Life&style

Sve tajne morskih dubina: Recepti s plodovima mora

Školjke, rakovi i mekušci rjeđe su na jelovniku kontinentalaca, ali super se uklapaju u brzi život jer ne zahtjevaju dugu pripremu

Špageti s morskim plodovima

Sastojci: 700 g različitih školjaka, 400 g liganja, 2 glavice luka, 3 češnja češnjaka, 3 dl bijelog vina, 3 žlice maslinova ulja, 4 grančice majčine dušice, grančica ružmarina, paket špageta

Priprema: Na maslinovu ulju popržite sitno nasjeckani luk i češnjak. Potom dodajte nasjeckane lignje, podlijte s malo vina i pustite neka omekšaju. Kad se luk raspadne i lignje omekšaju, dodajte repove kozica i školjke. Podlijte vinom, dodajte začinske biljke, poklopite i pirjajte dok se školjke ne otvore. Školjke odvojite od ljusaka, ostavite ih samo nekoliko za ukras. Špagete skuhajte prema uputama na pakiranju, isperite pod hladnom vodom i ocijedite te primiješajte umaku s plodovima mora. Odmah poslužite.     

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

 

Škampi u umaku od rajčice

Sastojci: 3 žlice maslinova ulja, 2 ljutike, 3 češnja češnjaka, 4 sušene rajčice, 2 rajčice, 2 dl ukuhane rajčice, 3 dl crnog vina, čili, 500 g škampa, sol, papar, 3 grančice ljubičastog i 4 grančice zelenog bosiljka

Priprema: Lagano zagrijte maslinovo ulje te na njemu pržite sitno nasjeckane ljutiku i češnjak dok ne puste aromu, ali ne smiju zagorjeti. Potom im dodajte nasjeckane suhe rajčice, čili i svježe rajčice koje ste ogulili, očistili od sjemenki i narezali na kockice. Pustite neka se pirja neko vrijeme, a onda dodajte ukuhanu rajčicu i, podlijevajući vodom i vinom, neka se krčka na laganoj vatri dok se svi sastojci ne raspadnu u gusti umak. Tada dodajte u umak oprane škampe, podlijte s još malo vina i pirjate još pet-deset minuta. Ako su škampi veliki, prerežite ih po dužini i poslužite vruće ukrašeno natrganim listićima bosiljka.

 | Autor: Stock Food Stock Food

Azijska juha s kozicama

Sastojci: češanj češnjaka, glavica luka, 2 mrkve, 2 stabljike celera, žlica kanolina ulja, 2 žličice curry paste ili curryja u prahu, žlica sojina umaka, 8 šalica pilećeg temeljca, 200 g gljiva šitake, 1/2 glavice kineskoga kupusa, komad svježeg đumbira, 15 većih repova kozica, 2 mlada luka, 2 grančice korijandra

Priprema: U većoj posudi za kuhanje na malo ulja pirjajte nasjeckane češnjak, luk, mrkve i celer. Miješajte i pustite da povrće omekša. Umiješajte curry pastu ili curry, sojin umak, ulijte pileći temeljac i pustite da provrije. Tada dodajte na listiće narezane šitake gljive i žlicu naribana svježeg đumbira. Primiješajte na rezance narezani kineski kupus i kuhajte oko tri minute. Tada dodajte kozice, pokrijte i kuhajte još nekoliko minuta. Poslužite u zdjelicama posipano nasjeckanim mladim lukom ili korijandrom.     

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

 

 

Photo: Stock Food

Komentari 0