Life&style
1/7

Upoznajte top metode depilacije

Uklanjanje dlačica je noćna mora svake žene. Danas je to među ženama, a sve više i muškarcima jedan od najraširenijih tretmana na svijetu, jer nitko ne želi dopustiti vidljivi rast neželjenih dlačica po tijelu.

Ima raznih metoda uklanjanja dlačica pa ću početi sa najraširenijom i najjeftinijom metodom, a to je brijanje dlačica. Brijanje je najjednostavnija metoda uklanjanja dlačica i  nije štetno te, ako predstavlja vašu svakodnevnu rutinu, vidljive posljedice koje ostavlja na koži su minimalne. Međutim, kako se sa svakim brijanjem skida i površinski sloj stanica kože, dobro je s vremena na vrijeme napraviti pauzu i tako omogućiti koži da se oporavi. U današnje vrijeme u ponudi postoji i veliki broj hidratantnih krema čiji je osnovni zadatak da umire kožu i smanjuju iritacije, koje bi brijanje moglo izazvati. Nedostatak brijanja je prebrz rast dlačica te je potrebno ponavljati postupak svaki drugi dan, a isto tako veliki nedostatak je da nakon brijanja dlačice ne samo da rastu brže nego su i čvršće.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Uklanjanje dlačica voskom  je itakođer privremena metoda uklanjanja dlačica, a koristi se topli ili hladni vosak. Prednost je to što dlačicama treba duže vremena prije nego što ponovno izrastu, a nakon čupanja voskom rastu nježnije i tanje. Nedostatak voska kao metode depilacije je to što je postupak zaista kompliciran za kućnu upotrebu i vrlo bolan, iako neke žene uopće nisu osjetljive na tu vrstu boli. Dlačice trebaju izrasti prije čupanja najmanje pola centimetra da bi ih mogli dobro počupati, a kad se nakon nekoliko početnih depilacija, postigne željeno stanje, depilaciju će trebati ponavljati svakih 3-5 tjedana. Za ovu metodu ključno je održavanje higijenskih uvjeta i nanošenje antibakterijskih losiona nakon tretmana.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Ukanjanje dlačica šećernom pastom najstariji je način uklanjanja dlačica koji se još primjenjivao i u starom Egiptu. Šećerna pasta se nanosi suprotno od pravca rasta dlake. Pasta obuhvaća dlaku u korijenu i onda se brzim pokretom šećerna pasta uklanja sa kože u prirodnom pravcu rasta dlake. Mogućnost da se neoštećeno ukloni dlaka, u svom prirodnom pravcu rasta, sprečava također problem urastanja dlaka. Idealna dužina dlake potrebna za ovakvu vrstu depilacije je minimalno 5 mm. Dlaka može biti i duža, ali u tom slučaju postoji mogućnost, pogotovo kod bikini zone, da se zapetlja i čini depilaciju bolnijom. Depilacija šećernom pastom zbog tehnike izvođenja traje u pravilu duplo duže vremenski nego depilacija voskom. Za bolje i dugoročnije rezultate potrebno je orijentirati se isključivo na ovu vrstu depilacije i ponavljati ju po mogućnosti svaka 3 do 4 tjedna, a između toga koristiti jednom tjedno piling za njegu kože, kod kuće, dva tri dana prije depilacije.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Uklanjanje dlačica kremom je metoda pri kojoj se pomoću kemijskih sastojaka u kremi otapaju proteini koji grade dlake. Za razliku od brijanja koje ostavlja oštre vrhove dlaka, kod primjene depilacijske kreme vrhovi dlaka su zaobljeniji te se tako smanjuje rizik od njihovog urastanja. Svejedno, tretmani ovakvim kremama trebaju se primjenjivati barem jednom tjedno. Odlučite li se za tu metodu, ne zaboravite testirati kremu. Naime, iako su depilacijske kreme nove generacije vrlo blage, prije upotrebe isprobajte kremu na djeliću kože kako biste bili sigurni da neće izazvati alergijsku reakciju.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Epilator, električni aparat za depilaciju, opremljen je nizom malih pinceta na rotirajućim glavama koje, vrteći se velikom brzinom, čupaju dlačice s korijenom. To je jednostavna i praktična metoda za depilaciju nogu kod kuće, a kvalitetan epilator omogućit će vam do dva tjedna predaha do ponovnog izbijanja dlačica. Čupanje nekoliko dlačica istovremeno prilično je bolno, posebno na osjetljivim dijelovima kože, a obavezno treba koristiti sredstva za umirivanje kože nakon završetka uklanjanja dlačica, odlični su gel od aloe vere ili ulje od čajevca koji su prirodni antiseptici. Izbjegavajte teške, masne kreme koje mogu začepiti pore.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Uklanjanje dlačica laserom je postupak u kojem laser koji stvara intenzivno pulsirajuću zraku točno određene valne dužine, trajno uklanja neželjene dlačice. Energija lasera mora prodrijeti i nekoliko milimetara u kožu da bi dosegla korijen dlačica, a kada dopre do melanina u dlaci, svjetlost se apsorbira, tj. pretvori u toplinu. Što je dlaka tamnija i deblja te gušća, to se više topline proizvede. Ta toplina oštećuje matrične (genocells) stanice oko dlačica i područje neposredno uz vlas dlačice koje je odgovorno za ponovni rast dlačica. To omogućuje drastično smanjenje dlačica na tretiranom području (70-90%). Učinkovitost tretmana ovisi o boji i debljini dlačica, kao i dubini njihova korijena, stoga je potrebno više tretmana u slučaju crvenih i svijetlih dlačica u odnosu na crne dlačice. Kako bi postigli što veću učinkovitost, bitno je da dogovorite plan tretmana ovisno o vašem tipu kože i boji dlačica. Nedostatak je velika cijena, iako se mogu već naći vrlo povoljne cijene po raznim poliklinikama i salonima ljepote.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Uklanjanje dlačica IPL tehnologijom, novija je i bezbolna metoda trajnog uklanjanja dlačica, koja pritom troši vrlo malo vremena. Ubraja se u metodu fotoepilacije, tj. uklanjanja dlačica pomoću svjetla sličnog laseru. Metoda fotoepilacije zasniva se na sposobnosti pigmenta melanina u ciljanom tkivu da selektivno apsorbira svjetlo i pretvara ga u toplinu te spaljuje korijen dlake. Da bi spaljivanje bilo uspješno dlaka mora biti u fazi rasta, tj. u anagenoj fazi. Sve dlake ne rastu odjednom, već u fazama. Također je period rasta različit za svako područje. Zato postupak treba ponavljati više puta, ovisno o debljini i boji dlake i kože,te o svjetlosnim zrakama. Postupak se ponavlja svaka 2- 3 tjedna, a između tretmana dlake se ne bi smjele čupati, već po potrebi brijati, kako bismo sačuvali korijen kojega uništavamo bljeskom. Isto tako je cijena vrlo visoka, što je veliki nedostatak, ali kao i kod trajnog uklanjanja dlačica laserom, u zadnje vrijeme možemo naći puno povoljnih ponuda prilagođenih svakom budžetu.

 | Autor:

Prije svakog uklanjanja dlačica trebalo bi napraviti piling koji pomaže da urasle dlačice izvučemo na površinu, čime se pridružuju otpočetom ciklusu. Posebno učinkoviti su pilinzi na bazi voćnih enzima. Kožu je vrlo važno nahraniti uljima nakon depilacije. U tu svrhu koristite bademovo ulje, bogato biljnim bjelančevinama koje u sebi sadrži i tri vrste esencijalnih masnih kiselina. Idealno je nakon depilacije jer smiruje upale, a vrlo rijetko izaziva alergije.

Danas na tržištu postoji velik izbor jednostavnih i sofisticiranih aparata i preparata za uklanjanje dlačica pa probajte pronaći onu koja će vam najbolje odgovarati, jer cilj nije samo uklanjanje dlačica, nego ujedno i lijepa i njegovana koža.

Više slika pogledajte u galeriji...

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0