komentari 0