Life&style
Svemirska prostranstva kao inspiracija fotografima Svemirska prostranstva kao inspiracija fotografima Svemirska prostranstva kao inspiracija fotografima Svemirska prostranstva kao inspiracija fotografima Svemirska prostranstva kao inspiracija fotografima Svemirska prostranstva kao inspiracija fotografima

Svemirska prostranstva kao inspiracija fotografima

Od astronauta do 15-godišnjaka, ovogodišnji izbor za najbolju astrofotografiju okupio je impresivnu kolekciju fotografa očaranih našom galaksijom

Kad se nakon šest mjeseci provedenih u svemiru britanski astronaut Tim Peake vratio na Zemlju, prva pomisao mu je bila: “Želim proslaviti pizzom i pivom”. Ovaj šaljivdžija, iznimno popularan u britanskoj javnosti ne samo zbog toga što je prvi pripadnik njihove nacionalnosti koji je bio na međunarodnoj svemirskoj postaji nego i zbog vesele naravi, o pizzi i pivu je mogao samo sanjati. Nakon toliko vremena provedenog u svemiru njegove kosti, mišići, pa čak i samo srce, toliko su se smanjili da će proći mjeseci prije nego što se Tim vrati u “normalno” stanje. Čak mu je i za ponovno hodanje na našem planetu bilo potrebno nekoliko dana. No daleko od toga da je ovaj astronaut u svemiru bio pasivan - Tim je, između ostalog, otrčao i londonski maraton na traci unutar postaje (vrijeme mu je bilo nešto iznad 3 i pol sata), a na prošlogodišnjoj dodjeli BRIT nagrada preko live prijenosa dodijelio je onu pjevačici Adele. Timovi kratki videi na YouTubeu postali su senzacija ne samo među ljubiteljima astronomije - Tim kako peče kajganu, bježi od gorile, šiša se, usisava i navija za utakmice od koji je bio udaljen tisućama kilometara doista su zabavni. Uz takav niz aktivnosti impresivno je kako je astronaut pronašao još jedan hobi - i to doista neočekivan za mali prostor svemirske postaje - astrofotografiju.

 | Autor: Insight Astronomy Photographer of the Year Press Insight Astronomy Photographer of the Year Press

Tijekom svog boravka, koji je završio sredinom lipnja, Tim je snimio stotine fotografija svemira. Kako bi spojili njegov doček i omiljen mu hobi, Royal Observatory u Greenwichu pitao ga je koje od svojih fotografija bi predao na natječaj Insight Astronomy Photographer of the Year, koji se ove godine održava osmi put. Natječaj je globalan, što znači da se na njega mogu prijaviti zaljubljenici u astrofotografiju sa svih strana svijeta (svemir je, nažalost, isključen), a ove godine organizatori su primili više od 4500 fotografija iz 80 zemalja. Iako je u periodu prijave bio zaključan na ISS-u, Tim je skoro svakodnevno stavljao prekrasne fotografije na svoju Instagram stranicu, a dvije omiljene lako je odabrao - prva, imena “Beautiful”, prikazuje izlazak sunca i boje Zemljine atmosfere. “Astronauti na dan vide i po 16 izlazaka sunca, no nijedan nije bio lijep poput ovog”, izjavio je pritom. Druga fotografija nosi ime “Stars in the Universe”, a na njoj se nalazi naša galaksija s planetom Zemljom dok je ISS (International Space Station) prolazio iznad njih.

 | Autor: Insight Astronomy Photographer of the Year Press Insight Astronomy Photographer of the Year Press

“Ova fotografija pruža doista originalan pogled na kozmos zahvaljujući terasi na ISS-u koja je zapravo poslužila kao visoki stalak za fotoaparat”, izjavio je dr. Marek Kukula, astronom u Royal Observatoryju u Greenwichu te jedan od sudaca u natjecanju za najbolju astrofotografiju godine. “Tim je uspio uloviti inspirirajuće fotografije našeg planeta i šireg svemira, za koje sam siguran da će inspirirati nove generacije astronauta i radnika u svemiru. A tko zna, u bližoj budućnosti život i rad u svemiru možda postane toliko uobičajen da će ovakve fotografije biti česte na našim izložbama”, zaključio je dr. Kukula. Iako se Tim sa svojim radovima ipak nije kandidirao, Royal Observatory organizirao je izložbu odabira najboljih pristiglih kategorija, koje su se za titulu najbolje natjecale u devet kategorija: Svemirski krajobrazi, Aurore, Ljudi i svemir, Naše Sunce, Naš Mjesec, Planeti, Zvijezde i nebule, Galaksije te Mladi astrofotograf godine.

 | Autor: Insight Astronomy Photographer of the Year Press Insight Astronomy Photographer of the Year Press

Budući da objekti nisu ograničeni samo na naš planet, izložba je doista zanimljiva - prizori iz raznih dijelova Sunčeva sustava: od oluja koje se vide na površini Jupitera, preko šarenih tragova svjetlosti nakon stvaranja nove zvijezde, do galaksije M82, za koju se pretpostavlja da je oko 12 milijuna svjetlosnih godina udaljena od Zemlje čine doista hvalevrijedan izbor. Popularnosti ove discipline svjedoči i doista impresivna nagrada - u periodu od samo godinu dana iznos koji dobiva najbolje ocijenjena fotografija na izložbi učetverostručen je te sad iznosi vrtoglavih 10.000 funti (oko 90.000 kuna), poticaj mladim fotografima (do 16 godina) čini nagrada od 750 funti, dok pobjednici u ostalim kategorijama dobivaju duplo veći iznos. Kao član žirija ove godine pridružio se i Wolfgang Tillmans, fotograf koji je osvojio i nagradu Turner za svoj rad, koji priznaje kako je astronomija jedan od njegovih omiljenih hobija.

 | Autor: Insight Astronomy Photographer of the Year Press Insight Astronomy Photographer of the Year Press

“Upravo sam kroz nju naučio važnost pažljivog promatranja”, izjavio je. Besplatna izložba ovih fotografija otvorena je do 17. rujna, a zanimljivo je kako je većina izabranih fotografija zapravo nastala od potpunih amatera koji su u rukama imali opremu daleko od sofisticirane - mobilne telefone, tablete, pa čak i kamere napravljene u kućnoj radinosti. Iako biste na prvi pogled mogli pomisliti kako ovo ruši vjerodostnojnost izložbe, dojam je potpuno suprotan - činjenica da ovako fantastične fotografije može snimiti i neuk fotograf s neprofesionalnom opremom motiv je svima da dignu glavu i krenu pažljivije promatrati svemir oko nas.

 | Autor: Insight Astronomy Photographer of the Year Press Insight Astronomy Photographer of the Year Press

Photo: Insight Astronomy Photographer of the Year Press

Komentari 0