- Večeras počinje središnji program devetog Festivala soli u Stonu i do nedjelje, 31. kolovoza na više lokacija će se održat niz događanja
- Eno-gastronomski program koji prati festival već je u pelješkim restoranima i vinarija te traje do 15. rujna.
- Otvorena je i Eko Placa - sajam tradicijskih proizvoda na stonskom Trgu kralja Tomislava. Sve to sa zrnom soli, naravno!
Program devetog po redu Festivala u Stonu ove je godine bogatiji nego ikad. Evo što se nudi u tri dana s najviše događanja, od danas do nedjelje 31. kolovoza, a što i u ostale dane - jer neka događanja traju sve do polovice rujna!
Od Vukovara, Sinja, Neretve preko stonskog i pelješkog kraja sve do Konavala na festivalskoj Eko placi može se pronaći ekološke i tradicionalne proizvodi povezujući tako najbolje od Lijepe Naše! Na štandovima su raznovrsni proizvodi: suhomesnati specijaliteti, marmelade arancini, bruštulani mjenduli, suveniri od lavande, eko sapuni obogaćeni stonskom soli, ljuti umaci iz doline Neretve i mnoge druge delicije. Za svačije guste ponešto; puno izbora za poklone dragim ljudima!
Stonski i pelješki restorateri i vinari osmislili su i ove godine posebne menije i prigodne popuste za festivalski program te će ih nuditi tijekom cijelog festivala - Kapetanova kuća, Konoba Baća, Restoran Oysters Antonio, Konoba Feral Brijesta, Vila Koruna Mali Ston, Vinarija Vukas, Vinarija Marlais te PZ Putniković. Festival soli, osim kulturnih i zabavnih sadržaja, donosi i priliku kroz gastronomiju doživjeti autentičan duh Stona - mjesta gdje se stoljećima isprepliću more, sol i tradicija.
Sva tri dana središnjeg dijela programa, održavat će se vođena tura po Solani i gradu Stonu naslovljena “Pričaj mi… o soli i Stonu” s početkom u 18:00 sati. Obvezne su najave (predbilježbe) jer je broj mjesta ograničen na 35 sudionika. Također sva tri dana središnjeg dijela programa održavat će se i radionica „Vadimo sol“- vađenje cvijeta soli s timom Solane Ston od 19:00 sati. Na oba događanja potrebno se prijaviti na e-mail: festivalsoli@gmail.com ili porukom na društvene mreže.
U organizaciji Doma Marina Držića, večeras će biti otvorena izložba dubrovačke keramičarke Lucije Perojević „Držićeva cvjetna renesansa“ u 20 sati u Tvrđavi Kaštio. Potom slijedi vinska večer posvećena ženama na već tradicionalnog događanju „Wine, Salt & Jazz Night“ u suradnji s Event Labom Dubrovnik od 20:30 u Solani. Kušat će se autohtone sorte s potpisom Marije Mrgudić (vinarija Bura-Mrgudić, Pelješac), Eve Krištof (vinarija Dubrovački podrumi, Konavle), Gorane Dominiković (vinarija Terra Madre, Komarna) i Antonije Antunović (vinarija Saints Hills, Pelješac). Uz dobru kapljicu, glazbenica Katica Marinović izvest će program naslovljen „Pisme iz naftaline“.
Prvi dan središnjeg dijela programa ovogodišnjeg Festivala soli donosi i radionicu Tinker labsa Dubrovnik - škole za izvannastavnu aktivnost s jedinstvenim STEAM pristupom. Već lani na radost brojnih mališana Tinker Labs je za festivalski je program pripremio posebnu radionicu, a tako će i ove godine; od 18 sati u Solani, najmlađe će uvesti u uzbudljivi svijet znanosti i eksperimenata!
U nastavku središnjice festivala do nedjelje, među brojnim događanjima za sve uzraste je sutrašnje predstavljanje slikovnica „Gledaj kako leti, slušaj kako cvrči“ Dubrovačke Tullio i Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, te „Rime u Rimu“ autorice Valerije Jurjević i Doma Marina Držića Dubrovnik, uz program Tonke Balonke.
Iznova u Ston stiže Jadranka Ničetić koja će održati gastro - radionicu u nedjelju i predstaviti dvije biljke starih đardina i međa - Bella Luigiu i kapare kreirajući i predstavljajući delicije i način korištenja ovih biljaka. U večernjim satima istog dana, Festival soli ugostit će iznimnu estradnu zvijezdu i spisateljicu Danijelu Martinović koja će u Stonu predstaviti svoju knjigu „Tuširanje duše“ i izvesti svoje skladbe u magičnom ambijentu predziđa tvrđave Kaštio.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.