Life&style

Svitak hrskavog tijesta koji poziva da otkrijete njegovu sočnu stranu

Štrudla, savijača ili svitak omiljeni su zalogaji, lako ih se napravi, a možete kombinirati što želite

U njima tijesto za savijače ili lisnato tijesto drži na okupu slasnu sredinu u kojoj se skrivaju slani ili slatki zalogaji. Tijesto za savijače možete kupiti ili ga umijesiti više pa zamrznuti. Bit će jednako ukusno kao i dok je svježe.

Baklava svitak

Sastojci: 2/3 šalice meda, 1/2 šalice hladne vode, 3 šalice različitih oraščića (badema, pistacija i oraha), 2/3 šalice šećera, žličica mljevenog cimeta, 2 žlice vodice od narančina ili ružina cvijeta, 8 listova tijesta za savijače, 5 žlica otopljena maslaca

Priprema: Pomiješajte med i vodu, pristavite da provrije i kuhajte oko minute. Maknite s vatre i pustite da se sirup ohladi. U većoj posudi pomiješajte orašaste plodove (pola ih sameljite, pola samo sitno nasjeckajte) sa šećerom, cimetom i narančinom ili ružinom vodicom. Zagrijte pećnicu na 150°C. Uzmite četiri lista i slijepite ih rastopljenim maslacem. Na sredinu tijesta stavite pola nadjeva i zavijte savijaču. Ponovite to s ostala četiri lista tijesta i s ostatkom nadjeva. Premažite savijače maslacem i položite u maslacem premazani lim za pečenje. Premažite maslacem i stavite peći na 30 minuta, dok tijesto ne postane smećkasto i hrskavo. Dok su savijače još vruće, prelijte ih sirupom i pustite da se ohlade prije posluživanja.

 | Autor: Stock Food Stock Food Savijača od zelja i krumpira

Sastojci: tijesto: 30 dag glatkog brašna, 2 žlice ulja, 1 žlica octa, 1-2 dl mlake vode; nadjev: 2 žličice ulja, žličica mljevene paprike, žličica soli, 2 žličice vinskog octa, glavica luka, 2 jabuke granny smith, 1/2 glavice zelja, 4 krumpira, 1/2 šalice povrtnog temeljca, zelena paprika

Priprema: Na dasku prosijte brašno i napravite udubinu u sredini u koju ulijte ulje pa polako dodajte mlaku, slanu, octenu vodu. Kad dobijete mekano tijesto, dobro ga izradite rukom ili mikserom. Kad postane sasvim glatko, premažite uljem, zamotajte folijom i pustite da odstoji oko pola sata. Zagrijte pećnicu na 190°C. Krumpir ogulite i narežite na kockice, a zelje na rezance. Zagrijte tavu s malo ulja pa popržite sitno nasjeckani luk, kockice paprike, dodajte zelje, sol, ocat i mljevenu papriku te pirjajte na srednje jakoj vatri dok zelje dopola ne omekša. Dodajte naribane jabuku i kockice krumpira, podlijte temeljcem te kuhajte dok povrće ne omekša, a višak tekućine ispari. Tad maknite na stranu. Pripremite lim za pečenje i obložite ga masnim papirom. Tijesto razvaljajte, potom razvucite rukama da postane vrlo tanko. Na sredinu tijesta stavite ohlađeni nadjev i zavijte tijestom s obje strane, tako da u sredini bude samo nadjev. Oprezno prebacite na lim. Premažite uljem i pecite oko 20 minuta, smanjite temperaturu na 170°C pa pecite još 20 minuta, dok tijesto ne posmeđi. Poslužite uz umak od jogurta i mente.

 | Autor: Stock Food Stock Food Savijača sa špinatom i sirom

Sastojci: paket gotovoga lisnatog tijesta, 500 g svježeg špinata, 250 g svježeg sira, sol, 3 žlice crnog sezama, dl vrhnja, žlica maslaca, 2 jaja

Priprema: Špinat operite i prokuhajte u slanoj vodi na minutu dvije, isperite ga hladnom vodom i dobro ocijedite. Sir protisnite kroz sito. Pomiješajte špinat i sir, posolite ih, dodajte vrhnje, razmućeno jaje i dobro promiješajte. Tijesto raširite, premažite rastopljenim maslacem i premažite nadjevom. Zavijte dvije savijače i stavite ih na lim za pečenje obložen masnim papirom. Premažite savijače razmućenim jajem i pospite crnim sezamom. Pecite oko 30 minuta, dok tijesto ne postane zlaćano i hrskavo.

 | Autor: Stock Food Stock Food

 

Photo: Stock Food

Komentari 0